Αύξηση κερδών 652% για τα κορυφαία διυλιστήρια των ΗΠΑ

Αύξηση κερδών 652% για τα κορυφαία διυλιστήρια των ΗΠΑ
Παρασκευή, 22/07/2022 - 06:35

Οι τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ εκτοξεύτηκαν στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, πάνω από 5 δολάρια ανά γαλόνι στις αρχές Ιουνίου.

Εν μέσω της ραγδαίας αύξησης των τιμών της βενζίνης το δεύτερο τρίμηνο, τα οκτώ μεγαλύτερα ανεξάρτητα διυλιστήρια των ΗΠΑ πρόκειται να ανακοινώσουν αργότερα αυτόν τον μήνα ένα τεράστιο άλμα 652% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο στα μέσα κέρδη ανά μετοχή (EPS), σύμφωνα με εκτιμήσεις της επενδυτικής τράπεζας Tudor Pickering Holt & Co που επικαλείται η Wall Street Journal.

Όλες οι εταιρείες διύλισης και όλες οι ολοκληρωμένες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου πρόκειται να αποκομίσουν απρόσμενα κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο, καθώς οι τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ εκτοξεύτηκαν στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, πάνω από 5 δολάρια ανά γαλόνι στις αρχές Ιουνίου.

Τα μεγαλύτερα διυλιστήρια αναμένεται επίσης να δημιουργήσουν ταμειακές ροές δισεκατομμυρίων από τις δραστηριότητές τους, καθώς τα περιθώρια διύλισης βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πολλών ετών.

«Βλέπουμε περιθώρια δύο φορές υψηλότερα από τη χρυσή εποχή», δήλωσε στην εφημερίδα ο Τσάρλς Κεμπ, αντιπρόεδρος της εταιρείας συμβούλων ενέργειας Baker & O'Brien Inc. Ο Κεμπ αναφερόταν στην περίοδο 2004-2007, όταν τα διυλιστήρια κατέγραφαν επίσης τεράστια κέρδη.

Οι μεγαλύτεροι διεθνείς μεγάλοι όμιλοι θα έχουν επίσης εξαιρετικά κέρδη στις επιχειρήσεις διύλισής τους, χάρη στα υψηλά περιθώρια διύλισης και τη ζήτηση καυσίμων κατά το δεύτερο τρίμηνο. Ορισμένες από τις μεγαλύτερες διεθνείς μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες έχουν ήδη ανακοινώσει τις προσδοκίες για εκπληκτικά κέρδη από τα τμήματα διύλισής τους, όταν θα ανακοινώσουν τα κέρδη του β' τριμήνου αργότερα αυτόν τον μήνα.

Ο γαλλικός υπερμεγέθης TotalEnergies δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «τα αποτελέσματα διύλισης και χημικών αναμένεται να είναι εξαιρετικά, δεδομένων των πολύ υψηλών επιπέδων ρωγμών αποσταγμάτων και βενζίνης».

Η ExxonMobil ανέφερε σε μια κατάθεση στην SEC στις αρχές Ιουλίου ότι η αύξηση των περιθωρίων του κλάδου θα προσθέσει μεταξύ 4,4 και 4,6 δισ. δολαρίων στα αποτελέσματά της στο β' τρίμηνο.

Στη Shell, το περιθώριο διύλισης σχεδόν τριπλασιάστηκε το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο και αναμένεται να προσθέσει μεταξύ 800 εκατ. και 1,2 δισ. δολαρίων στα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου του τμήματος προϊόντων της Shell, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Ωστόσο, το δεύτερο τρίμηνο θα μπορούσε να είναι η κορύφωση των κερδών διύλισης για κάποιο χρονικό διάστημα, καθώς η ζήτηση βενζίνης στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αποδυναμωθεί τις τελευταίες εβδομάδες ως απάντηση στις υψηλές τιμές στην αντλία. Οι τιμές του αργού πετρελαίου έχουν επίσης μειωθεί από τα πρόσφατα υψηλά επίπεδα των 120 δολαρίων το βαρέλι, καθώς οι αγορές φοβούνται ότι έρχεται ύφεση.