GREGY: Αγώνας δρόμου για την έναρξη των οριστικών μελετών

GREGY: Αγώνας δρόμου για την έναρξη των οριστικών μελετών
Τετάρτη, 06/03/2024 - 06:46

Η ηλεκτρική διασύνδεση Gregy τόνισε πως απαιτεί 4.000 χλμ καλωδίου που θα είναι αμφίδρομης δυνατότητας μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

«Χρειάζεται να μεγαλώσουμε τα ενεργειακά μας σύνορα και να συνεργαστούμε με χώρες που έχουν αφθονία γης, αφθονία ηλιοφάνειας και υψηλό ανεμολογικό δυναμικό τόνισε ο Ιωάννης Καρύδας, Διευθύνων Σύμβουλος της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας, Όμιλος Κοπελούζου, μιλώντας στο συνέδριο Real Investment Summit με θέμα: “Το «στοίχημα» της ενεργειακής μετάβασης – «Πράσινες» επενδύσεις: ΑΠΕ, αποθήκευση ενέργειας “«Η Ελλάδα είναι τυχερή που είναι δίπλα στην Αίγυπτο που έχει αφθονία γης εξαιρετικό αιολικό δυναμικό και υποστηρίζεται από την κυβέρνηση ενεργά για τη δημιουργία ΑΠΕ και τη δημιουργία μιας διασύνδεσης με την Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας για την εξαγωγή πράσινης ενέργειας», είπε ο κ. Καρύδας και πρόσθεσε πως η Ελλάδα εκτός από τη δυνατότητα να υλοποιήσει εγχώρια παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ μπορεί να γίνει ένα διαμετακομιστικό κέντρο φέρνοντας ενέργεια από χώρες όπως την Αίγυπτο και να διοχετευτεί στη συνέχεια η ενέργεια στην Ευρώπη. Αναφερόμενος στην ηλεκτρική διασύνδεση Gregy τόνισε πως απαιτεί 4.000 χλμ καλωδίου που θα είναι αμφίδρομης δυνατότητας μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ο χρόνος είναι η βασική πρόκληση όπως είπε, ενώ επεσήμανε πως το έργο έχει ενταχθεί στα έργα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Σημείωσε πως «επιταχύνουμε ώστε να ξεκινήσουμε τις οριστικές μελέτες».

Από την πλευρά του, ο κ. Βίκτωρ Παπακωνσταντίνου, Γενικός Διευθυντής MORE (Motor Oil Renewable Energy) αναφέρθηκε στην απόφαση της εταιρείας να επεκταθεί στις ΑΠΕ, με γνώμονα ότι η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί μια επιτακτική ανάγκη και όχι μια επενδυτική ευκαιρία. Αναφερόμενος στο αναπτυξιακό πλάνο της MORE, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως η εταιρία έχει ήδη επενδύσει περισσότερα από 1,6 δισ. ευρώ μέσα σε δύο χρόνια. Υπογράμμισε πως τον καθοριστικό ρόλο της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για την παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων όπως το υδρογόνο, αλλά και την ανάπτυξη μονάδων δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα, όπως αυτή που αναπτύσσει ο Όμιλος Motor Oil στο Διυλιστήριο. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των επενδυτικών ροών που φέρνουν προστιθέμενη αξία, τεχνογνωσία και εξειδίκευση στο ενεργειακό τοπίο της χώρας δημιουργώντας μια αναπτυξιακή δυναμική προς όφελος της κοινωνίας.