Φωτοβολταϊκά στέγης: Προς επιδότηση και για την τοποθέτηση μπαταρίας

Φωτοβολταϊκά στέγης: Προς επιδότηση και για την τοποθέτηση μπαταρίας
Κυριακή, 18/12/2022 - 07:51

Μετά τις γιορτές εκτιμάται πως θα δοθεί στη δημοσιότητα ο οδηγός του προγράμματος για τα φωτοβολταϊκά στέγης.

Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε στο υπουργείο Ενέργειας μια συνάντηση για το θέμα και το μόνο που ήταν σε εκκρεμότητα από τον ΔΕΔΔΗΕ ήταν κάτι λεπτομέρειες που αφορούν την πλατφόρμα του προγράμματος όπου θα γίνονται οι αιτήσεις.

Η νομοθεσία έχει δώσει ηλεκτρικό χώρο στα σπίτια στις μικρές επιχειρήσεις και στους αγρότες για φωτοβολταϊκά στέγης. Μάλιστα η αρχική σκέψη ήταν μήπως τους αγρότες να τους επιδοτήσει το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης κάτι που δεν θα γίνει. Πάντως από το υπουργείο Οικονομικών έχουν βρεθεί αρκετοί πόροι για να ξεκινήσει το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του iEnergeia.gr στο πρόγραμμα ένα μικρό μερίδιο των επιδοτήσεων θα πάει στα ευάλωτα νοικοκυριά και θα υπάρχουν στον οικιακό, εμπορικό και στον αγροτικό τομέα δύο υποκατηγορίες: μια υποκατηγορία net metering και μια άλλη net metering με μπαταρία. Πρόθεση του υπουργείου είναι να ενισχύσει την μπαταρία, ώστε να είναι τέτοιο το ποσοστό επιδότησης που ουσιαστικά να την παίρνει ο καταναλωτής σχεδόν δωρεάν, γιατί «χαρίζοντας» την αυξάνει την εξοικονόμηση ενέργειας ο καταναλωτής και ταυτόχρονα αναπτύσσεται μια νέα αγορά.

Σύμφωνα με αναλυτές, αρκετές εταιρίες βλέποντας τι έρχεται εκπαιδεύουν τους υπαλλήλους τους στο κομμάτι της μπαταρίας και έχουν ξεκινήσει εισαγωγές μπαταριών για να υπάρχει στοκ. Εκτιμάται πάντως πως όγκος των αιτήσεων ενδεχομένως να ξεπεράσει τις δυνατότητες μιας οργανωμένης αγοράς.

Τα φωτοβολταϊκά στέγης για την παραγωγή ρεύματος αποτελούν μια λύση για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Τα νοικοκυριά μπορούν να εγκαταστήσουν πάνελ ισχύος μέχρι 10kw και σύμφωνα με εκτιμήσεις το πρόγραμμα θα ανοίξει για 250.000 δυνητικούς δικαιούχους.