Ενεργειακή κρίση: «Μαύρο χειμώνα» βλέπουν πολιτικοί, οικονομολόγοι και διεθνής Τύπος

Ενεργειακή κρίση: «Μαύρο χειμώνα» βλέπουν πολιτικοί, οικονομολόγοι και διεθνής Τύπος
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Δευτέρα, 29/08/2022 - 07:12

Όσο η Ρωσία εξακολουθεί να επικαλείται επισκευές στον Nord Stream 1, τόσο οι τιμές του φυσικού αερίου θα αυξάνονται για την Ευρώπη.

Δεν κρύβουν πλέον τις ανησυχίες τους οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι και οικονομολόγοι σε μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα για τον χειμώνα που έρχεται, είτε δημόσια, είτε μέσω του ευρωπαϊκού Τύπου, προετοιμάζοντας τους πολίτες των κρατών μελών της ΕΕ για τις υψηλές τιμές που θα κληθούν να πληρώσουν όλοι.

Σε νέες δηλώσεις του εχθές ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Τζόζεφ Μπορέλ δήλωσε ότι βραχυπρόθεσμα η ΕΕ θα αντιμετωπίσει δυσκολίες λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και εξέφρασε την άποψη πως η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να «πληρώσει το τίμημα της ελευθερίας».

Αναλυτικότερα, μιλώντας ο κ. Μπορέλ στην εφημερίδα Kronen Zeitung ανέφερε: «Όσο η ρωσική οικονομία εξαρτάται από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, θα χρειάζονται την τεχνολογία μας. Η Ρωσία είναι σε δύσκολη θέση. Και, φυσικά, θα αντιμετωπίσουμε σοβαρές προκλήσεις βραχυπρόθεσμα. Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι οι τιμές του φυσικού αερίου αυξάνονται. Αλλά πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να πληρώσουμε το τίμημα για την ελευθερία. Γιατί ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι μόνο ένας πόλεμος των Ουκρανών, αλλά και ένας πόλεμος για την ελευθερία μας».

Όσο η Ρωσία εξακολουθεί να επικαλείται επισκευές στον Nord Stream 1, τόσο οι τιμές του φυσικού αερίου θα αυξάνονται για την Ευρώπη. Την ίδια ώρα η Gazprom μείωσε τις προμήθειες μέσω του αγωγού φυσικού αερίου στο 20% της χωρητικότητας σχεδιασμού της λόγω δυσκολιών, που επικαλείται εξ αιτίας των κυρώσεων, στην επισκευή των τουρμπίνων. Αυτή την εβδομάδα, η τιμή του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο έφτασε τα 3,3 χιλιάδες δολάρια ανά κυβικό μέτρο.

Στο πλαίσιο της αύξησης των τιμών της ενέργειας, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει πληθωρισμό ρεκόρ. Έτσι, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανήλθε σε ρεκόρ ύψους 8,9% τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τους Financial Times, τον Αύγουστο είναι δυνατόν να αγγίζει ακόμα και το 9%. Στο πλαίσιο της ανόδου των τιμών, η ΕΚΤ αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 50 bps τον Ιούλιο. στο 0,5% (για πρώτη φορά σε 11 χρόνια).

Παράλληλα μιλώντας στο Bloomberg οικονομολόγοι της ελβετικής τράπεζας UBS, οι οποίοι θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμίας τους, προέβλεψαν ότι λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας, οι χώρες της ευρωζώνης θα εισέλθουν σε ύφεση το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι το τρίτο τρίμηνο, η μείωση του συνολικού ΑΕΠ 19 χωρών της ευρωζώνης θα είναι 0,1%. Το τέταρτο τρίμηνο, η οικονομία ενδέχεται να συρρικνωθεί κατά 0,2%.

Επικαλούμενη έρευνα των συγκεκριμένων οικονομολόγων το Bloomberg αναφέρει πως σωρευτική ανάπτυξη των οικονομιών των χωρών της ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο του 2023 θα είναι 0,1%, ποσοστό χαμηλότερο από το πρώτο τρίμηνο του 2022 (0,5%). Το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους, οι ειδικοί αναμένουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5%, και το τρίτο και τέταρτο - επιβράδυνση στο 0,4%.

Τέλος να σημειωθεί πως οι τιμές χονδρικής της ενέργειας τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν αυξηθεί πάνω από δέκα φορές σε σύγκριση με τον εποχιακό μέσο όρο