Ο Σολτς δεν θέλει πλαφόν στο αέριο - το παρασκήνιο

Ο Σολτς δεν θέλει πλαφόν στο αέριο - το παρασκήνιο
Παρασκευή, 14/10/2022 - 07:07

Την άρνηση του Όλαφ Σόλτς για επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο αντιμετωπίζουν όσα κράτη, ανάμεσα τους η Ελλάδα, συμφωνούν με την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά το γεγονός πως στις συζητήσεις με τους υπουργούς Ενέργειας της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Πολωνίας μετείχε τις τελευταίες ώρες ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει συμφωνία.

Οι συζητήσεις των τελευταίων ημερών οδήγησαν σε θετικά βήματα, ωστόσο διακόπηκαν μετά τον «πάγο» που μπήκε με παρέμβαση του Γερμανού καγκελάριου. Ωστόσο, στις συζητήσεις έμεινε η Ολλανδία, η οποία είχε εκφράσει αντιρρήσεις. Η Γερμανία το τελευταίο διάστημα επιμένει σε πλαφόν μόνο στην ηλεκτροπαραγωγή, ενώ από την άλλη υπάρχει μια πρόταση για τη δημιουργία ενός μηχανισμού για το πλαφόν που θα προβλέπει ένα μεταβαλλόμενο ανώτατο όριο τιμής. Το όριο αυτό όμως θα προσαρμόζεται στις διακυμάνσεις των διεθνών χρηματιστηρίων.

Αναλυτές πάντως επισημαίνουν πως και άλλες χώρες της Ε.Ε. διαφωνούν με την πλήρη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, κλείνοντας το μάτι στη Ρωσία.

Σε νέα επιστολή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Πολωνίας προτείνουν την εφαρμογή μιας κοινής πλατφόρμας αγορών.Την βελτιστοποίηση της αποθήκευσης αερίου. Το συντονισμό και την εντατικοποίηση της ενεργειακής διπλωματίας για τις εισαγωγές φυσικού αερίου με όλους τους αξιόπιστους εταίρους. Την ανάπτυξη ενός νέου δείκτη αναφοράς LNG για τη μείωση του αντίκτυπου του δείκτη TTF στις συμβάσεις αερίου. Την ανάγκη ενισχυμένων προσπαθειών για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και την ενίσχυση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.