Γιάννης Τριήρης: Πάλι στο σημείο μηδέν το ΕΣΥ

Γιάννης Τριήρης: Πάλι στο σημείο μηδέν το ΕΣΥ
Δευτέρα, 08/01/2024 - 07:06

Πέρασαν τέσσερα ολόκληρα χρόνια από τον Ιανουάριο του 2020 όταν πρωτοεμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού και ξαφνικά πάλι βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Όπως τονίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί η διασπορά της λοίμωξης covid-19 το τελευταίο διάστημα καταγράφει αλματώδη αύξηση στην κοινότητα και πλέον η πληρότητα των κλινών στα δημόσια νοσοκομεία βρίσκεται στο 100%, δοκιμάζοντας έτσι νέου τις αντοχές του δημόσιου συστήματος υγείας.

Και το δυσοίωνο μήνυμα που στέλνουν οι γιατροί είναι ότι το επόμενο διάστημα τα κρούσματα θα καταγράψουν αλματώδη άνοδο –και σ΄ αυτό θα συμβάλει και το άνοιγμα των σχολείων σήμερα- και υπάρχει φόβος να ζήσουμε νέες εποχές φόβου και απελπισίας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Και όλα αυτά συμβαίνουν γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν υλοποίησε καμία απολύτως από τις δεσμεύσεις της σχετικά με την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ούτε σε υλικοτεχνικές υποδομές και κυρίως σε κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά και σε απλά δωμάτια.

Και οι πολίτες αυτής της χώρας βρίσκονται και πάλι αντιμέτωποι με την θανατηφόρα λοίμωξη χωρίς το κράτος να έχει μεριμνήσει για την αντιμετώπιση της παρά το γεγονός ότι ήδη έχουν περάσει τέσσερα ολόκληρα χρόνια από την εμφάνιση της τρομακτικής αυτής πανδημίας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ουδέποτε παραδέχτηκε ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν ήταν επιτυχημένη στην χώρας μας, καθώς αναλογικά με τον πληθυσμό μας είχαμε την μαύρες πρωτοδεύτερες θέσεις σε κρούσματα και σε θανάτους από κορονοϊό σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αντίθετα μάλιστα προσπαθούσε με τη βοήθεια των φιλικών και ελεγχόμενων μέσων μαζικής ενημέρωσης να πείσει για την αποτελεσματικότητας, προτάσσοντας τα επιδόματα και της επιχορηγήσεις που έδινε.

Έκρυβε, όμως, την αλήθεια για τα κρούσματα, τα θύματα και την τραγική κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων, ενώ δεν παρέλειπε για να ρίχνει στάχτη στα μάτια για τις αληθινές της προθέσεις, εκθειάζοντας στα λόγια τις προσπάθειες των νοσοκομειακών γιατρών.

Ταυτόχρονα διακήρυττε ότι πρώτο μέλημα της θα ήταν η ενίσχυση του ΕΣΥ η οποία δεν έγινε ποτέ. Και δεν έγινε ποτέ, γιατί η φιλοσοφία της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης είναι εχθρική σε κάθε τι δημόσιο και το απέδειξε στη συνέχεια, όταν όλα έδειχναν ότι η πανδημία του κορονοϊού δεν αποτελούσε πλέον σοβαρή απειλή.

Και στις εκτιμήσεις της αυτές έπεσε έξω και πλέον ο κίνδυνος είναι και πάλι προ των πυλών.

Τα κρούσματα αυξάνονται επικίνδυνα και τα δημόσια νοσοκομεία ασφυκτιούν λόγω της υποστελέχωσης τους, με τους γιατρούς να βρίσκονται στα όρια της αντοχής τους και τους ασθενείς σε απελπισία.

Δυστυχώς η κυβέρνηση είναι και πάλι υπεύθυνη για τον νέο εφιάλτη «ανάστασης» του κορονοϊού, που απειλεί την κοινωνία, αλλά και για τα απότοκα του, καθώς ήδη έχουν αρχίσει έστω και δειλά να ακούγονται φωνές που προτείνουν, αντί πραγματικών λύσεων, την επαναφορά των λοκντάουν και των περιορισμών, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιστρέψουν.

Η λύση είναι μια. Πραγματική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και ενεργή συνεισφορά στη μάχη κατά του κορονοϊού και της ιδιωτικής υγείας που τα προηγούμενα χρόνια βρισκόταν υπό την προστασία της κυβέρνησης με μηδενική συνεισφορά στη μάχη κατά του covid-19.