Η Trafigura μπαίνει στο παιχνίδι της ενεργειακής τροφοδότησης της Γερμανίας

Η Trafigura μπαίνει στο παιχνίδι της ενεργειακής τροφοδότησης της Γερμανίας
Τετάρτη, 07/12/2022 - 08:18

Η γερμανική μηχανή αναζήτησης νέων ενεργειακών πόρων δουλεύει με αμείωτους ρυθμούς και η συμφωνίες με ενεργειακές εταιρείας και εταιρείες μεταφορών διαδέχονται η μία την άλλη.

Η Γερμανία μπορεί να μην διαθέτει επί του παρόντος λειτουργικές εγκαταστάσεις εισαγωγής LNG, ωστόσο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εργάζεται πυρετωδώς προκειμένου να μετατραπεί σε έναν μεγάλο παγκόσμιο εισαγωγέα, καθώς προσπαθεί να αντικαταστήσει τις προμήθειες του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου.

Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία – κολοσσός στον τομέα των αλυσίδων εφοδιασμού και των εμπορευμάτων, Trafigura, σύναψε μια νέα συμφωνία βάσει της οποίας θα προμηθεύει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις ΗΠΑ στη Γερμανία.

Η εταιρεία, που μεταξύ των άλλων δραστηριοποιείται και στην αγορά του LNG και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους εμπόρους υγροποιημένου φυσικού αερίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ήδη έχει εγκριθεί τετραετές δάνειο 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο έχει αναληφθεί από κοινού με την Deutsche Bank, αλλά και με άλλες τράπεζες. Συγκεκριμένα πάνω από 25 τράπεζες θα συμμετέχουν στην κοινοπραξία.

Επίσης ανακοινώθηκε πως το δάνειο είναι εξασφαλισμένο, εν μέρει, με εγγύηση στο πλαίσιο του προγράμματος Untied Financial Loan (UFK) της κυβέρνησης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ενός προγράμματος που αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης παράδοσης στρατηγικών εμπορευμάτων στη Γερμανία, εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

Η πρώτη παράδοση φυσικού αερίου είχε πραγματοποιηθεί πριν την επισημοποίηση της συμφωνίας και συγκεκριμένα την 1η Νοεμβρίου.

Η Trafigura δεσμεύεται να χρησιμοποιήσει κατά κύριο λόγο τις υπάρχουσες ποσότητες από το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο φυσικού αερίου και LNG για να βοηθήσει στην εξασφάλιση του εφοδιασμού φυσικού αερίου. Η Trafigura θα προμηθεύει το αέριο στην Securing Energy for Europe (SEFE), η οποία πρόσφατα ανακεφαλαιοποιήθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση.

Το δάνειο θα υποστηρίξει μια νέα δέσμευση της Trafigura να παραδώσει σημαντικούς όγκους φυσικού αερίου στο ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου και, τελικά, στη Γερμανία, τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Η εγκατάσταση Wilhelmshaven, ο τερματικός σταθμός Elbhafen LNG της RWE στο Brunsbuettel και ο πρώτος ιδιωτικός τερματικός σταθμός στο Lubmin θα είναι οι πρώτοι πλωτοί τερματικοί σταθμοί εισαγωγής LNG της Γερμανίας.

Η πρώτη αποστολή LNGστη Γερμανία φαίνεται ότι θα προέλθει από την πλωτή μονάδα επαναεριοποίησης αποθήκευσης (FSRU), την Hoegh Esperanza που έχει ξεκινήσει από την Ισπανία με προορισμό τις εγκαταστάσεις Wilhelmshaven, που βρίσκονται στο έλεγχο της Uniper.