«Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»: Από μέρα σε μέρα το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις αιτήσεις

«Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»: Από μέρα σε μέρα το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις αιτήσεις
Σάββατο, 15/04/2023 - 07:33

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» περιμένει η αγορά και οι καταναλωτές.

Η πλατφόρμα ήταν να ανοίξει την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο κάποια διαδικαστικά ζητήματα φέρνουν το άνοιγμα στις επόμενες ημέρες. Το ενδιαφέρον των νοικοκυριών για το πρόγραμμα που επιδοτεί την εγκατάσταση συστήματος φωτοβολταϊκού έως και 75% για νοικοκυριά και 60% για τους αγρότες είναι έντονο με μεγάλο αριθμό αιτήσεων να έχει ήδη υποβληθεί στην ειδική πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ για τη δέσμευση ηλεκτρικού χώρου.

Αλλωστε προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα ύψους 200 εκατ. ευρώ είναι και για τις δύο κατηγορίες δικαιούχων η σύμβαση σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ, η οποία θα πρέπει να έχει προηγηθεί.

Η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και τις 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες. Οι δικαιούχοι του προγράμματος θα μπορέσουν να δουν εξοικονόμηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που αγγίζει τις 3.000 ευρώ ετησίως. Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τα ευάλωτα νοικοκυριά, με τη διάθεση 35 εκατομμυρίων ευρώ αποκλειστικά γι’ αυτούς, ενώ προβλέπεται ειδικό bonus 10% για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες.

Για τα νοικοκυριά η εγκατάσταση αποθηκευτικού συστήματος είναι υποχρεωτική ενώ οι αγρότες μπορούν να επιλέξουν αν ο φωτοβολταϊκός σταθμός θα συνδυάζεται με σύστημα αποθήκευσης ή όχι.

Κάθε νοικοκυριό μπορεί να κάνει μόνο μια αίτηση είτε για την κύρια είτε για τη δευτερεύουσα κατοικία είτε μισθωμένη είτε παραχωρημένη και φυσικά η παροχή δεν μπορεί να είναι κοινόχρηστη.

Σε περίπτωση που απορριφθεί ή ακυρωθεί η αίτηση επιτρέπεται η υποβολή νέας αίτησης, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι στην εν λόγω κατηγορία ενώ δεν επιτρέπεται η ακύρωση αίτησης από τον ίδιο αιτών πάνω από δύο φορές.

Ο φωτοβολταϊκός σταθμός μπορεί να τοποθετηθεί στη στέγη ή το δώμα κτιρίου (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και στέγαστρα, βεράντες, προσόψεις, σκίαστρα και πέργκολες), σε βοηθητικούς χώρους του κτιρίου ή της αγροτικής έκτασης (π.χ. αποθήκες και χώροι στάθμευσης), ή στο έδαφος.

Το «πλαφόν» στην ισχύ του οικιακού φωτοβολταϊκού έχει καθορισθεί στα 10,8 KW (ισχύς εγκατάστασης). Η μπαταρία που (υποχρεωτικά για τα νοικοκυριά) θα συνοδεύει το φωτοβολταϊκό θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση με την εγκατεστημένη ισχύ του φωτοβολταϊκού σταθμού για μία ώρα, με μέγιστο όριο τις 10,8 KWh (κιλοβατώρες).

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αν κανείς επιλέξει σταθμό 10,8 kW, τότε αναγκαστικά η μπαταρία θα πρέπει να έχει χωρητικότητα 10,8 κιλοβατώρες. Από την άλλη πλευρά, στην περίπτωση ενός μικρότερου οικιακού φωτοβολταϊκού, για παράδειγμα ισχύος παραγωγής 3 kW, ένα νοικοκυριό θα πρέπει να επιλέξει υποχρεωτικά μπαταρία χωρητικότητας 3 κιλοβατώρων, χωρίς όμως να ξεπερνά τις 10,8 κιλοβατώρες.