Ρεύμα: Οι υψηλές τιμές Δεκεμβρίου επαναφέρουν τις επιδοτήσεις

Ρεύμα: Οι υψηλές τιμές Δεκεμβρίου επαναφέρουν τις επιδοτήσεις
Τετάρτη, 07/12/2022 - 06:49

Οι υψηλές τιμές που επικρατούν στην χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στη χώρα μας, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη επαναφέρουν το ζήτημα των υψηλών επιδοτήσεων στο προσκήνιο.

Είναι ενδεικτικό πως η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου αγγίζει τα 339 ευρώ ανα μεγαβατώρα όταν ένα μήνα πριν ήταν στα 265,69 ευρώ ανα μεγαβατώρα.

Στόχος του υπουργείου είναι οι καταναλωτές να πληρώνουν μετά τον υπολογισμό της επιδότησης περίπου 15 -17 λεπτα την κιλοβατώρα και τους τελευταίους μήνες αυτό έχει γίνει κατορθωτό με τις επιδοτήσεις που έχουν δοθεί και θα δοθούν και τους επόμενους μήνες. Υπενθυμίζεται πως για το μήνα Νοέμβριο οι πάροχοι ενέργειας εφάρμοσαν τιμολόγια που κυμαίνονταν από 31 έως 39 λεπτά η κιλοβατώρα. Ωστόσο τον περασμένο Σεπτέμβριο τα τιμολόγια ήταν πολύ αυξημένα. Άρα αν συνεχιστούν αυτές οι τιμές δεν αποκλείεται οι πάροχοι να ανακοινώσουν αυξημένα τιμολόγια για τον επόμενο μήνα.

Στο πλαίσιο αυτό παραμένει ερώτημα πώς θα χειριστεί η πολιτεία το ζήτημα του ενεργειακού «τουρισμού» δηλαδή του αιτήματος που έχουν οι πάροχοι να μπουν «κανόνες» όταν καταναλωτές με χρέη αλλάζουν πάροχο.Το ζήτημα αυτό απασχολεί τους παρόχους καθώς εκτιμούν πως τους επόμενους μήνες θα βρεθούν απέναντι σε έναν όγκο χρεών. Είναι γεγονός πως η ενεργειακή κρίση παρά τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση έχει οδηγήσει σε αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών καταναλωτών, αλλά και των διακανονισμών.