«Vedomosti»: Η Ρωσία εξετάζει τρεις απαντήσεις για το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου

«Vedomosti»: Η Ρωσία εξετάζει τρεις απαντήσεις για το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου
Τετάρτη, 07/12/2022 - 12:56

Σύμφωνα με την πηγή της εφημερίδας, καμία από αυτές τις επιλογές δεν έχει εγκριθεί ακόμη

Η προεδρική διοίκηση και η ρωσική κυβέρνηση συζητούν τρεις επιλογές για έναν μηχανισμό αντίδρασης στην επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου από τηνG7 και την ΕΕ, ανέφερε η εφημερίδαVedomosti επικαλούμενη πηγή της.

Ως πρώτη επιλογή, οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο πλήρους απαγόρευσης της πώλησης πετρελαίου σε κράτη που υποστήριξαν τον περιορισμό, ακόμη και αν αγοράζουν πρώτες ύλες από τη Ρωσία όχι απευθείας, αλλά μέσω ενδιάμεσων χωρών ή ακόμη και της αλυσίδας τους. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η προμήθεια θα μπλοκαριστεί αν μια ουδέτερη χώρα αγοράσει επίσημα το πετρέλαιο, αλλά ο τελικός παραλήπτης του γίνει μέλος τηςG7.

Σύμφωνα με τηVedomosti, η δεύτερη επιλογή θα περιλάμβανε την απαγόρευση των εξαγωγών στο πλαίσιο συμβάσεων που περιλαμβάνουν ρήτρα ανώτατης τιμής, ανεξάρτητα από το ποια χώρα είναι ο παραλήπτης.

Η τρίτη επιλογή είναι η καθιέρωση της λεγόμενης ενδεικτικής τιμής, δηλαδή ο καθορισμός της μέγιστης έκπτωσης του ρωσικού αργού πετρελαίουUrals σε σχέση με την τιμή αναφοράςBrent- εάν η έκπτωση αυξηθεί, οι πωλήσεις θα απαγορεύονται. Αυτή η επιλογή είναι η λιγότερο πιθανή, δήλωσε η πηγή της εφημερίδας.

Μια άλλη πηγή ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εγκριθεί καμία από αυτές τις επιλογές, ενώ είναι πιθανές άλλες εναλλακτικές λύσεις ή συνδυασμός τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα επρόκειτο να συζητηθεί σε συνάντηση με τον πρόεδρο στις 6 Δεκεμβρίου, μεταξύ άλλων με τη συμμετοχή των πετρελαϊκών εταιρειών.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Ενέργειας δεν απάντησαν στα ερωτήματα τηςVedomosti. Το δημοσίευμα έστειλε επίσης ερωτήματα στιςRosneft,Lukoil,Gazpromneft,Surgutneftegaz,Tatneft καιRussneft.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να δημιουργήσει και να θέσει σε λειτουργία μέχρι το τέλος του έτους έναν μηχανισμό που θα απαγορεύει στις ρωσικές εταιρείες να εμπορεύονται πετρέλαιο με χώρες που βρίσκονται κάτω από το ανώτατο όριο τιμών.

Οι χώρες τηςG7, η ΕΕ και η Αυστραλία συμφώνησαν να επιβάλουν ανώτατο όριο τιμών 60 δολαρίων ανά βαρέλι στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται δια θαλάσσης από τις 5 Δεκεμβρίου για τα υποκείμενα πλοία και εδάφη τους. Επιπλέον, από τις 5 Φεβρουαρίου 2023 θα τεθεί σε ισχύ μια ανώτατη τιμή για τα πετρελαιοειδή, οι παράμετροι της οποίας θα καθοριστούν αργότερα. Η απόφαση για το εμπάργκο στις ρωσικές προμήθειες πετρελαίου προς τις χώρες της ΕΕ παρέμεινε σε ισχύ και τέθηκε επίσης σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου, αλλά δεν θα επηρεάσει ακόμη τις προμήθειες καυσίμων μέσω του αγωγού Ντρούζμπα προς την Ουγγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία και τη Σλοβακία.

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα δεν θα δεχθεί ανώτατο όριο στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Κρεμλίνο θα διευκρινίσει περαιτέρω τον τρόπο με τον οποίο θα οργανωθούν οι περαιτέρω εργασίες.