Ρεύμα: Πόσο αυξάνει το κόστος λειτουργίας σε εστίαση και ξενοδοχεία

Ρεύμα: Πόσο αυξάνει το κόστος λειτουργίας σε εστίαση και ξενοδοχεία
Τρίτη, 13/12/2022 - 06:49

Το ενεργειακό κόστος έχει διπλασιάσει το κόστος λειτουργίας για τα ξενοδοχεία και το έχει τριπλασιάσει για την εστίαση.

Αυτό ανεφεραν στο iEnergeia εκπρόσωποι των ξενοδόχων και της εστίασης στο περιθώριο της 52η τακτικής γενικής συνέλευσης της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού και της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων της έρευνας για την «Φέρουσα Ικανότητα» της Αθήνας - Αττικής ως τουριστικού προορισμού.

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες του iEnergeia το υψηλό λειτουργικό κόστος για τα ψητοπωλεία έχει οδηγήσει τους εκπροσώπους τους σε επαφές με επιμελητηριακούς παράγοντες στο πλαίσιο αναζήτησης χρηματοδότησης για αντικατάσταση εξοπλισμού.

Σε ο,τι αφορά στον τουριστικό κομμάτι επισημάνθηκε στην εκδήλωση ότι πλέον, είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ, η συζήτηση για το μοντέλο της τουριστικής ανάπτυξης που πρέπει να υιοθετηθεί για την Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά στα ψητοπωλεία, την ανάγκη αντικατάστασης των ενεργοβόρων συσκευών των επιχειρήσεων του κλάδου μέσω ενός προγράμματος χρηματοδότησης συζήτησε ο πρόεδρος της Ένωσης των Εν Αθήναις Ψητοπωλών και Κατασκευαστών Σουβλακίων Νίκος Αγγελοσούλης με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννη Χατζηθεοδοσίου.

Ο κ. Αγγελοσούλης αναφέρθηκε, ιδιαίτερα, στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες ψητοπώλες και παρασκευαστές σουβλακίων, με πρώτιστο την κατακόρυφη αύξηση του κόστους λειτουργίας τους, κυρίως λόγω της ενεργειακής ακρίβειας, ενώ στάθηκε και στην ανάγκη αντικατάστασης των ενεργοβόρων συσκευών των επιχειρήσεων του κλάδου μέσω ενός προγράμματος χρηματοδότησης.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στις πολυεπίπεδες και συνεχείς παρεμβάσεις του Ε.Ε.Α. για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και του κύματος ακρίβειας που πλήττει επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αλλά και και τις στοχευμένες προτάσεις που έχει καταθέσει από την απαρχή της κρίσης, και δήλωσε τη στήριξη του επιμελητηρίου στους επαγγελματίες του κλάδου για την από κοινού διεκδίκηση λύσεων.

Οι επαγγελματίες φοβούνται ότι οι αυξήσεις στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες θα συνεχιστούν και αυτό, αναγκαστικά, θα τους οδηγήσει να διατηρήσουν ψηλά τις τιμές με αποτέλεσμα κάποιες από τις επιχειρήσεις του κλάδου να έρθουν αντιμέτωπες με το λουκέτο καθώς τα νοικοκυριά περιορίζουν την αγορά του αγαπημένου ελληνικού φαγητού.