Στις 26 - 29 Απριλίου το 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με κεντρικό θέμα “Paradigm Shifts”

Στις 26 - 29 Απριλίου το 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με κεντρικό θέμα “Paradigm Shifts”
Παρασκευή, 21/04/2023 - 10:05

H ετήσια εκδήλωση τουΟικονομικού Φόρουμ των Δελφώνεπιστρέφει για άλλη μια φορά στη γενέτειρά του, την εμβληματική πόλη των Δελφών και θα διαρκέσει από τηνΤετάρτη 26 έως και το Σάββατο, 29 Απριλίου 2023. Το 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με τίτλο«Paradigm Shifts».

Όπως κάθε χρόνο, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών τελεί Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας καςΚατερίνας Σακελλαροπούλου,η οποία και θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών. Το συνέδριο θα τιμήσει με την παρουσία του οΈλληνας Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ θα συμμετάσχουν περισσότεροι από800 ομιλητές από 70 χώρες, μεταξύ των οποίων o πρόεδρος της ΚύπρουΝίκος Χριστοδουλίδης, ο Ομοσπονδιακός Καγκελάριος της ΑυστρίαςKarl Nehammer, o Πρόεδρος της ΒουλγαρίαςRumen Radev, ο Πρόεδρος της Βοσνίας - ΕρζεγοβίνηςMilorad Dodik, η Πρόεδρος του ΚοσόβουVjosa Osmani-Sadriu, ο Πρωθυπουργός της ΑλβανίαςEdi Rama,ο Πρωθυπουργός του ΚοσόβουDritan Abazović, ο Πρωθυπουργός του ΜαυροβουνίουAlbin Kurti, οι Ευρωπαίοι Επίτροποι, οι Αντιπρόεδροι της Ευρωπαϊκής ΕπιτροπήςFrans TimmermansκαιMaroš Šefčovič, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Thierry Breton, οι Υπουργοί Εξωτερικών του ΚατάρSoltan bin Saad Al-Muraikhi, Βόρειας ΜακεδονίαςBujar Osmani, ΕλλάδαςΝίκος Δένδιας, o Υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mehmet Kemal Bozay, Deputy Minister of Foreign Affairs, Republic of Türkiye o Γερουσιαστής και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Αμερικανικού ΚογκρέσουBob Menendez.

Κάποια από τα κορυφαία ονόματα που έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους συγκαταλέγονται οChristian Wulff, Πρόεδρος Γερμανίας (2010-2012), οMathias Cormann, Γενικός Γραμματέας του Ο.Ο.Σ.Α.,Luis de Guindos, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,Ivailo Izvorski, επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ευρώπη και την Ασία, ηViviane Reding, πρώην Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,Geoffrey Pyatt, πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα και νυν Υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα ενεργειακών πόρων, Catherine Ashton, πρώην Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ΣτρατηγόςDavid H. Petraeus, Πρόεδρος, KKR Global Institute,Gene Frieda, Executive Vice President & Global Strategist, Pimco,Ian Lesser, Αντιπρόεδρος του German Marshall Fund of the US, o Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης Jürgen Rigkterink, Nicholas Burns, Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κίνα,Zhiqin Shi, Εκτελεστικός Διευθυντής του εμβληματικού Belt & Road initiative της Κίνας, του σύγχρονου «Δρόμου του Μεταξιού»,Abdulaziz Sager, Πρόεδρος του Gulf Research Centre που εδρεύει στη Σαουδική Αραβία, ηEbtesam Al Ketbi,Πρόεδρος του Emirates Policy Center (EPC), οManuel Trajtenberg, Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Μελετών Εθνικής Ασφαλείας από το Ισραήλ (INSS),Ditte Juul Jørgensen, Γενική Διευθύντρια Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,Abdulaziz Sager, Πρόεδρος του Gulf Research Centre της Σαουδικής Αραβίας,Samantha Gross, Διευθύντρια του Energy Security and Climate Initiative του Ινστιτούτου Brookings, ο οικονομολόγοςNouriel Roubini, γνωστός για τις δυσοίωνες προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία, καθώς και πλήθος Υπουργών Εξωτερικών κρατών της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων και ερευνητών των μεγαλύτερων think tanks παγκοσμίως.

unnamed_19.jpg

To Φόρουμ θα επιδιώξει να διερευνήσει απαντήσεις στα πιο καίρια ζητήματα που απασχολούν την εποχής μας:

  • Πώς μπορούν οι κοινωνίες ανά τον κόσμο να συνεργαστούν ώστε να μετατραπεί η σημερινή αστάθεια σε ελπίδα.
  • Πώς αλλάζουν οι συσχετισμοί σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, της ασφάλειας, της οικονομίας.
  • Πόσο προετοιμασμένοι είναι οι ηγέτες και οι επιχειρήσεις στο να προσαρμοστούν σε αυτές τις αλλαγές

Οι θεματικοί πυλώνες του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών καλύπτουν ένα φάσμα που εκτείνεται από τη γεωπολιτική και διεθνή ασφάλεια, το μέλλον της Ευρώπης, τη βιωσιμότητα και την κλιματική αλλαγή, την τεχνολογία, μέχρι την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων.

Η ατζέντα του Φόρουμ διαμορφώνεται σε συνεργασία με δεξαμενές σκέψης και οργανισμούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως ηWorld Bank, ηΕυρωπαϊκη Επιτροπη, τοChatham House, τοAtlantic Council, τοWilfried Martens Center, τοΙνστιτούτο Bruegel, τοLondon School of Economics και πολλά άλλα.

Οι κύριοι άξονες και οι θεματικές συζητήσεις του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών

  1. Μεταβαλλόμενη Γεωπολιτική σκακιέρα
  2. Κλίμα και περιβάλλον
  3. Βιώσιμη Οικονομία & Χρηματοδότηση
  4. Κοινωνική ενσωμάτωση
  5. Τεχνολογική πρόοδος

Για περισσότερες πληροφορίες για το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών VIII, τις θεματικές συζητήσεις ανά ημέρα και τους συμμετέχοντες από Ελλάδα και εξωτερικό πατήστεΕΔΩ

unnamed_20.jpg