LNG: Ξεκίνησαν απεργίες οι εργαζόμενοι στη Chevron – Αναμονή από τη αγορά

LNG: Ξεκίνησαν απεργίες οι εργαζόμενοι στη Chevron – Αναμονή από τη αγορά
Δευτέρα, 18/09/2023 - 06:31

Δεύτερη 24ωρη απεργία ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Chevron στη Δυτική Αυστραλία.

Πριν το Σαββατοκύριακο υπήρξαν πιο περιορισμένες στάσεις εργασίας σε εγκαταστάσεις LNG μετά το «ναύγιο» των συνομιλιών μεταξύ των εργαζομένων και της εταιρίας σε σχέση με το θέμα των αμοιβών και των συνθηκών εργασίας.Η Chevron ζήτησε την παρέμβαση της δικαιοσύνης σύμφωνα με το Reuters με σκοπό να ακυρωθούν οι απεργίες. Οι εγκαταστάσεις LNG της Chevron στην Αυστραλία αντιπροσωπεύουν πάνω από το 5% της παγκόσμιας προσφοράς και ήδη εδώ και μέρες έχει προκληθεί αβεβαιότητα ωστόσο αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι κινητοποιήσεις δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την αγορά, ενώ η Ε.Ε. και οι βασικοί αγοραστές έχουν πετύχει τους στόχους αποθήκευσης ενόψει χειμώνα. Πάντως, οι τιμές του ολλανδικού φυσικού αερίου μειώθηκαν τις πρώτες ημέρες του μήνα λόγω της χαμηλής ζήτησης, αλλά καθώς οι ανησυχίες για την προσφορά ενισχύθηκαν μετά την απεργία των εργαζομένων προκλήθηκε μικρή άνοδος των τιμών.

Το υγροποιημένο φυσικό αέριο δεν φτάνει απευθείας στις ευρωπαϊκές αγορές. Επομένως μια πιθανή διαταραχή στην προμήθεια έχει δημιουργήσει «πονοκεφάλους» στην ευρωπαϊκή αγορά. Σε σχέση με την περίπτωση της Ασίας, στο σενάριο που είχαμε προβλήματα στην προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου τότε θα έπρεπε να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις, που σημαίνει ότι θα μπει σε ανταγωνισμό με την Ευρώπη. Η Ευρώπη έχει καταφέρει να μειώσει την εξάρτηση της από το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Η Ελλάδα για παράδειγμα μείωσε την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, από 40% στο 20%. Σύμφωνα παντως με αναλυτές ο ανταγωνισμός Ε.Ε. Ασίας δεν έχει λάβει ανησυχητικά χαρακτηριστικά και σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το γεγονός πως η Ε.Ε. έχει αυξημένα ποσοστά αποθήκευσης. Στέλεχος της αγοράς στη χώρα μας επιβεβαιώνει την εκτίμηση πως και ο επόμενος χειμώνας θα κυλήσει ομαλά χωρίς να υπάρχουν διακυμάνσεις στην αγορά φυσικού αερίου. Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κα Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στο Συνέδριο για την Ενεργειακή Ασφάλεια (Energy Security beyond 2023: Achieving winter preparedness in turbulent times), ανέφερε ότι η Ελλάδα, βάσει της αξιολόγησης κινδύνου που διεξαγάγει η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), για τον επόμενο χειμώνα, βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, σε σχέση με πέρυσι, καθώς τα πρόσφατα αποτελέσματα προσομοίωσης των σεναρίων που περιγράφονται στην υπό ολοκλήρωση εθνική Μελέτη Επικινδυνότητας για τον επερχόμενο χειμώνα δεν δείχνουν περιπτώσεις σημαντικού ελλείματος φυσικού αερίου με σοβαρές επιπτώσεις για τη χώρα, ιδίως καθώς σε σχέση με τον περσινό χειμώνα έχει τεθεί σε λειτουργία η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαϊδα V ισχύος 660MW και πολύ σύντομα θα ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία του νέου FSRU Αλεξανδρούπολης, στο οποίο υπάρχουν μακροχρόνια συμβόλαια δέσμευσης δυναμικότητας για να εξυπηρετήσουν τόσο την ελληνική αγορά όσο και την αγορά των Βαλκανίων.