Ξενοδοχειακή αγορά: Πυρά για τις καθυστερήσεις στο «Εξοικονομώ- Επιχειρώ»

Ξενοδοχειακή αγορά: Πυρά για τις καθυστερήσεις στο «Εξοικονομώ- Επιχειρώ»
Δευτέρα, 13/02/2023 - 06:34

Σε δυσμενή θέση βρίσκεται η ξενοδοχειακή αγορά λόγω του ενεργειακού κόστους που αποτελεί «βόμβα» για τη βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων.

Στελέχη της ξενοδοχειακής αγοράς εξαπολύουν πυρά για τις καθυστερήσεις του προγράμματος «Εξοικονομώ» για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πρόγραμμα το οποίο εκτιμούν ότι θα αποτελέσει μια ουσιαστική παρέμβαση για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους. Εκτιμάται, δε, ότι λόγω του ότι επελέγη η “οριζόντια” επιδότηση επαγγελματικών τιμολογίων για το Φεβρουάριο υπάρχει η σχετική καθυστέρηση. Μένει να φανεί πάντως πότε θα “τρέξει” η διαδικασία, πρώτο βήμα της οποίας είναι η δημοσίευση του σχετικού Οδηγού του προγράμματος.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, ο οδηγός του οποίου έχει ήδη προδημοσιευτεί από το περασμένο φθινόπωρο. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και από τα 200 εκατ. ευρώ, τα 100 εκατ. ευρώ θα αφορούν τους κλάδους του εμπορίου και των υπηρεσιών και τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ τον κλάδο του τουρισμού.

Για κάθε έργο που θα υποβληθεί και θα επιχορηγηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος, ο ελάχιστος ενεργειακός και περιβαλλοντικός στόχος θα καθορίζεται με μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων διοξειδίου του άνθρακα τουλάχιστον κατά 35%, εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον κατά 35% και αναβάθμιση της ενεργειακής κατηγορίας βάσει ΠΕΑ (Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης) τουλάχιστον κατά τρεις ενεργειακές κατηγορίες σε σχέση με την υφιστάμενη κατάταξη (ή υποχρεωτικά Β’ κλάση όταν πρόκειται για ριζική ανακαίνιση) εφόσον πρόκειται για αναβάθμιση κτιριακών υποδομών που εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου 4122/2013 για την ενεργειακή απόδοση κτηρίων.

Η εξοικονόμηση θα προκύψει από την ενεργειακή αναβάθμιση της κτιριακής υποδομής με παρεμβάσεις στο κτιριακό κέλυφος, την αναβάθμιση των εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, των συστημάτων ψύξης – θέρμανσης, του φωτισμού καθώς και την ένταξη νέων υλικών και εξοπλισμού για τη μείωση των απωλειών ενέργειας κλπ.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών και του τουρισμού.

Οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν σημαντικές παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης, όπως αναβάθμιση του κτιριακού κελύφους και των συστημάτων φωτισμού, επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης, ψύξης και αερισμού χώρων, εγκατάσταση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κ.α.

Αναλυτικά:

- Για τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης έως 100.000 €,

- Για τον κλάδο του Τουρισμού ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης από 50.000 € έως και 500.000 €. Η Δυναμικότητα της μονάδας θα πρέπει να είναι έως εκατό (100) κλίνες.

Για κάθε πρόταση έργου που θα υποβληθεί, ο ελάχιστος ενεργειακός – περιβαλλοντικός στόχος ορίζεται οι εξής:

  • Μείωση εκπεμπόμενων ρύπων (CO2) τουλάχιστον κατά 35%.
  • Εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον κατά 35%.
  • Αναβάθμιση της ενεργειακής κατηγορίας βάσει ΠΕΑ τουλάχιστον κατά τρείς (3) ενεργειακές τάξεις σε σχέση με την υπάρχουσα κατάταξη (ή υποχρεωτικά Β’ κλάση όταν πρόκειται για ριζική ανακαίνιση).

Η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων θα είναι συγκριτική, στο πλαίσιο συνολικής βαθμολογίας που θα προκύπτει βάση κριτηρίων και συντελεστών βαρύτητας που περιγράφονται αναλυτικά στην προδημοσίευση του οδηγού.

Σύμφωνα με τα όσα είχε πει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, «με αυτό το πρόγραμμα, οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, που αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής οικονομίας, θα έχουν τη δυνατότητα –με μια σειρά από παρεμβάσεις- να βελτιώσουν την ενεργειακή τους απόδοση, με αποτέλεσμα την αντίστοιχη μείωση του κόστους ενέργειας των επιχειρήσεων. Η Κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη τα προβλήματα των επιχειρήσεων που έχουν προκύψει από την πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση, βάζει στις ράγες το «Εξοικονομώ - Επιχειρώ» που αναμένεται να συμβάλει στον συνολικό στόχο μείωσης της ετήσιας κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας κατά 380GWh. Η Κυβέρνηση υλοποιεί το πιο μεγαλόπνοο σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος της χώρας και θα το ολοκληρώσουμε επιτυχώς, μοχλεύοντας περισσότερα από 4 δισ. για τον σκοπό αυτόν την επόμενη τετραετία».