Ρεύμα: Κρατάνε οι τιμές στην ελληνική αγορά - Άνοδος στην Ευρώπη

Ρεύμα: Κρατάνε οι τιμές στην ελληνική αγορά - Άνοδος στην Ευρώπη
Τρίτη, 13/12/2022 - 06:37

Tην ώρα που η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών στην Ευρώπη προκαλεί νέο ανοδικό ράλι στις τιμές του ηλεκτρισμού στην ελληνική αγορά ακολουθούν αντίθετη πορεία και διατηρούνται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Ετσι, ενώ οι χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού στην Ευρώπη κινούνται πέριξ των 420-460 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στην Ελλάδα οι τιμές μόλις που ξεπερνούν τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ειδικότερα, για σήμερα στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η μέση τιμή ηλεκτρισμού διαμορφώθηκε στα 318,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα μειωμένη κατά 2,1%, ενώ χθες ήταν στα 325,51 ευρώ μεγαβατώρα και την Κυριακή 11/12 είχαν πέσει στα 157,90 ευρώ ανά μεγαβατώρα λόγω τόσο των καλών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα όσο και της αργίας.

Στην ευρωπαϊκή αγορά τα πρωτεία της ακριβότερης χώρας έχει το Βέλγιο με μέση τιμή στα 467,15 ευρώ ανά μεγαβατώρα με αύξηση 1,3%. Στη Γερμανία η τιμή του ηλεκτρισμού διαμορφώθηκε στα 444,48 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στη Βόρεια Ιταλία στα 452,43 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στην Κεντρική Ιταλία στα 378,83 ευρώ ανά μεγαβατώρα και στη Βουλγαρία όπου σημειώθηκε σημαντική μείωση διαμορφώθηκε στα 392,39 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Την ίδια ώρα η τιμή στη Γαλλία έπιασε τα 463,46 ευρώ ανά μεγαβατώρα εν μέσω ψυχρού κύματος και ανησυχιών ότι με τα προβλήματα στα πυρηνικά δεν θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στην αυξημένη ζήτηση όπως έγινε την περασμένη εβδομάδα όπου πολλές περιοχές του Παρισιού βυθίστηκαν στο σκοτάδι. Η χώρα αύξησε την προσφορά σε πυρηνική και υδροηλεκτρική ενέργεια και έτσι σε συνδυασμό με τις αθρόες εισαγωγές από τις γειτονικές χώρες συνολικού ύψους 8,6 GW από τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ελβετία, την Ιταλία και την Ισπανία ανταποκρίθηκε στην εγχώρια ζήτηση, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει σε έκτακτα μέτρα.

Στον αντίποδα, μεταξύ των φθηνότερων αγορών στην Ευρώπη παραμένουν η Ισπανία και η Πορτογαλία με 97,69 (14,7%) η κάθε μία, καθώς και η Πολωνία με 198,61 ευρώ/MWh (+9,9%).

Πάντως, η ελληνική αγορά αντανακλά τις τιμές φυσικού αερίου TTF που είχαν διαμορφωθεί τον Νοέμβριο, οι οποίες ήταν αρκετά χαμηλότερες από τις τιμές του Δεκεμβρίου. Χθες, το TTF έκλεισε στηνενδοημερήσια αγορά του ολλανδικού hub στα 134,695 ευρώ/MWh (-3,176%), ενώ τον προηγούμενο μήνα κυμαινόταν τις περισσότερες ημέρες κάτω από τα 120 ευρώ/MWh.

Στο εγχώριο ηλεκτροπαραγωγικό μείγμα κυριαρχεί και σήμερα το φυσικό αέριο με μερίδιο 49,1%, οι ΑΠΕ περιορίζονται στο 17,5% και ακολουθούν ο λιγνίτης, του οποίου η συμμετοχή αργά αλλά σταθερά ανεβαίνει, με ποσοστό 14,1% και τα υδροηλεκτρικά με 8,1%. Οι εισαγωγές έχουν περιοριστεί στο 7,5%, ενώ οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί στο 16%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η μεσοσταθμική τιμή του ρεύματος για την περίοδο Ιανουαρίου -Νοεμβρίου στο διασυνδεδεμένο σύστημα διαμορφώθηκε στα 305,898 ευρώ/MWh, συμπεριλαμβανομένων όλων των λογαριασμών προσαύξησης της Αγοράς Εξισορρόπησης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, η μεσοσταθμική τιμή έτους θα είναι ακόμα υψηλότερη, καθώς μέχρι σήμερα ο Δεκέμβριος έχει αναδειχθεί σε πολύ ακριβότερο μήνα σε σχέση με τον Νοέμβριο.