Τι απαντά η Ρωσία στο πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου που επέβαλε η ΕΕ

Τι απαντά η Ρωσία στο πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου που επέβαλε η ΕΕ
Τετάρτη, 07/12/2022 - 11:05

Bloomberg: Η Μόσχα εξετάζει κατώτατη τιμή για το ρωσικό αργό

Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει ένα κατώτατο όριο τιμών για τις διεθνείς πωλήσεις πετρελαίου, απαντώντας έτσι στο πλαφόν που επιβλήθηκε στις τιμές του ρωσικού αργού από την ΕΕ και τις χώρες των G7.

Όπως ανέφερε το Bloomberg, το οποίο επικαλείται δύο αξιωματούχους που γνωρίζουν το σχέδιο, η Μόσχα σκέφτεται είτε να επιβάλει μια σταθερή τιμή, είτε να ορίσει μέγιστες εκπτώσεις σε διεθνείς δείκτες αναφοράς στους οποίους μπορούν να πωληθούν.

Υπενθυμίζεται ότι τοανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιοτέθηκε σε ισχύ χθες Δευτέρα, καθώς η Δύση εντείνει τις προσπάθειές της να περιορίσει την ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό στην Ουκρανία, με τηΡωσία να δηλώνει ότι δεν θα τηρήσει το μέτροακόμη και αν χρειαστεί να μειώσει την παραγωγή.

Στόχος της Ρωσίας είναι να προσφέρει έναν διαφανή μηχανισμό τιμολόγησης στους αγοραστές του αργού πετρελαίου, τηρώντας έτσι μια προσέγγιση βασισμένη στην αγορά για να εξουδετερώσει τις συνέπειες του πλαφόν, δήλωσε ρώσος αξιωματούχος, σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ τυπογραμμίζεται πως το Κρεμλίνο δεν θέλει να δημιουργήσει ανταγωνισμό με τα ουδέτερα κράτη που αγοράζουν το αργό της ασκώντας τους οποιαδήποτε πίεση μέσω μη εμπορικών βημάτων.

Ανώτατοι αξιωματούχοι της Ρωσίας, μεταξύ αυτών και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, εξέφρασαν την άποψη ότι η χώρα δεν θα συμμορφωθεί με το ανώτατο όριο, αφού κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιφέρει σοβαρές συνέπειες στις ισορροπίες προσφοράς και ζήτησης παγκοσμίως.

Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, μάλιστα, επανέλαβε ότι χώρα του θα διακόψει τις προμήθειες αργού σε οποιονδήποτε τηρεί το ανώτατο όριο τιμών, τονίζοντας ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να μειώσει προσωρινά την παραγωγή πετρελαίου της, αν χρειαστεί.