Η παραγωγή πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας θα μπορούσε να μειωθεί κατά 80% έως το 2030

Η παραγωγή πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας θα μπορούσε να μειωθεί κατά 80% έως το 2030
Παρασκευή, 07/04/2023 - 06:35

Η Offshore Energies διαπίστωσε ότι το 90% των υπεράκτιων εταιρειών μείωσαν τις δαπάνες τους στη Βόρεια Θάλασσα, οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε δισεκατομμύρια.

Σύμφωνα με τον οργανισμό του κλάδου Offshore Energies UK, οι επενδύσεις στη Βόρεια Θάλασσα έχουν μειωθεί σημαντικά. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ χαμηλότερη παραγωγή πετρελαίου μέχρι το τέλος της δεκαετίας, εκτός εάν η κυβέρνηση μπορέσει να προσελκύσει μεγαλύτερες επενδύσεις στον τομέα.

Ενώ οι περιβαλλοντικές ομάδες επαινούν τη μείωση της χρηματοδότησης, οι ειδικοί σε θέματα ενέργειας ανησυχούν για το τι σημαίνει αυτό για την ενεργειακή ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι μπορεί να χρειαστεί να βασιστεί σε ξένα ορυκτά καύσιμα για να καλύψει τις ανάγκες του.

Η Offshore Energies διαπίστωσε ότι το 90% των υπεράκτιων εταιρειών μείωσαν τις δαπάνες τους στη Βόρεια Θάλασσα, οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε δισεκατομμύρια. Προσδιόρισε ότι το χαμηλότερο επίπεδο επενδύσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής κατά 80% έως το 2030, που ισοδυναμεί με 500 εκατομμύρια λιγότερα βαρέλια πετρελαίου, εάν η κυβέρνηση δεν μπορέσει να προσελκύσει περισσότερη χρηματοδότηση στα ύδατα. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο να βασίζεται σε εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η εισαγωγή ενός έκτακτου φόρου έχει κατηγορηθεί για την έλλειψη ενδιαφέροντος για τα βρετανικά ύδατα. Η κυβέρνηση εισήγαγε τον φόρο πέρυσι, καθώς οι εταιρείες ενέργειας είδαν κέρδη ρεκόρ καθώς οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αυξήθηκαν απότομα. Αυτό έγινε σε μεγάλο βαθμό ως απάντηση στις ελλείψεις εφοδιασμού και στις κυρώσεις στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Οι φορολογικοί συντελεστές για τις εταιρείες αυξήθηκαν από 40% σε 75%, αν και αρκετές εταιρείες εξακολουθούσαν να εμφανίζουν κέρδη. Η BP ανακοίνωσε ότι είδε κέρδη ρεκόρ ύψους 22,7 δισ. δολαρίων το 2022.

Ωστόσο, πολλές εταιρείες πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι φθηνότερο να επενδύσουν σε δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου σε χώρες όπου οι φόροι είναι σημαντικά χαμηλότεροι. Άλλες έχουν μετατοπίσει τις επενδύσεις σε νέες πετρελαϊκές δραστηριότητες «χαμηλών εκπομπών άνθρακα», σε μια κίνηση μακριά από τις παραδοσιακές πετρελαιοπαραγωγικές περιοχές. Άλλοι λόγοι για τη μείωση των επενδύσεων περιλαμβάνουν τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού, το ακριβό κόστος των υλικών και την έλλειψη πρόσβασης σε χρηματοδότηση.

Αρκετές περιβαλλοντικές ομάδες προτείνουν ότι οι επενδύσεις που προορίζονται για τη Βόρεια Θάλασσα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν καλύτερα σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτό θα βοηθούσε τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο να διασφαλίσει την ενεργειακή του ασφάλεια όσο και να επιταχύνει την πράσινη μετάβαση με τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ωστόσο, αρκετοί εμπειρογνώμονες του κλάδου θεωρούν ότι τα ορυκτά καύσιμα διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο στη μεσοπρόθεσμη ενεργειακή ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Ρος Ντόρμαν από την Offshore Energies δήλωσε ότι «μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030, σύμφωνα με την Επιτροπή Κλιματικής Αλλαγής, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα εξακολουθούν να καλύπτουν τις μισές ενεργειακές μας ανάγκες».

Ως εκ τούτου, «θα πρέπει να στοχεύουμε στο να λαμβάνουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος αυτής της ενέργειας από τους δικούς μας πόρους - δηλαδή από τη Βόρεια Θάλασσα», εξήγησε ο Ντόρμαν. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να προσελκύσει το Ηνωμένο Βασίλειο επενδύσεις στον τομέα αυτό, διαφορετικά θα εξαρτηθεί από άλλες χώρες για τον εφοδιασμό του με πετρέλαιο.

Νωρίτερα μέσα στο έτος, ο Αμιγιάντ Μπσέισου, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας EnQuest της Βόρειας Θάλασσας, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι δημοσιονομικά ασταθές, γεγονός που οδήγησε την κυβέρνηση να επιδοθεί σε «βραχυπρόθεσμες κινήσεις», εισάγοντας έκτακτους φόρους εις βάρος της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου. Σε απάντηση στην αύξηση των φόρων, ο Μπσέισου δήλωσε ότι η Ασία έχει γίνει η μεγαλύτερη περιοχή ανάπτυξης της εταιρείας, αντί του Ηνωμένου Βασιλείου ή της Ευρώπης.

Αν και ο έκτακτος φόρος ανταποκρίνεται στην αύξηση των λογαριασμών ενέργειας των καταναλωτών το 2022 και στα υψηλά κέρδη από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αναμένεται να παραμείνει στον αυξημένο συντελεστή μέχρι το 2028, γεγονός που θα μπορούσε να αποτρέψει τις ενεργειακές εταιρείες από το να επενδύσουν περαιτέρω στις βρετανικές δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο Μπσέισου και άλλοι ηγέτες του κλάδου πιστεύουν ότι είναι ζωτικής σημασίας για το Ηνωμένο Βασίλειο να καταστήσει τη Βόρεια Θάλασσα ελκυστική για τους επενδυτές και να διατηρήσει τις δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου, ώστε να αποφέρει τα έσοδα που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης.

Χωρίς χρήματα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η κυβέρνηση μπορεί να μην έχει τα κεφάλαια που χρειάζεται για να επιταχύνει την εξάπλωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των σχετικών τεχνολογιών. Περαιτέρω, ενδέχεται να χρειαστεί να δαπανήσει περισσότερα για εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, εάν η εγχώρια παραγωγή της υπολείπεται της αυξανόμενης ενεργειακής ζήτησης της χώρας.

Άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, έχουν αποφύγει τη θέσπιση ενός έκτακτου φόρου, έχοντας αντ' αυτού επικεντρωθεί στην ενίσχυση της εθνικής παραγωγής για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας.

Τα έσοδα από την πετρελαϊκή βιομηχανία αναμένεται να στηρίξουν την ανάπτυξη της φιλόδοξης κλιματικής πολιτικής του Προέδρου Μπάιντεν για το 2022, του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού. Ο κοινός στόχος της επιτάχυνσης της ανάπτυξης του δυναμικού των ΗΠΑ στον τομέα της πράσινης ενέργειας, ενώ παράλληλα θα αποσυμφορηθεί από τον άνθρακα μέσω τεχνολογιών δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα και άλλων συστημάτων, θα βοηθήσει τη χώρα να συνεχίσει να παράγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο καθώς επιταχύνει την πράσινη μετάβαση.

Ωστόσο, και αυτό έχει επικριθεί, καθώς πολλές περιβαλλοντικές ομάδες πιστεύουν ότι ο Μπάιντεν προσφέρει υπερβολική υποστήριξη στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις του για το κλίμα.

Οι χώρες σε όλο τον κόσμο φαίνεται να δυσκολεύονται να διαχειριστούν την ενεργειακή τους ασφάλεια, καθώς πρέπει να μειώσουν το κόστος για τους καταναλωτές, να απομακρυνθούν από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και να αυξήσουν την παραγωγή πράσινης ενέργειας.

Ο έκτακτος φόρος του Ηνωμένου Βασιλείου έχει κατηγορηθεί ότι αποτρέπει μεγαλύτερες επενδύσεις σε επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Ταυτόχρονα, όμως, περιβαλλοντικές οργανώσεις προτείνουν ότι τα χρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν καλύτερα σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και άλλες προσεγγίσεις, όπως η υποστήριξη της εγχώριας παραγωγής ορυκτών καυσίμων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν, έχουν δεχθεί ανάλογη κριτική. Έτσι, φαίνεται ότι η επίτευξη της σωστής ισορροπίας μεταξύ της μεσοπρόθεσμης παραγωγής ορυκτών καυσίμων για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας και της μακροπρόθεσμης πράσινης μετάβασης είναι πιο περίπλοκη από ό,τι αρχικά πίστευαν ορισμένοι.