Επίδομα θέρμανσης: Εκδίδεται η ΚΥΑ - 1,3 εκατ. δικαιούχοι

Επίδομα θέρμανσης: Εκδίδεται η ΚΥΑ - 1,3 εκατ. δικαιούχοι
Δευτέρα, 31/10/2022 - 06:44

Στις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το επίδομα θέρμανσης.

Αμέσως μετά θα ανοίξει η πλατφόρμα myΘέρμανση για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης, που φέτος είναι με αυξημένο ανώτατο όριο στα 800 ευρώ, από 700 ευρώ πριν έναν χρόνο, ποσό το οποία θα είναι διπλάσιο σε περίπτωση μετάβασης από άλλο καύσιμο.

Με την έκδοση της ΚΥΑ θα προσδιορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης από το οποίο θα ωφεληθούν περίπου 1,3 εκατ. δικαιούχοι. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ, μαζί με την επιδότηση των 25 λεπτών το λίτρο στην αντλία, μέτρο που σε πρώτη φάση θα ισχύσει μέχρι το τέλος του έτους ενώ υπάρχει η δυνατότητα παράτασης αν κριθεί αναγκαίο.

Τα κριτήρια που θα ισχύσουν για εφέτος:

Τα εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται για τους παλαιούς δικαιούχους σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και 24.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Για τους νέους δικαιούχους παραμένουν στα περυσινά επίπεδα των 14.000 ευρώ και 20.000 ευρώ αντίστοιχα.

Το κριτήριο για το ύψος της ακίνητης περιουσίας θα αυξηθεί πιθανότατα από τις 180.000 ευρώ στην περιοχή των 200.000 ευρώ, ώστε να καλυφθούν όσοι το χάνουν, λόγω αύξησης των νέων αντικειμενικών τιμών.

Θα παραμείνει στις 300.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας το κριτήριο για τους έγγαμους.

Στην περίπτωση όμως που κάποιος θελήσει να λάβει το διπλάσιο ποσό, τότε το κριτήριο είναι 14.000 ευρώ για τον άγαμο και 20.000 ευρώ για τον έγγαμο.

Η πρώτη δόση, που θα αφορά του παλαιούς δικαιούχους, θα χορηγηθεί, περίπου στις 10 Δεκεμβρίου και αφού έχει προηγηθεί η υποβολή της σχετικής αίτησης στο myθέρμανση έως το τέλος Νοεμβρίου.

Θα ακολουθήσει η πληρωμή των νέων δικαιούχων που θα υποβάλλουν αίτηση έως τις 15 Δεκεμβρίου και η πληρωμή θα γίνει στο τέλος του ίδιου μήνα.

Σημειώνεται ότι το ποσό της επιδότησης θα διαφοροποιείται ανάλογα με τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία, γιατί μετράνε οι βαθμοημέρες. Οι συντελεστές επιδότησης - οι λεγόμενες βαθμοημέρες - που έχουν καταρτιστεί ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και το ψύχος της κάθε περιοχής δεν αναμένεται να αλλάξουν.

Στην περίπτωση δικαιούχων που καταναλώσουν, για πρώτη φορά φέτος, πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμων, πλην φυσικού αερίου, το ανωτέρω ποσά διπλασιάζονται. Αυτό αποτελεί κίνητρο για τη μετάβαση σε εναλλακτικές μορφές καυσίμου από το φυσικό αέριο. Όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης για τον φετινό χειμώνα «το βασικότερο κίνητρο για τη μετάβαση είναι το γεγονός ότι για τους νέους δικαιούχους, δηλαδή γι’ αυτούς που κατά κύριο λόγο θερμαίνονταν με ηλεκτρισμό και θα μεταβούν σε άλλο καύσιμο, πλην του φυσικού αερίου, δίνουμε μια επιδότηση διπλάσια, αυξημένη κατά 100%. Δηλαδή, γι’ αυτούς το επίδομα, αντί για 350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο σε βαθμοημέρες, θα είναι 700 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο σε βαθμοημέρες».