Εως τις αρχές του νέου έτους η ρύθμιση για τη φορολόγηση των υπερεσόδων των προμηθευτών ενέργειας

Εως τις αρχές του νέου έτους η ρύθμιση για τη φορολόγηση των υπερεσόδων των προμηθευτών ενέργειας
Τετάρτη, 07/12/2022 - 06:42

Στις αρχές του νέου χρόνου εκτιμάται ότι θα κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση για τη φορολόγηση των υπερεσόδων των προμηθευτών ενέργειας, που έχει προαναγγείλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η επιδίωξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι να κλείσει το θέμα έως το τέλος του έτους ωστόσο τόσο το γεγονός ότι η ΡΑΕ δεν έχει λάβει ακόμη από όλους τους προμηθευτές τα στοιχεία που έχει ζητήσει προκειμένου να προσδιορίσει το ύψος των υπερεσόδων αλλά και το βεβαρημένο πρόγραμμα του κ. Σκρέκα- σήμερα αναχωρεί για τις ΗΠΑ- και το κλείσιμο της Βουλής για τις γιορτές, ενδέχεται με μεταφέρουν την κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή στια αρχές του 2023.

Η ρύθμιση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις

Όπως είναι γνωστό η συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, στόχο έχει να επιβάλει έναν ειδικό φόρο ή εισφορά που μπορεί να φθάνει ως και το 100% των υπερεσόδων τους τούς προηγούμενους μήνες, αρχής γενομένης από το τρίμηνο Αυγούστου -Οκτωβρίου 2022.

Το υπουργείο με τα έσοδα αυτά επιδιώκει να τροφοδοτήσει το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο χρηματοδοτεί το επίδομα, που καταβάλλεται στους λογαριασμούς ρεύματος. Στόχος είναι να μειωθεί όσο είναι δυνατόν η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού από την καταβολή των επιδομάτων.

Αν και για τους λογαριασμούς ρεύματος του Δεκεμβρίου, λόγω της μείωσης των χρεώσεων που είχαν κάνει οι πάροχοι, το δημόσιο δεν χρειάστηκε να χρηματοδοτήσει το ΤΕΜ, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει άρδην τον Ιανουάριο, καθώς οι τιμές χονδρικής του ρεύματος έχουν αυξηθεί σημαντικά, σε επίπεδα μάλιστα που αρκετοί προμηθευτές υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να καλύψουν τις δαπάνες αγοράς ενέργειας στη χονδρική, με τα έσοδα της λιανικής.

Οι χρεώσεις των παρόχων για τον Ιανουάριο αναμένεται να ανακοινωθούν στις 20 Δεκεμβρίου και θα είναι σαφώς υψηλότερες από αυτές του Δεκεμβρίου.

Ο παράγοντας που επιβαρύνει σημαντικά τις προβλέψεις για τον Ιανουάριο είναι η άνοδος που παρουσιάζει το συμβόλαιο φυσικού αερίου TTF για τις παραδόσεις Ιανουαρίου. Χθες έκλεισε στα 141,250 ευρώ/MWh (4,863%), με ανοδική τάση κατά τη λήξη της συνεδρίασης, δείχνοντας ότι έχει εγκαταλείψει την κλίμακα των 110-120 ευρώ στην οποία κινείτο τον Νοέμβριο.

Στις ΗΠΑ σήμερα ο ΥΠΕΝ

Σημειώνεται ότι ο κ. Σκρέκας αναχωρεί σήμερα για τις ΗΠΑ, όπου θα συμμετάσχει στο συνέδριο Capital Link. Η διμερής ενεργειακή ατζέντα είναι μεγάλη και ήδη βέβαια ο υπουργός Ενέργειας είχε την ευκαιρία για συναντήσεις στο περιθώριο του 33ου Greek Economic Summit, με αμερικανούς αξιωματούχους και δη τον πρώην πρέσβη στην Αθήνα Τζ. Πάιατ, που πλέον έχει θέση αν. υπουργού Ενέργειας στην κυβέρνηση Μπάιντεν. Βέβαια, όπως ανέφερε μιλώντας στο εν λόγω συνέδριο ο κ. Σκρέκας οι ΗΠΑ είναι ο βασικός προμηθευτής μας σε LNG, καλύπτοντας σχεδόν το 60% των αναγκών μας σε αέριο.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά τις ΗΠΑ θα μεταβεί απευθείας στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας. Η επιστροφή του στην Αθήνα προγραμματίζεται για το βράδυ της 13ης Δεκεμβρίου. Εντωμεταξύ, στις 15 Δεκεμβρίου ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό και ακολουθεί στις 17/12 η ψηφοφορία. Κατόπιν η Βουλή κλείνει για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η ρύθμιση, η οποία είχε προκαλέσει αντιδράσεις στους προμηθευτές, θα έχει αναδρομική ισχύ.