Το θετικό σερί των ΑΠΕ και ο μηδενισμός της μεγαβατώρας

Το θετικό σερί των ΑΠΕ και ο μηδενισμός της μεγαβατώρας
Δευτέρα, 09/10/2023 - 06:35

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο όχι μόνο στη χώρα μας αλλά συνολικά στην Ευρώπη.

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε στη χώρα μας οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κάλυπταν το 35-50% της παραγόμενης ενέργειας. Χθες, μάλιστα η παραγωγή στις 2 το μεσημέρι ήταν 4.340MW, με τη τιμή της μεγαβατώρας να πέφτει στα 0,10 ευρώ ανα μεγαβατώρα. Την ίδια ώρα το Σάββατο η χονδρεμπρική τιμή ρεύματος ήταν στο 0,01 ευρώ ανα μεγαβατώρα. Το 11,29% της παραγόμενες ενέργειας καλύπτονταν από τα υδροηλεκτρικά και το 8,54% από τον λιγνίτη. Για σήμερα οι ΑΠΕ καλύπτουν για άλλη μια μέρα πάνω από το 35%, ενώ το φυσικό αέριο το 34% του ενεργειακού μείγματος. Ωστόσο, η χονδρική τιμή ρεύματος θα καταγράψει άνοδο 34% σε σχέση με χθες.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο όχι μόνο στη χώρα μας αλλά συνολικά στην Ευρώπη. Τον περασμένο μήνα, εγκρίθηκαν οι δεσμευτικοί στόχοι για την ταχύτερη επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το 2030, με σκοπό τον περιορισμό από τα ορυκτά καύσιμα. Στόχος της ΕΕ η αύξηση του ποσοστού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στο 42,5% .

Την ίδια ώρα οι ευρωπαϊκές εταιρείες αιολικής ενέργειας ασκούν πιέσεις για περισσότερη υποστήριξη, επισημαίνοντας ότι οι φθηνές κινεζικές εισαγωγές ωθούν τους δικές τους κατασκευαστικές εταιρίες στροβίλων στο χείλος της κατάρρευσης. Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται πως κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη μια έρευνα σε σχέση με τις «ελκυστικές» επιδοτήσεις της Κίνας προς τις κινεζικές κατασκευαστικές εταιρίες. Να σημειωθεί πως η πρόσφατη κίνηση να αμφισβητηθούν οι αυξανόμενες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων της Κίνας στην Ευρώπη προκάλεσε την οργισμένη απάντηση της Κίνας.

Υπενθυμίζεται πως, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ, Τιερί Μπρετόν τον Σεπτέμβριο τόνιζε πως οι Κινέζοι κατασκευαστές αιολικού εξοπλισμού εφαρμόζουν μια επιθετική στρατηγική για την είσοδο στις ευρωπαϊκές αγορές. «Έτσι, όπως μόλις ανακοινώσαμε για τα ηλεκτρικά οχήματα, πιστεύω ότι είναι καιρός να διερευνήσουμε εάν τέτοιες ευνοϊκές συνθήκες οφείλονται σε ελκυστικές κρατικές συνθήκες χρηματοδότησης για Κινέζους κατασκευαστές που δεν θα ήταν δυνατές στην ΕΕ. Η Ευρώπη έχει εξοπλιστεί με μια σειρά μέτρων αντιντάμπινγκ, κατά των επιδοτήσεων ή διασφάλισης. Ας δείξουμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα όργανα με αποφασιστικότητα και ταχύτητα!» τόνιζε.