Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου εκτοξεύθηκαν κατά 30% μετά τις περικοπές της ρωσικής προμήθειας

Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου εκτοξεύθηκαν κατά 30% μετά τις περικοπές της ρωσικής προμήθειας
Πέμπτη, 28/07/2022 - 06:32

Μετά την εκτίναξη της Τρίτης, την Τετάρτη σημειώθηκε νέα αύξηση 9% στις τιμές του φυσικού αερίου, πλησιάζοντας το υψηλό ρεκόρ που είχε επιτευχθεί τον Μάρτιο, λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 30% μέσα σε δύο ημέρες, αφού η Ρωσία έκανε πράξη την απειλή της να μειώσει στο μισό τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην ήπειρο από τα ήδη μειωμένα επίπεδα. Μετά την εκτίναξη της Τρίτης, την Τετάρτη σημειώθηκε νέα αύξηση 9% στις τιμές του φυσικού αερίου, πλησιάζοντας το υψηλό ρεκόρ που είχε επιτευχθεί τον Μάρτιο, λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναφέρει ο Independent, επικαλούμενος παρατηρητές της αγοράς.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για παράδοση τον Αύγουστο που συνδέονται με την ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου TTF σημείωσαν άλμα 20% την Τρίτη και ξεπέρασαν τα 210 ευρώ/MWh, αντιπροσωπεύοντας υπερδεκαπλάσια αύξηση από τον μέσο όρο κατά την περίοδο 2010-20. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι τιμές αναφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία έχουν εκτοξευθεί στο ιστορικό υψηλό των 370 €/MWh, ένα μεγάλο άλμα σε σύγκριση με τις τιμές κάτω των 60 €/MWh που ήταν ο κανόνας πριν από το 2021.

«Έχουμε πλέον ξεπεράσει τα όρια της οικονομικής προσιτότητας για πολλούς βιομηχανικούς χρήστες και ίσως δούμε σύντομα να χτυπάει ο συναγερμός της ύφεσης», δήλωσε στους Financial Times ο αναλυτής της Rystad, Κάουσαλ Ράμες.

Η εθνική πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας Gazprom μείωσε τις προμήθειες στον αγωγό Nord Stream 1 κατά το ήμισυ στο 20% της πλήρους δυναμικότητας την Τετάρτη, ασκώντας πρόσθετη πίεση στις ήδη πολύ πιεσμένες προμήθειες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί την κίνηση αυτή ως μια προσπάθεια να ασκηθεί πίεση στο μπλοκ για την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά της κυβέρνησης Πούτιν.

Προηγουμένως, η Gazprom μείωσε την παροχή σε 12 ευρωπαϊκές χώρες μέσω του Nord Stream 1--ο οποίος διέρχεται δυτικά μέσω της Βαλτικής Θάλασσας προς τη Γερμανία--στο 40% της χωρητικότητας για εβδομάδες. Η Gazprom κοινοποίησε την πτώση τη Δευτέρα, επικαλούμενη την καθυστερημένη επιστροφή μιας τουρμπίνας αερίου για έναν σταθμό συμπίεσης από τον Καναδά και κατηγορώντας τις δυτικές κυρώσεις για το μπέρδεμα.

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν τώρα ότι οι τιμές του φυσικού αερίου της ηπείρου μπορεί να παραμείνουν αυξημένες για τα επόμενα χρόνια.

«Δεδομένων των περιορισμών στην εξασφάλιση φυσικού αερίου από εναλλακτικούς προμηθευτές, αναμένουμε ότι η Ευρώπη θα δυσκολευτεί να καλύψει τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο, γεγονός που θα διατηρήσει την τιμή του TTF αυξημένη για αρκετό καιρό ακόμη. Αυτό έχει τη δυνατότητα να εκτροχιάσει τις προσπάθειες της Ευρώπης να γεμίσει τις αποθήκες της στο 80% της χωρητικότητάς της έως τον Νοέμβριο (πριν από την αύξηση της ζήτησης που σχετίζεται με τον χειμώνα)», δήλωσε η αναλύτρια της Capital Economics Τζένιφερ ΜακΚέον στο Morningstar.