Οι αγορές μετάλλων κρατούν την αναπνοή τους καθώς η Κίνα επαναλειτουργεί

Οι αγορές μετάλλων κρατούν την αναπνοή τους καθώς η Κίνα επαναλειτουργεί
Κυριακή, 08/01/2023 - 07:11

Θα μπορούσε η οικονομία της Κίνας να επανέλθει στην κανονική της αναπτυξιακή τροχιά το 2023, αφού κατέγραψε έναν από τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης όλων των εποχών το 2022;

Πρόσφατα, η χώρα εισήγαγε κάποια περισσότερα οικονομικά κίνητρα και χαλάρωσε τα μάλλον δρακόντεια αντίμετρα COVID-19. Αυτό άφησε τον κόσμο να περιμένει την ανάκαμψη της κινεζικής μεταποίησης και της οικονομίας γενικότερα. Θα φέρει όμως το νέο έτος τα αποτελέσματα που επιθυμούν;

Δυστυχώς, παραμένει ασαφές αν όλες αυτές οι ευχές για ένα καλύτερο 2023 θα εξατμιστούν σε «ευσεβείς πόθους».

Οι περισσότεροι παγκόσμιοι οικονομολόγοι θεωρούν ότι η όποια ανάκαμψη στην Κίνα θα μπορούσε να είναι περισσότερο σε σχήμα U παρά σε σχήμα V. Η ίδια πρόβλεψη ισχύει και για τους τομείς των μετάλλων και των ορυκτών. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, θα μπορούσε να υπάρξει σταδιακή ανάκαμψη προς το τέλος του νέου έτους ή και αργότερα. Ωστόσο, και αυτό είναι υπό όρους. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να μην υπάρξουν περαιτέρω κρούσματα COVID-19 στην Κίνα.

Τους τελευταίους δύο μήνες περίπου, οι τιμές των μετάλλων και η ζήτηση έδειξαν σημάδια ανάκαμψης. Αυτό προήλθε σε μεγάλο βαθμό από τη χαλάρωση των κανονισμών COVID-19 σε ολόκληρη την Κίνα. Αλλά ενώ είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι ελπίδες, πολλοί εμπειρογνώμονες του κλάδου ανησυχούν ότι αυτό μπορεί να είναι μόνο προσωρινό.

Προφανώς, με τις προβλέψεις για ύφεση στις περισσότερες χώρες του κόσμου, μια αύξηση της κινεζικής ζήτησης θα βοηθούσε στην τόνωση της παγκόσμιας ζήτησης και των τιμών των μετάλλων. Αλλά οι αναλυτές σημείωσαν ότι, ενώ η χαλάρωση των περιορισμών COVID της Κίνας θα μπορούσε να έχει ευνοϊκά αποτελέσματα, τα κέρδη μπορεί να χρειαστούν χρόνο για να υλοποιηθούν.

Στην πραγματικότητα, πολλοί προβλέπουν ότι η κινεζική μεταποίηση και άλλες οικονομικές δραστηριότητες δεν θα ανακάμψουν μέχρι τα μέσα του έτους. Τούτου λεχθέντος, οι χαλυβουργοί της χώρας είναι βέβαιο ότι θα επωφεληθούν από τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Αυτό θα οφείλεται κυρίως στη μείωση των τιμών του άνθρακα. Πράγματι, το εμπόρευμα σημείωσε πτώση 20% τον Δεκέμβριο στα 250 δολάρια ΗΠΑ τον τόνο, κυρίως λόγω της αδύναμης παγκόσμιας ζήτησης.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προέβλεψε ότι το 2023 θα αποδειχθεί μια δύσκολη χρονιά από οικονομικής άποψης, καθώς ο οργανισμός επεσήμανε ότι οι κύριες ατμομηχανές της παγκόσμιας ανάπτυξης - οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Κίνα - αντιμετωπίζουν εξασθένηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Στην εκπομπή "Face the Nation" του CBS, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι η νέα χρονιά θα είναι «πιο δύσκολη από τη χρονιά που αφήνουμε πίσω μας».

Τον Οκτώβριο, το ΔΝΤ μείωσε σημαντικά τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2023. Τότε, επικαλέστηκαν παράγοντες όπως η εισβολή στην Ουκρανία, οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις κ.λπ.

Η κινεζική οικονομία του 2022 μπορεί να περιγραφεί καλύτερα ως μια μηχανή αυτοκινήτου που φουσκώνει. Για μεγάλο μέρος του έτους, οι μπαταρίες παρέμειναν νεκρές εξαιτίας του COVID-19. Όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε περισσότερα οικονομικά κίνητρα τον Νοέμβριο, οι εισαγωγές χαλκού και αλουμινίου αυξήθηκαν. Αλλά σύντομα, οι τιμές του αλουμινίου παρουσίασαν σημαντικές διορθώσεις. Οι εξαγωγές χάλυβα αυξήθηκαν επίσης, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό. Για πολλούς, απλά έδειξε μια αυξημένη παραγωγή παρά τη μειωμένη εγχώρια ζήτηση. Το κινεζικό «μάντρα» για την ανάπτυξη ήταν τόσο η αύξηση της πρώτης όσο και η επέκταση της δεύτερης, η οποία τώρα βρίσκεται σε στασιμότητα.

Αυτή η κατάσταση «touch and go» όσον αφορά την κινεζική μεταποίηση έχει οδηγήσει τις αγορές μετάλλων σε ένα τρενάκι του λούνα παρκ. Αυτό φάνηκε στην πτώση των τιμών των μετάλλων στη Σαγκάη στις 2 Ιανουαρίου 2023. Η πτώση οφειλόταν στις ανησυχίες για χλιαρή ζήτηση - λόγω της αναζωπύρωσης του κοροναϊού και της συρρίκνωσης των εργοστασιακών δραστηριοτήτων.

Μια πρόσφατη έκθεση του Reuters παρείχε κάποια εικόνα του κινεζικού κατασκευαστικού προβλήματος. Εξήγησε πώς ο επίσημος δείκτης διευθυντών αγορών (PMI) της Κίνας έδειξε ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα συρρικνώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο. Επιπλέον, συρρικνώθηκε με τον πιο απότομο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν τριών ετών, καθώς οι λοιμώξεις COVID-19 σάρωσαν τις γραμμές παραγωγής σε ολόκληρη τη χώρα.

Η έκθεση προέβλεψε επίσης ότι οι παρατεταμένες διακοπές λειτουργίας θα οδηγήσουν σε συσσώρευση αποθεμάτων πρωτογενών μετάλλων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τελικών προϊόντων. Αυτό με τη σειρά του θα πίεζε τις τιμές των διαφόρων πρώτων υλών μέχρι και το 2023.

Άλλες αναφορές αναφέρουν ότι οι συρρικνωμένες παραγγελίες (τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό) ανάγκασαν τα εργοστάσια μεταλλικών προϊόντων στη νότια επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Κίνας να ξεκινήσουν νωρίτερα τις διακοπές λειτουργίας τους για το Σεληνιακό Νέο Έτος. Άλλα εργοστάσια αποκάλυψαν πρόσφατα ότι θα περικόψουν τα σχέδια παραγωγής για το επόμενο έτος, προσθέτοντας στα κινεζικά κατασκευαστικά προβλήματα.