Αζερμπαϊτζάν: Τεράστια αύξηση εσόδων από πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Αζερμπαϊτζάν: Τεράστια αύξηση εσόδων από πετρέλαιο και φυσικό αέριο
Σάββατο, 07/01/2023 - 07:36

Το Αζερμπαϊτζάν προφανώς αποκομίζει τα οφέλη της ενεργειακής συμφωνίας που συνήψε με την ΕΕ τον Ιούλιο.

Το Αζερμπαϊτζάν απολαμβάνει μια τεράστια αύξηση των εσόδων από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, χάρη σε μια συμφωνία που έκανε με την Ευρωπαϊκή Ένωση πέρυσι, εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των κυρώσεων που προέκυψαν.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κρατικής Τελωνειακής Επιτροπής του Αζερμπαϊτζάν, η χώρα εισέπραξε 33,6 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου τους πρώτους 11 μήνες του 2022, ποσό που είναι 2,2 φορές μεγαλύτερο από τα έσοδα της ίδιας περιόδου του 2021.

Τα ίδια στοιχεία επιβεβαίωσαν εκ νέου τη συντριπτική εξάρτηση της οικονομίας του Αζερμπαϊτζάν από τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τα οποία ανήλθαν στο 92,6% των συνολικών εσόδων της χώρας την εν λόγω περίοδο.

Το Αζερμπαϊτζάν προφανώς αποκομίζει τα οφέλη της ενεργειακής συμφωνίας που συνήψε με την ΕΕ τον Ιούλιο. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ΕΕ επεδίωξε να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο και υπέγραψε συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με την οποία το τελευταίο θα διπλασίαζε τελικά τη ροή του φυσικού αερίου του προς την Ευρώπη. Σύμφωνα με το έγγραφο, το Αζερμπαϊτζάν αναμένεται να αυξήσει τις εξαγωγές προς την Ευρώπη μέσω του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου σε 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως έως το 2027.

«Η ΕΕ ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ενεργειακή μας συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν, έναν βασικό εταίρο στις προσπάθειές μας να απομακρυνθούμε από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα», δήλωσε τότε στο Μπακού η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. [Αυτή η πολιτική πρόθεση υπονομεύτηκε αργότερα, ωστόσο, από την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν για να καλύψει τις δικές του εγχώριες ανάγκες αυτόν τον χειμώνα].

Εν τω μεταξύ, ο κατάλογος των αγοραστών του αζέρικου φυσικού αερίου συνεχίζει να μεγαλώνει. Η Σερβία ξεκίνησε πέρυσι την κατασκευή αγωγού για το αζέρικο φυσικό αέριο στο πλαίσιο συμφωνίας συνεργασίας που υπογράφηκε τον Ιούνιο. Η κατασκευή αναμένεται να ολοκληρωθεί το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Επιπλέον, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν SOCAR υπέγραψε συμφωνία με τη ρουμανική Romgaz S.A. τον Δεκέμβριο, η οποία προβλέπει την εξαγωγή 300 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων αζέρικου αερίου στη Ρουμανία από την 1η Ιανουαρίου.

Η πολιτική αντιπολίτευση και η κοινωνία των πολιτών του Αζερμπαϊτζάν υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι ο πλούτος σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο δεν μεταφράζεται σε υψηλότερη κοινωνική ευημερία για τους απλούς Αζέρους και παρέχει τροφή για διαφθορά.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 13,8% τους πρώτους 11 μήνες του 2022, σύμφωνα με την Κρατική Στατιστική Επιτροπή. Πρόκειται για μια απότομη άνοδο από το 6,2% που καταγράφηκε το προηγούμενο έτος.