Ε.Ε: Οι επενδύσεις στις ΑΠΕ προϋποθέτουν τον εκσυγχρονισμό των δικτύων

Ε.Ε: Οι επενδύσεις στις ΑΠΕ προϋποθέτουν τον εκσυγχρονισμό των δικτύων
Παρασκευή, 16/12/2022 - 06:48

Την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άναψε το «πράσινο» φως σε μια έκθεση που προτείνει να γίνουν πιο σύντομες οι προθεσμίες έγκρισης νέων εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στόχος να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενισχύοντας έτσι την εγχώρια παραγωγή της ΕΕ. Η έκθεση επισημαίνει πως τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα πρέπει να θεωρούνται «υπέρτατου δημοσίου συμφέροντος» και επομένως θα πρέπει να επωφεληθούν από την απλούστευση των διαδικασιών και από συγκεκριμένες παρεκκλίσεις από την περιβαλλοντική νομοθεσία της ΕΕ.

Την ίδια ώρα ανησυχία στην ευρωπαϊκή βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχουν δημιουργήσει οι συζητήσεις στην Ε.Ε. για μεταρρύθμιση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ο Κρίστιαν Ρούμπι, γενικός γραμματέας της Eurelectric μιλώντας σε συνέδριο προειδοποίησε πως εάν τα χαρακτηριστικά που διέπουν τον τρέχοντα σχεδιασμό της αγοράς δεν διατηρηθούν δεν θα υπάρχει επιχειρηματικό μοντέλο για επενδύσεις. Η Eurelectric η οποία έχει θέσει ως στόχο την παραγωγή 85% της ευρωπαϊκής ηλεκτρικής ενέργειας από μη ορυκτές πηγές έως το 2030, βλέπει αυτόν τον στόχο να απειλείται από πανικόβλητες πολιτικές απαντήσεις στην κρίση των τιμών της ενέργειας. Μάλιστα ο Ρουμπι επεσήμανε ότι χρειάζονται περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως επενδύσεις σε νέα παραγωγή και δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ.

Πριν λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα εκταμιεύσει 307,6 εκατομμύρια για τη χρηματοδότηση της κατασκευής υποθαλάσσιας εγκατάστασης διασύνδεσης 600 MW μεταξύ Ιταλίας και Τυνησίας που θα δημιουργήσει μια γέφυρα ενέργειας από ΑΠΕ μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής.Η καλωδιακή σύνδεση υψηλής τάσης θα εκτείνεται σε απόσταση 200 χιλιομέτρων, σε βάθος έως και 800 μέτρα. Θα ξεκινά από την ιταλική επαρχία Τράπανι, στη δυτική ακτή της Σικελίας και θα εκτείνεται μέχρι το Ακρωτήριο Μπον στην Τυνησία.