ΗΠΑ: Η κυβέρνηση πιέζει τις εταιρείες να μην αυξήσουν τις εξαγωγές καυσίμων, αλλά τα αποθέματα

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση πιέζει τις εταιρείες να μην αυξήσουν τις εξαγωγές καυσίμων, αλλά τα αποθέματα
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Δευτέρα, 29/08/2022 - 07:18

Η Αμερικανίδα υπουργός Ενέργειας σε επιστολή που έστειλε στις 18 Αυγούστου, προέτρεψε επτά διυλιστήρια, συμπεριλαμβανομένων των Valero, ExxonMobil και Chevron, να δημιουργήσουν προμήθειες καυσίμων.

Με μια επιστολή που αποκάλυψε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκρανχολμ προέτρεψε τα μεγάλα αμερικανικά διυλιστήρια πετρελαίου να μην προχωρήσουν σε αυξήσεις στις εξαγωγές καυσίμων, παρά την αυξανόμενη διεθνή ζήτηση, αλλά και την επίσης αυξανόμενη αμερικανική παραγωγή. Τα καύσιμα στα οποία επικεντρώνεται είναι η βενζίνη και η ντίζελ. Από την επιστολή Γκράνχολμ προκύπτει επίσης πως η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν αποκλείει το ενδεχόμενο επιβολής μέτρων στα διυλιστήρια που δεν έχουν δημιουργήσει αποθέματα για τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το Reuters η Αμερικανίδα υπουργός Ενέργειας σε επιστολή που έστειλε στις 18 Αυγούστου, προέτρεψε επτά διυλιστήρια, συμπεριλαμβανομένων των Valero , ExxonMobil και Chevron, να δημιουργήσουν προμήθειες καυσίμων.

«Δεδομένου του ιστορικού επιπέδου των εξαγωγών διυλισμένων προϊόντων στις ΗΠΑ, σας προτρέπω και πάλι να εστιάσετε βραχυπρόθεσμα στη δημιουργία αποθεμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, αντί να πουλήσετε τα τρέχοντα αποθέματα και να αυξήσετε περαιτέρω τις εξαγωγές», ανέφερε η Γκράνχολμ στην επιστολή που εστάλη στα διυλιστήρια.

Ο λόγος που γίνεται αυτό δεν συνδέεται άμεσα με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά με μετεωρολογικές προβλέψεις που εκτιμούν πως πλησιάζουν στην ανατολική ακτή τυφώνες που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στα εκεί διυλιστήρια και να διακόψουν για κάποιο διάστημα τη διύλιση. Ωστόσο η απόφαση αυτή μπορεί να καλύψει και άλλες πιθανές έκτακτες ανάγκες που θα μπορούσαν να εμφανιστούν τον ερχόμενο χειμώνα.

Οι υψηλές εξαγωγές προϊόντων πετρελαίου των ΗΠΑ προκάλεσαν ανησυχία στην κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν αυτό το καλοκαίρι, καθώς οι τιμές της βενζίνης έφτασαν για λίγο το ρεκόρ των 5 δολαρίων το γαλόνι, σπρώχνοντας τον πληθωρισμό στα υψηλά 40 ετών. Βέβαια οι τιμές της βενζίνης έχουν έκτοτε μειωθεί σε περίπου 3,86 δολάρια ανά γαλόνι.

Από την άλλη πλευρά, όμως, μια τέτοια εξέλιξη έχει προκαλέσει φόβους για μεγαλύτερη αύξηση των τιμών, καθώς η απαγόρευση της περεταίρω αύξησης των εξαγωγών μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ίδιας της παραγωγής στα διυλιστήρια, κάτι που θα μπορούσε να παρασύρει τις τιμές ακόμη πιο πάνω.

Η Γκράνχολμ ανέφερε ότι η κυβέρνηση συνομιλεί με κρατικούς αξιωματούχους κατά μήκος της Ανατολικής Ακτής, όπου τα επίπεδα αποθεμάτων βενζίνης βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν δεκαετίας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ελπίζει ότι οι εταιρείες θα «αντεπεξέλθουν προληπτικά σε αυτήν την ανάγκη» στην αποθήκευση αποθεμάτων, δήλωσε, ακόμα, η υπουργός Ενέργειας. Εάν αυτό δεν συμβεί, η διοίκηση «θα πρέπει να εξετάσει πρόσθετες ομοσπονδιακές απαιτήσεις ή άλλα έκτακτα μέτρα».

«Η συζήτηση για [απαγόρευση] των εξαγωγών αποσπά την προσοχή – στην καλύτερη περίπτωση – και είναι αντιπαραγωγική για τις τιμές και τις προμήθειες στη χειρότερη», δήλωσε στο Reuters μια πηγή που γνωρίζει τις συνομιλίες της Γκράνχολμ με τα διυλιστήρια.