Ο Λευκός Οίκος θα συνεργαστεί με όλους τους παραγωγούς πετρελαίου για να εξασφαλίσει χαμηλές τιμές

Ο Λευκός Οίκος θα συνεργαστεί με όλους τους παραγωγούς πετρελαίου για να εξασφαλίσει χαμηλές τιμές
Πέμπτη, 06/04/2023 - 07:12

Ο Λευκός Οίκος υποσχέθηκε την Τρίτη ότι θα συνεργαστεί με όλους τους παραγωγούς αργού πετρελαίου.

Ο Λευκός Οίκος υποσχέθηκε την Τρίτη ότι θα συνεργαστεί με όλους τους παραγωγούς αργού πετρελαίου και άλλους για να εξασφαλίσει χαμηλότερες τιμές για τον αμερικανικό λαό, καθώς η ομάδα ΟΠΕΚ+ εξέπληξε τις αγορές με τη μείωση της παραγωγής κατά 1,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με όλους τους παραγωγούς και τους καταναλωτές για να διασφαλίσουμε τις αγορές ενέργειας, να στηρίξουμε την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσουμε τις τιμές για τους Αμερικανούς παραγωγούς», δήλωσε η Εκπρόσωπος Τύπου Καρίν Ζαν-Πιερ σε μια επανάληψη της στάσης της κυβέρνησης.

Η τιμή του WTI εκτοξεύθηκε στα 80 δολάρια ανά βαρέλι, μια αύξηση άνω των 7 δολαρίων ανά βαρέλι σε σχέση με τις τιμές της περασμένης εβδομάδας, καθώς ο ΟΠΕΚ+ συγκλόνισε την αγορά με μια σημαντική εθελοντική μείωση από ορισμένα μέλη του, η οποία θα ξεκινήσει τον Μάιο και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους.

Η κίνηση αυτή ώθησε ορισμένους αναλυτές να προβλέψουν την επίσπευση του πετρελαίου στα 100 δολάρια με τον περιορισμό της προσφοράς, αλλά ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε τη Δευτέρα ότι «δεν θα είναι τόσο άσχημα όσο νομίζετε».

Εν τω μεταξύ, άλλοι αναλυτές προβλέπουν χαμηλότερες τιμές, ερμηνεύοντας τις περικοπές της παραγωγής του ΟΠΕΚ ως ένδειξη ότι η ομάδα βλέπει αδυναμία της ζήτησης μπροστά της.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την αντίδραση της κυβέρνησης στην κίνηση του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή, η Ζαν-Πιέρ αναφέρθηκε στις πολιτικές της κυβέρνησης που βοήθησαν να μειωθούν οι τιμές του πετρελαίου και της βενζίνης πέρυσι, όταν το WTI διαπραγματεύτηκε για λίγο πάνω από τα 120 δολάρια ανά βαρέλι τον Ιούνιο, ακόμη και όταν οι αναλυτές προέβλεπαν υψηλότερες τιμές. Οι τιμές της βενζίνης, είπε η Ζαν, μειώθηκαν κατά 1,50 δολάρια ανά γαλόνι.

Οι δημοσιογράφοι ζήτησαν από την Εκπρόσωπο Τύπου Ζαν Πιέρ να διευκρινίσει τι εννοούσε ο Πρόεδρος όταν είπε ότι δεν θα είναι τόσο άσχημα όσο νομίζουμε και γιατί δεν θα είναι τόσο άσχημα.

«Οι αναλυτές έκαναν λάθος πριν από ένα χρόνο. Έχουμε τα στοιχεία για να το αποδείξουμε αυτό».

Η Ζαν Πιέρ αρνήθηκε να υπεισέλθει σε υποθετικές υποθέσεις σχετικά με το τι θα φέρει το φετινό καλοκαίρι σε σχέση με τις τιμές της βενζίνης.