Θετικές οι τράπεζες στην πριμοδότηση των φωτοβολταϊκών που διαθέτουν μπαταρίες

Θετικές οι τράπεζες στην πριμοδότηση των φωτοβολταϊκών που διαθέτουν μπαταρίες
Δευτέρα, 09/10/2023 - 06:47

Να σημειωθεί πως η κυβέρνηση εξετάζει να θεσμοθετήσει την πριμοδότηση νέων φωτοβολταϊκών με μονάδες αποθήκευσης.

Θετικά αποτιμούν τραπεζικά στελέχη την πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει αδειοδοτικό προβάδισμα σε νέα φωτοβολταϊκά πάρκα τα οποία διαθέτουν μπαταρίες behind the meter, κάτι που επηρεάζει όσα φωτοβολταϊκά πάρκα έχουν ήδη συνάψει συμφωνία πώλησης ενέργειας (Power Purchase Agreement ή PPA) με τη βιομηχανία.

Οι τράπεζες θεωρούν πως η προσέγγιση αυτή θα παρέχει ασφαλείς και αξιόπιστες ροές εσόδων τόσο για το ηλιακό πάρκο όσο και για το σύστημα αποθήκευσης και πως θα ενισχύσει την αξία των assets στην αγορά ειδικά μετά το πέρας του χρόνου επιδότησης.

Να σημειωθεί πως η κυβέρνηση εξετάζει να θεσμοθετήσει την πριμοδότηση νέων φωτοβολταϊκών με μονάδες αποθήκευσης, ήτοι να μπορούν πλέον να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς για λειτουργική ενίσχυση μόνο φωτοβολταϊκά με μπαταρίες. Αυτή η εξέλιξη – εφόσον υπάρξει- θα ικανοποιήσει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Και αυτό για δύο λόγους: Πρώτον. Αυτά τα έργα θα έχουν αυστηρούς χρόνους υλοποίησης. Δεύτερον θα λαμβάνουν όρους σύνδεσης με fast track διαδικασίες.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτής της νέας πολιτικής προτεραιότητας; Για να πάρουν όρους σύνδεσης τα υφιστάμενα έργα για PPAs της λεγόμενης Ομάδας Β, θα υποχρεωθούν να προσθέσουν μπαταρίες. Σε αυτή την ομάδα υπάγονται σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και Σ.Η.Θ.Υ.Α. για τους οποίους ο Παραγωγός έχει συνάψει ή δεσμεύεται μέσω συμφωνίας ότι θα συνάψει διμερή σύμβαση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τελικό πελάτη μη οικιακής χρήσης ή με προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας και για τους οποίους έχουν υποβληθεί αιτήματα ή κοινά αιτήματα χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης.