Σύσταση ταμείου χαρτοφυλακίου δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης

Σύσταση ταμείου χαρτοφυλακίου δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης
Δευτέρα, 08/01/2024 - 11:04

Με σκοπό την κάλυψη του συνόλου των χρηματοδοτικών αναγκών των μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων που θα επενδύσουν στις περιοχές Δίκαιης Μετάβασης, συστήνεται χρηματοδοτικό μέσο, το οποίο θα λειτουργήσει συμπληρωματικά και σε πλήρη συνάφεια με τα προγράμματα στήριξης, συνολικού ύψους 70 εκ. ευρώ

Περιλαμβάνει δύο διακριτά επιμέρους Ταμεία (Χρηματοδοτικά προϊόντα): α) Ταμείο Συγχρηματοδοτούμενων Δανείων Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης & β) Ταμείο Εγγυήσεων Επενδυτικών Δανείων Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

Το χρηματοδοτικό μέσο θα έχει σκοπό την κάλυψη του συνόλου των χρηματοδοτικών αναγκών των μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεωνπου θα επενδύσουν στις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης (ΕΣΔΙΜ), το οποίο θα λειτουργήσει συμπληρωματικά και σε πλήρη συνάφεια με τα προγράμματα στήριξης με τη μορφή επιχορηγήσεων, που θα ενεργοποιηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα από το Πρόγραμμα ΔΑΜ 2021-2027.

Απώτερος σκοπός είναι, η άμβλυνση των επιπτώσεων της μετάβασης και ο μετριασμός του αρνητικού αντικτύπου στην απασχόληση με τη χρηματοδότηση της διαφοροποίησης και του εκσυγχρονισμού των τοπικών οικονομιών. Το Ταμείο Χαρτοφυλακίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Just Transition GR FoF), θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του Προγράμματος ΕΣΠΑ ΔΑΜ 2021-2027 (Πυλώνας 1 του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης), συνολικού ύψους 70 εκ. ευρώ και θα περιλαμβάνει δύο διακριτά επιμέρους Ταμεία (Χρηματοδοτικά προϊόντα)

Η Διαχειριστική Αρχή ΔΑΜ, θα αναθέσει στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) τη διαχείριση του Ταμείου Χαρτοφυλακίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, σύμφωνα με το άρθρο 59 του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/1060 για τον καθορισμό κοινών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+, το Ταμείο Συνοχής, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας, και δημοσιονομικών κανόνων για τα εν λόγω Ταμεία και για το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και το Μέσο για τη Χρηματοδοτική Στήριξη της Διαχείρισης των Συνόρων και την Πολιτική των Θεωρήσεων.

Η ΕΑΤ θα επιλέξει στη συνέχεια κατόπιν πρόσκλησης για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, με εφαρμογή συγκεκριμένων κριτηρίων επιλογής και κατανομής προϋπολογισμών, τα ενδιάμεσα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα τα οποία θα υλοποιήσουν τα επιμέρους Ταμεία.

Ο προϋπολογισμός του Ταμείου Χαρτοφυλακίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης είναι 70 εκατ. €, ο οποίος κατανέμεται στα επιμέρους Ταμεία:

  • Ταμείο Συγχρηματοδοτούμενων Δανείων Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Just Transition Risk Financing Loans), • Προϋπολογισμός : 40 εκατ. €. (μόχλευση έως 74 εκατ. €)
  • Ταμείο Εγγυήσεων Επενδυτικών Δανείων Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Just Transition Guarantee Fund), • Προϋπολογισμός : 30 εκατ. €. (μόχλευση έως 156,25 εκατ. €).