Πάνω από 50% οι ΑΠΕ το τελευταίο διήμερο – «Πρασινίζει» το ενεργειακό μείγμα

Πάνω από 50% οι ΑΠΕ το τελευταίο διήμερο – «Πρασινίζει» το ενεργειακό μείγμα
Δευτέρα, 20/11/2023 - 06:06

Ακόμα και το 60% άγγιξαν το Σάββατο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για αρκετές ώρες την Κυριακή σχεδόν μηδενίστηκαν οι τιμές στη χονδρική αγορά.

Τον τελευταίο μήνα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν το 37% της παραγόμενης ενέργειας.

Σύμφωνα με τον δείκτη Renewable Energy Country Attractiveness Index (ΡECAI) του οίκου EY η Ελλάδα παρουσιάζει καλή πρόοδο προς τους στόχους του 2030 και του 2050. Πρόσφατα ξεπέρασε τα 11 GW εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με προγραμματισμό 1,7 GW πράσινων ηλεκτρολυτών υδρογόνου. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη είναι πιθανό να δουν προβλήματα στον εφοδιασμό στροβίλων και εξαρτημάτων ήδη από το 2025 σύμφωνα με την έκθεση. Οι αυξημένες φιλοδοξίες στην Ευρώπη, η συνεχιζόμενη ταχεία ανάπτυξη στην ηπειρωτική Κίνα και οι μεγάλες αναπτυσσόμενες αγορές που επιταχύνουν την ανάπτυξή τους είναι επίσης παράγοντες που παίζουν ρόλο. Μια πρόκληση — τουλάχιστον μέχρι το 2035 — θα είναι η εξασφάλιση αρκετών κρίσιμων υλικών και μετάλλων που είναι απαραίτητα για την κατασκευή στροβίλων. Αυτά διατρέχουν υψηλό κίνδυνο διακοπής του εφοδιασμού. «Οι κυβερνήσεις πρέπει να προσαρμοστούν για να στηρίξουν αυτή τη νέα, πιο ασταθή φάση και να εξασφαλίσουν την τακτική ροή νέων έργων στην αγορά. Πρέπει να αντιδρούν γρήγορα στις αλλαγές της αγοράς, να προσαρμόζουν τις επιδοτήσεις και τους προϋπολογισμούς, ώστε οι προγραμματιστές να μπορούν ρεαλιστικά να αναμένουν μια λογική απόδοση των επενδύσεών τους», αναφέρει η έκθεση.

Όλα αυτά την ώρα που εντείνονται οι συζητήσεις στην χώρα μας για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, με την ΕΛΕΤΑΕΝ -σε συνεργασία με την Norwegian Offshore Wind – να διοργανώνουν μια ειδική ημερίδα, την Πέμπτη, 23_Νοεμβρίου. Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας οι υποδομές και οι εταιρείες που θα εξυπηρετούν την κατασκευή, εγκατάσταση και συντήρηση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.