Πετρέλαιο θέρμανσης με τιμή εκκίνησης στο 1,37-1,38 ευρώ/λίτρο

Πετρέλαιο θέρμανσης με τιμή εκκίνησης στο 1,37-1,38 ευρώ/λίτρο
Παρασκευή, 14/10/2022 - 06:33

Με την τιμή να κλείνει τελικά στο 1,37- 1,38 ευρώ το λίτρο ξεκινά από σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.

Αρχικά η εκκίνηση για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ήταν σε ένα εύρος από 1,44 -1,46 ευρώ το λίτρο συμπεριλαμβανομένης και της επιδότησης των 25 λεπτών ανά λίτρο στην αντλία.

Ωστοσο μια παρέμβαση των ΕΛΠΕ που παρείχε έκπτωση της τάξης των 6 λεπτών (7,5 με το ΦΠΑ) οδήγησε την τιμή στο 1,37 - 1,38 ευρώ το λίτρο.

Πρόκειται για μια μέση τιμή η οποία διαφοροποιείται ανάλογα με την περιοχή διάθεσης, έτσι αναμένεται να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα σε περιοχές εκτός Αττικής λόγω του υψηλού μεταφορικού κόστους.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η πρεμιέρα του πετρελαίου θέρμανσης έγινε, χωρίς επιδότηση, στο 1,16 ευρώ ανά λίτρο και η «αυλαία» έπεσε τον Απρίλιο τιμή 1,60 ευρώ/λίτρο.

Η επιδότηση των 25 λεπτών το λίτρο στην αντλία με ένα ανάλογο μοντέλο με αυτό της επιδότησης του ντίζελ κίνησης τους προηγούμενους, το οποίο σύμφωνα με την αγορά λειτούργησε αποτελεσματικά στήνεται ένα έστω και μειωμένο ανάχωμα απέναντι στην ακρίβεια του πετρελαίου.

Ωστόσο το μέτρο, το κόστος του οποίου συνολικά ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ, περιορίζει ελάχιστα τις επιπτώσεις στα νοικοκυριά από την εκρηκτική αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου με τον ΟΠΕΚ+ να περιορίζει την ποσότητα της παραγωγής οδηγώντας στα ύψη τις τιμές. Σε σχέση με πέρυσι η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης είναι πολύ πιο ακριβή, καθώς έκανε πρεμιέρα, χωρίς επιδότηση, στο 1,16 ευρώ το λίτρο και η «αυλαία» έπεσε τον Απρίλιο με την τιμή στο 1,60 ευρώ το λίτρο.

Η HELLENIQ ENERGY έσωσε την παρτίδα

Η κίνηση της HELLENIQ ENERGY για παροχή έκπτωσης σε αυτή τη συγκυρία σχετίζεται άμεσα και με τα όσα είχε υποστηρίξει ο επικεφαλής του ομίλου, Ανδρέας Σιάμισιης στο περιθώριο εκδήλωσης για τη μετονομασία των ΕΛΠΕ.

Ειχε εκφράσει τον προβληματισμό του για την πρόταση της Κομισιόν για τη φορολόγηση κατά τουλάχιστον 33% των υπερκερδών των ομίλων ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων και των διυλιστηρίων. Όπως είχε πει, ο όμιλος στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης θα επιστρέψει ένα μέρος των κερδών «που προέρχονται από την ελληνική αγορά», με στοχευμένα και κοινωνικά κριτήρια. Όπως είχε πει χαρακτηριστικά «το μυστικό είναι να είναι ισορροπημένα όλα. Ένα μέρος των αυξημένων κερδών που προέρχονται από την Ελλάδα, μπορεί να πάει πίσω και θα πάει πίσω στην κοινωνία . Θα το κάνουμε αναμένοντας την ΕΕ».

«Πρέπει να βάζουμε και τα πραγματικά δεδομένα και να μην παρασυρόμεθα από την επικοινωνία» πρόσθεσε σημειώνοντας ότι η Κομισιόν προτάσσει το κοινωνικό καλό αλλά με λάθος τρόπο.

Ειχε υποστηρίξει επίσης ότι είναι λάθος η φιλοσοφία του μέτρου, που προβλέπει την φορολόγηση των αυξημένων φετινών κερδών σε σύγκριση με την τριετία 2019-2021 γιατί με αυτόν τον τρόπο η σύγκριση του 2022 γίνεται με χρήσεις που επηρεάστηκαν δραστικά από την πανδημία του κορωνοϊού, προσθέτοντας ότι κατά την περίοδο 2020-2021 η κατανάλωση πετρελαιοειδών βυθίστηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και ο όμιλος «έγραψε» ζημίες της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.

Ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης

Στις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για το επίδομα θέρμανσης, ο προϋπολογισμός του οποίου φέτος είναι αυξημένος στα 300 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια και έτσι αυξάνεται τόσο το ποσό του επιδόματος όσο και τα νοικοκυριά που θα ενισχυθούν, με τον αριθμό των δικαιούχων να φτάνει τους 1.300.000.

Να σημειωθεί ότι και οι παλαιοί δικαιούχοι θα λάβουν αυξημένα ποσά ενίσχυσης καθώς το ποσό βάσης για τον υπολογισμό επιδόματος αυξάνεται στα 350 ευρώ από 300 ευρώ πέρυσι και το τελικό ύψος του επιδόματος προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής όπου βρίσκεται η κύρια κατοικία του νοικοκυριού. Το ποσό προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Αναλυτικά με βάση τα όσα έχουν ανακοινωθεί τα διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια έχουν ως εξής:

• Άγαμοι: Έως 16.000 ευρώ (από 14.000 ευρώ)

• Έγγαμοι χωρίς παιδιά: Έως 24.000 ευρώ (από 20.000 ευρώ)

• Με 1 παιδί: 27.000 ευρώ (από 23.000 ευρώ)

• Με 2 παιδιά: 30.000 ευρώ (από 26.000 ευρώ)

• Επιπλέον παιδί: + 3.000 ευρώ

• Μονογονεϊκές: Έως 27.000 ευρώ συν 3.000 ευρώ/παιδί

Το ποσό της επιδότησης θα διαφοροποιείται ανάλογα με τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία, γιατί μετράνε οι βαθμοημέρες. Οι συντελεστές επιδότησης - οι λεγόμενες βαθμοημέρες - που έχουν καταρτιστεί ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και το ψύχος της κάθε περιοχής δεν αναμένεται να αλλάξουν.

Τελευταία τροποποίηση στις 14/10/2022 - 10:37