Αίγυπτος: Πώς αναπτύσσει τους τομείς πετρελαίου και φυσικού αερίου παρά την οικονομική κρίση

Αίγυπτος: Πώς αναπτύσσει τους τομείς πετρελαίου και φυσικού αερίου παρά την οικονομική κρίση
Παρασκευή, 06/01/2023 - 07:48

Η βιομηχανία φυσικού αερίου της Αιγύπτου σημείωσε τεράστια επιτυχία το 2022, με τις εξαγωγές φυσικού αερίου να αυξάνονται στα 8,4 δισ. δολάρια, από 3,5 δισ. δολάρια το 2021.

Η Αίγυπτος βρισκόταν σε μια φαινομενικά ατελείωτη οικονομική κρίση την τελευταία δεκαετία, αρχικά λόγω της πολιτικής αναταραχής που ακολούθησε την Αραβική Άνοιξη του 2010 και στη συνέχεια λόγω οικονομικής κακοδιαχείρισης. Η πρόσφατη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιδείνωσε περαιτέρω την περίπλοκη οικονομική κατάσταση.

Ωστόσο, η Αίγυπτος υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για τη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών της. Και παρά τα οικονομικά της προβλήματα, η Αίγυπτος συνέχισε να αποτελεί σημαντικό διεθνή παράγοντα στον τομέα της ενέργειας, με την ανάθεση αρκετών ερευνητικών έργων το 2022 και με νέες δημοπρασίες να προχωρούν τώρα.

Τον Νοέμβριο του 2022, η BP κέρδισε δύο τεμάχια εξερεύνησης πετρελαίου στα ανοικτά του Δέλτα του Νείλου, στη Μεσόγειο Θάλασσα. Η βορειοδυτική υπεράκτια περιοχή Abu Qir και το τεμάχιο Bellatrix-Seti East ανατέθηκαν στην BP από την κρατική αιγυπτιακή εταιρεία εκμετάλλευσης φυσικού αερίου Natural Gas Holding Company. Η BP κατέχει μερίδιο 82,75 % στο Northwest Abu Qir Offshore Area, με το υπόλοιπο να ανήκει στη Wintershall-Dea, και μερίδιο 50 % στο τεμάχιο Bellatrix-Seti East, έκτασης 3440 km², με το 50 % να ανήκει στην Eni. Στην BP ανατέθηκε επίσης η υπεράκτια περιοχή North El Fayrouz, η υπεράκτια περιοχή King Mariout και η επέκταση της περιοχής North El Tabya το 2022.

Η Άνια-Ίσαμπελ Ντότζενραθ, εκτελεστική αντιπρόεδρος της BP για το φυσικό αέριο και την ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα, δήλωσε σχετικά με την εξαγορά ότι «η Αίγυπτος είναι εδώ και καιρό σημαντική για την BP... Προσβλέπουμε τώρα σε ένα ακόμη πιο επιτυχημένο μέλλον, συνεχίζοντας να συμβάλλουμε στην κάλυψη των αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών της Αιγύπτου παρέχοντας ανταγωνιστικές ως προς το κόστος προμήθειες φυσικού αερίου και υποστηρίζοντας την Αίγυπτο κατά τη διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης, διερευνώντας ευκαιρίες ανάπτυξης, για παράδειγμα, στο υδρογόνο».

Η BP έχει επενδύσει περίπου 35 δισεκατομμύρια δολάρια στις πετρελαϊκές δραστηριότητές της στην Αίγυπτο σε διάστημα 60 ετών.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, η Αίγυπτος προκήρυξε νέο γύρο προσφορών για δικαιώματα έρευνας πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Δέλτα του Νείλου και στη Μεσόγειο Θάλασσα. Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει 12 τεμάχια, με 6 χερσαία και τα υπόλοιπα υπεράκτια. Ως προθεσμία έχει οριστεί η 30ή Απριλίου 2023. Ο Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων Ταρέκ Ελ Μολά δήλωσε ότι ο διαγωνισμός προσφέρεται από την Egyptian Natural Gas Holding Co. και αποτελεί μέρος της στρατηγικής του Υπουργείου για την ενίσχυση των επενδύσεων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Αίγυπτο.

Η στρατηγική αυτή, η οποία θεσπίστηκε το 2016, αποσκοπεί στην αύξηση του διεθνούς ενδιαφέροντος και των επενδύσεων στην ενεργειακή βιομηχανία της χώρας. Η διαχείριση του διαγωνισμού θα γίνει, για άλλη μια φορά, ηλεκτρονικά μέσω της πύλης Egypt Upstream Gateway, διευκολύνοντας τους δυνητικούς επενδυτές να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τα μπλοκ.

Επιπλέον, η βιομηχανία φυσικού αερίου της Αιγύπτου σημείωσε τεράστια επιτυχία το 2022, με τις εξαγωγές φυσικού αερίου να αυξάνονται στα 8,4 δισ. δολάρια, από 3,5 δισ. δολάρια το 2021, καθώς ο κόσμος μετατοπίζεται από το ρωσικό φυσικό αέριο σε άλλες πηγές.

Το Υπουργείο Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων δήλωσε ότι η Αίγυπτος ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 14,3% το 2022, σε περίπου 8 εκατομμύρια τόνους. Οι τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο έτος, προσθέτοντας σε αυτό το κέρδος.

Η Αίγυπτος είναι αυτάρκης σε φυσικό αέριο από το 2018, παράγοντας περίπου 64 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Το Υπουργείο δήλωσε ότι «ο τομέας πετρελαίου πέτυχε να επενδύσει στο σχέδιο της κυβέρνησης για τον εξορθολογισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να παρέχει πρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου για εξαγωγές».

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση καθιέρωσε τον Αύγουστο ένα σχέδιο για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας σε εθνικό επίπεδο, ώστε να μπορέσει να ενισχύσει τις εξαγωγές της προς την Ευρώπη, με σημαντικά αυξημένο επίπεδο ζήτησης για αιγυπτιακό φυσικό αέριο λόγω της απομάκρυνσης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ενώ η ενεργειακή βιομηχανία της Αιγύπτου επεκτείνεται σταδιακά τα τελευταία χρόνια, προσελκύοντας μεγαλύτερο ξένο ενδιαφέρον για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η χώρα αντιμετωπίζει ένα ευρύ φάσμα οικονομικών δυσκολιών.

Πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι η οικονομική ανάπτυξη της Αιγύπτου θα μειωθεί πιθανότατα στο 4,5% το οικονομικό έτος 2022-23, από 6,6% το 2021-22. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη συνεχιζόμενη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και στις παρατεταμένες επιπτώσεις της πανδημίας του Covid.

Ωστόσο, η οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ βοήθησε την Αίγυπτο να δημιουργήσει κάποια σταθερότητα κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης οικονομικής της κρίσης και η πρόσφατη συμφωνία αναμένεται να βοηθήσει να βγει τελικά η Αίγυπτος από την οικονομική της αναταραχή.

Το 2016, η Αίγυπτος έλαβε δάνειο ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ΔΝΤ, για το οποίο η Αίγυπτος υποτίμησε το νόμισμά της, την αιγυπτιακή λίρα, για να λάβει το δάνειο. Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα πήγαν σε στρατιωτικές και μυστικές υπηρεσίες, με πολλούς Αιγύπτιους πολίτες να βυθίζονται στη φτώχεια λόγω των κακών αποφάσεων της κυβέρνησης. Τώρα, το ΔΝΤ προσφέρει στην Αίγυπτο μια νέα συμφωνία, παρέχοντας δάνειο με αυστηρότερους όρους, οι οποίοι θα απαιτούν από την κυβέρνηση να καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο οικονομικών μεταρρυθμίσεων για τους επόμενους 46 μήνες.

Η οικονομική αυτή στήριξη αναμένεται να διευκολύνει την οικονομική κρίση της Αιγύπτου και να στηρίξει την περαιτέρω ανάπτυξη της ενεργειακής βιομηχανίας της. Το ΔΝΤ θα παράσχει χρηματοδότηση ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην αιγυπτιακή κυβέρνηση για τη σταθεροποίηση της οικονομίας της, ενώ παράλληλα θα αναπτύξει μια σαφή οικονομική μεταρρύθμιση, η οποία αναμένεται να στοχεύει στην παροχή κοινωνικής ασφάλισης, στην ενθάρρυνση της ανάπτυξης με γνώμονα τον ιδιωτικό τομέα και στην ενίσχυση της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Ενώ η Αίγυπτος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει οικονομική αβεβαιότητα, η πρόσφατη στήριξη από το ΔΝΤ προσφέρει κάποια ελπίδα. Η ενεργειακή βιομηχανία της χώρας συνέχισε να αποδίδει, παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, και η μεγαλύτερη οικονομική σταθερότητα θα δώσει περαιτέρω ώθηση στον τομέα.