Η επιδότηση πετρελαίου των 300 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να καλύψει την αντικατάσταση υαλοπινάκων σε πάνω από 100.000 κατοικίες

Η επιδότηση πετρελαίου των 300 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να καλύψει την αντικατάσταση υαλοπινάκων σε πάνω από 100.000 κατοικίες
Δευτέρα, 20/03/2023 - 12:49

Μέχρι 325 εκάτ. ευρώ μπορεί να φτάσει σ ένα χρόνο η εξοικονόμηση, από την επιδότηση αντικατάστασης υαλοπινάκων. Ωστόσο, δεν απαντάται το ερώτημα γιατί δεν έχει ενταχθεί αυτή η επέμβαση σε όλα τα προηγούμενα προγράμματα Εξοικονομώ.

Αυτό σημείωσαν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εμπόρων Βιοτεχνών Υαλοπινάκων στην πανελλαδική τακτική γενική συνέλευση των επαγγελματιών του κλάδου.

Όπως δήλωσε στο iEnergeia - με βάση όσα ανέφερε και στην συνέλευση - ο πρόεδρος ΔΣ ΠΟΕΒΥ και υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Χρήστος Λούσης: «η ραγδαία τεχνολογικά εξέλιξη των υαλοπινάκων, τους καθιστούν μοναδική παρέμβαση στο κτιριακό τομέα με τεράστια οικονομικά και ενεργειακά οφέλη. Ενδεικτικά, η επιδότηση πετρελαίου των 300 εκατομμυρίων ευρώ θα μπορούσε να καλύψει την αντικατάσταση υαλοπινάκων σε πάνω από 100.000 κατοικίες. Η εξοικονόμηση που θα προέκυπτε σε ένα έτος θα ήταν από 100-225 εκατομμύρια στη Β Ζώνη και από 150-325 εκατομμύρια στη Γ Ζώνη. Δεν απαντάται το ερώτημα γιατί δεν έχει ενταχθεί αυτή η επέμβαση σε όλα τα προηγούμενα προγράμματα εξοικονομώ».

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας – ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς ανέλυσε την κατάσταση της αγοράς, αλλά και της ενεργειακής κρίσης, εστίασε στους άξονες πολιτικής – στόχους της ΓΣΕΒΕΕ και εξειδίκευσε τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την αδειοδότηση του κλάδου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών – ΕΕΑ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, παρουσίασε τις δυνατότητες και τις παροχές που προσφέρει το επιμελητήριο προς τα μέλη και τα σωματεία του και τόνισε τις πολιτικές ευθύνες που συνδέονται με το μέλλον της βιωσιμότητας των ΜΜΕ, με συνέπειες στην ελληνική οικογένεια και ταυτότητα. Με σύνθημα την «Ισονομία», παρουσίασε την προσπάθεια των επιμελητηρίων και της ΓΣΕΒΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Επιχειρηματικότητας και Μικρών-Μεσαίων Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Τιμόθεος Ρέκκας ανέλυσε τους κύριους άξονες του έργου για τη στήριξη των ΜΜΕ και των τεχνικών επαγγελμάτων, δηλώνοντας τη διάθεση του υπουργείου να στηρίξει τις επιδιώξεις του κλάδου.

Ο πρώην προϊστάμενος Διεύθυνσης Τεχνικών Επαγγελμάτων της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας και νυν συνεργάτης του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιώργος Φρυσαλάκης, περιέγραψε τα βήματα που πρέπει να γίνουν για τη μετάβαση των βιοτεχνικών/τεχνικών επαγγελμάτων στο σύγχρονο περιβάλλον και στην αναγνώριση/αδειοδότηση που απαιτείται. Τόνισε επίσης την προσπάθεια που πρέπει να γίνει από μέρους φορέων και δομών προς αυτή την κατεύθυνση, δεσμευόμενος για την άμεση παρουσίαση του σχεδίου νόμου που έχει ήδη ετοιμαστεί.

Ακόμη, εκ μέρους του ΔΣ της ΠΟΕΒΥ ο αντιπρόεδρος Γιάννης Παγκράτης, παρουσίασε το αναμορφωμένο site της ΠΟΕΒΥ, το site για τους Ενεργειακούς Υαλοπίνακες Ασφαλείας και τις δυνατότητες χρήσης της νέας εφαρμογής, για την εύρεση των μελών της ομοσπονδίας μέσω google maps.

Επιπλέον αναφέρθηκε στην κοινωνική δράση χορηγίας και τοποθέτησης υαλοπινάκων σε σπίτι για το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας ΠΟΕΒΥ, Μανώλης Σηφάκης, αναφέρθηκε σε επιστημονικά θέματα εδραίωσης του κλάδου σε σχέση με τις μελλοντικές απαιτήσεις (π.χ. επικαιροποίηση επαγγελματικού περιγράμματος, οδικός χάρτης επαγγέλματος, τεχνική οδηγία ΤΕΕ υαλοπινάκων ασφαλείας (ΤΟΤΕΕ), μόνιμη συμμετοχή σε δύο επιτροπές του ΕΛΟΤ). Επεκτάθηκε στην τεχνική κατάρτιση των επαγγελματιών του κλάδου, του προσωπικού, το νέο πρόγραμμα για νέους μετά το λύκειο μέσω της Σιβιτανιδείου Δημόσιας Σχολής, καθώς και το νέο διδακτικό υλικό που ετοιμάζεται και τόνισε την ανάγκη συσπείρωσης του κλάδου για το θέμα αυτό.

Ακόμη, κάλεσε σε συμμετοχή στην ημερίδα ενημέρωσης των μελών, που ετοιμάζεται για το αμέσως επόμενο διάστημα, αλλά και για το άνοιγμα ενός δημόσιου διαλόγου με τους επαγγελματίες πανελλαδικά.

Τέλος ο ταμίας ΠΟΕΒΥ, Γιώργος Παπάογλου, αναφέρθηκε στην φιλανθρωπική πρωτοβουλία που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη διεξαγωγή αγώνα μπάσκετ στο Βόλο, με συμμετοχή επαγγελματιών απ’ όλη την Ελλάδα.