Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Άμεσα η δημοσίευση του οδηγού - Η πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ

Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Άμεσα η δημοσίευση του οδηγού - Η πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ
Πέμπτη, 23/03/2023 - 05:51

Σειρά μετά το πρόγραμμα επιδότησης ηλιακού θερμοσίφωνα παίρνει το πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στις στέγες.

Ο οδηγός του πολυαναμενόμενου προγράμματος για τα φωτοβολταϊκά στη στέγη αναμένεται άμεσα, πιθανόν και εντός της ημέρας και να τεθεί σε διαβούλευση με την έναρξη να τοποθετείται χρονικά εντός του Μαρτίου. Για τα νοικοκυριά έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια ύψους 150 εκατ. ευρώ ενώ οι επιχειρήσεις που αρχικά θα εντασσόταν στο ίδιο πρόγραμμα τελικά θα στηριχθούν μέσω της δράσης «Πράσινος Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» του υπουργείου Ανάπτυξης, του οποίου η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης δημοσιεύθηκε στις 6 του μηνός.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ

Μένει να φανεί αν οι αγρότες θα ενταχθούν στο ίδιο πρόγραμμα. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά επιδότηση θα δίνεται για την εγκατάσταση μόνο φωτοβολταϊκών συστημάτων με μπαταρίες. Η εγκατάσταση μπαταρίας μαζί με το φωτοβολταϊκό θα είναι υποχρεωτική και η τελική επιδότηση θα φτάνει στο 40% - 60%.

Προαπαιτούμενο για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα θα είναι η υποβολή της Σύμβασης Σύνδεσης με το ηλεκτρικό δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας). Για την υπαγωγή στο πρόγραμμα μοναδικό κριτήριο θα είναι η χρονική προτεραιότητα υποβολής της αίτησης, στη δεύτερη πλατφόρμα που ετοιμάζει ο Διαχειριστής.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη ποια θα είναι η μέγιστη ισχύς των συστήματων η οποία θα κυμαίνεται από 7έως 10 kW (κιλοβάτ) με χωρητικότητα μπαταρίας τουλάχιστον 10 kWh (κιλοβατώρες) για τριφασική παροχή και έως 5 kW για μονοφασική παροχή με μπαταρίες από 5 kWh.

Οι κατηγορίες που αναμένεται να διαμορφωθούν και να ενισχυθούν μέσω του προγράμματος είναι μία για τα ευάλωτα, τα οποία θα επιδοτούνται στο 100% για τη μπαταρία και στο 65% για το φωτοβολταϊκό σύστημα.

Τα νοικοκυριά με με ατομικό εισόδημα έως 20.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 40.000 ευρώ θα επιδοτούνται στο 100% για τη μπαταρία και στο 35% για το φωτοβολταϊκό.

Τα νοικοκυριά με ατομικό εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ ή οικογενειακό άνω των 40.000 ευρώ θα επιδοτούνται στο 90% για τη μπαταρία και στο 25% για το φωτοβολταϊκό.

Επίσης, θα υπάρχει ειδική ενίσχυση για τις κατηγορίες ΑΜεΑ, μονογονεϊκών οικογενειών και πολύτεκνων.

Η πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ,

Η πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία θα υποδέχεται τα αιτήματα για σύνδεση των φωτοβολταϊκών συστημάτων με το ηλεκτρικό δίκτυο έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία με τη διαδικασία να είναι απλοποιημένη.

Δηλαδή εάν ένα νοικοκυριό εγκαταστήσει ένα σύστημα 9 kW, θα πρέπει να τοποθετήσει και μπαταρία 9 kWh (κιλοβατώρα). Στην περίπτωση που η παροχή είναι μονοφασική, τότε λόγω και των περιορισμών που θέτει για λόγους ασφαλείας ο ΔΕΔΔΗΕ, θα επιδοτείται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού έως 5 kW με μπαταρία έως 5 kWh. Η παράλληλη εγκατάσταση συσσωρευτών θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο οικονομικό όφελος για τους καταναλωτές.

Τα οικιακά συστήματα (όπως και των υπόλοιπων κατηγοριών δικαιούχων) θα λειτουργούν με καθεστώς net-metering. Η ύπαρξη της μπαταρίας (τουλάχιστον στα μη ευάλωτα νοικοκυριά) θα επιτρέπει την αύξηση του ταυτοχρονισμού, που σε ένα τυπικό νοικοκυριό μπορεί να φτάσει στο 60%, από 30% που είναι με ένα «απλό» φωτοβολταϊκό. Έτσι, χάρις στη μονάδα αποθήκευσης, ένα νοικοκυριό θα έχει ακόμη μεγαλύτερο οικονομικό όφελος, αφού για την ταυτοχρονισμένη παραγωγή-κατανάλωση θα έχει μικρότερη επιβάρυνση και από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις.

Τελευταία τροποποίηση στις 23/03/2023 - 14:18