Έρχονται νέα εργαλεία για τα τιμολόγια ρεύματος και τους καταναλωτές

Έρχονται νέα εργαλεία για τα τιμολόγια ρεύματος και τους καταναλωτές
Παρασκευή, 15/03/2024 - 06:34

Νέα πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες, αφού εισάγουν τη δική τους κατανάλωση, να μπορούν να συγκρίνουν πιο τιμολόγιο ρεύματος τους συμφέρει.

Μέχρι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η διαδικτυακή πλατφόρμα energycost.gr που θα δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες, αφού εισάγουν τη δική τους κατανάλωση να μπορούν να συγκρίνουν πιο τιμολόγιο τους συμφέρει. Στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων είναι αναρτημένα όλα τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος των παρόχων ενέργειας. Να σημειωθεί βέβαια πως αντίστοιχο εργαλείο για τις τιμές φυσικού αερίου δεν υπάρχει.

Παράλληλα, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα τεθεί σε λειτουργεί η πλατφόρμα whistleblowing, που θα δίνει τη δυνατότητα να διατυπώνονται ανώνυμες καταγγελίες από καταναλωτές. Θα προσφέρει στους καταναλωτές την ευκαιρία να κατανοήσει τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς. Επιπλέον, τον επόμενο μήνα θα τεθεί σε λειτουργία και το εργαλείο σύγκρισης τιμών ηλεκτροκίνησης.

Μέσα στο έτος θα τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα AI for Energy Regulation, βάσει του οποίου διερευνάται η εφαρμογή AI στις αποφάσεις/ πράξεις της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, με το εργαλείο Αναζήτησης πληροφορίας.

Υπενθυμίζεται πως σε συνέχεια της πλατφόρμας My RAE εφαρμόζεται εδώ και 1,5 μήνα ο ενεργειακός διαμεσολαβητής, με σκοπό την υποβολή παραπόνων από τους οικιακούς καταναλωτές. Ένα 15% των απαντήσεων προς στους καταναλωτές μετά την υποβολή του παραπόνου τους στην πλατφόρμα My Rae δεν ήταν αποδεκτές. Ο λόγος αυτός ώθησε τη ρυθμιστική αρχή να δημιουργήσει τον ενεργειακό διαμεσολαβητή. Ο ενεργειακός μεσολαβητής αναλαμβάνει χωρίς κόστος για τους καταναλωτές τη διαμεσολάβηση με την εταιρία. Η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της νέας πλατφόρμας ENOMOS(Energy Ombudsman Organizing System). Η διαδικασία απευθύνεται τόσο σε οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος όσο και φυσικού αερίου.