Μarket test για τον FSRU Αργώ στον Βόλο- Εως το τέλος του έτους η απόφαση για την επένδυση

Μarket test για τον FSRU Αργώ στον Βόλο- Εως το τέλος του έτους η απόφαση για την επένδυση
Τετάρτη, 15/06/2022 - 07:18

Κρίσιμο για την πορεία του FSRU Αργώ που σχεδιάζει η Mediterranean Gas στον Βόλο είναι το market test για το ενδιαφέρον χρήσης, που θα πραγματοποιηθεί στο επόμενο διάστημα.

Από το market test θα εξαρτηθεί η τελική επενδυτική απόφαση για το ενδιαφέρον χρήσης και η οποία θα ληφθεί εντός του 2022 ώστε το έργο να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2024.

Αυτό δήλωσε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Βασίλης Πετκίδης κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης για την παρουσίαση του έργου στην οποία κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ Mohammad Barkindo.

Το έργο των 226,5 εκατ. ευρώ

Επί του παρόντος αναζητείται χώρος εγκατάστασης του FSRU ανοιχτά του Βόλου, ενώ μεταξύ των πλεονεκτημάτων του έργου θεωρείται ότι είναι η τοποθέτηση του σχεδόν στο κέντρο του εθνικού συστήματος μεταφοράς αερίου. Στόχος είναι η τροφοδοσία με LNG όχι μόνο του ελληνικού συστήματος αλλά και οι εξαγωγές στις γειτονικές αγορές.

Το ενεργειακό σχέδιο των 226,5 εκατομμυρίων ευρώ με το όνομα “Αργώ FSRU”, προβλέπει την δημιουργία πλωτής μονάδας αεριοποίησης και αποθήκευσης LNG δυναμικότητας από 150.000 έως 180.000 κυβικά μέτρα, με στόχο να αποτελέσει την τέταρτη πύλη εισόδου υγροποιημένου αερίου στην Ελλάδα.

To έργο προστίθεται στο σχεδιασμό που υπάρχει για άλλα τρία FSRU, τα δύο από τα οποία προγραμματίζονται στην Αλεξανδρούπολη από την Gastrade και το τρίτο στους Αγίους Θεοδώρους από την Motor Oil.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Mediterranean Gas έχει συνάψει συμφωνία συνεργασίας με την Exxon Mobile για την προμήθεια LNG. Μάλιστα το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ο αντιπρόεδρος της Exxon Mobile LNG, Jay Y Songο, οποίος αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της εταιρείας του να δουλέψει στην Ελλάδα τροφοδοτώντας την με υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Μια σειρά προκλήσεις για τη βιομηχανία πετρελαίου και τον ΟΠΕΚ

Κατά την ομιλία του ο κ. Barkindo είπε ότι τα τελευταία έξι χρόνια, η βιομηχανία πετρελαίου και ο ΟΠΕΚ αντιμετώπισαν μια σειρά από προκλήσεις αλλά ποτέ «δεν αμφιταλαντευτήκαμε σε ότι αφορά τις βασικές αξίες του ΟΠΕΚ, δηλαδή τον σεβασμό μεταξύ των εθνών, τη συνεργασία, τον διάλογο και την προσπάθεια για συλλογικές λύσεις».

Ειδική αναφορά έκανε στο Φόρουμ του Νταβός σημειώνοντας ότι η φιλοσοφία του διασυνδεδεμένου κόσμου με ελεύθερη ροή αγαθών, υπηρεσιών, ιδεών και ανθρώπων που συμβάλλει στην κοινή ευημερία, σταθερότητα και ειρήνη που αντιπροσώπευε έχουν κλονιστεί.

«Ο απομονωτισμός και ο προστατευτισμός, που κάποτε περιορίζονταν στο περιθώριο του πολιτικού λόγου, έχουν λάβει νέα προβολή σε όλο τον κόσμο. Οι αλυσίδες εφοδιασμού δυσκολεύτηκαν να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα της πανδημίας COVID-19. Τρεις δεκαετίες εντατικής παγκοσμιοποίησης κινδυνεύουν να αντιστραφούν», είπε.

Η αντιστροφή της παγκοσμιοποίησης

Είπε ακόμη ότι τίποτα δεν είχε αμφισβητήσει την κοσμοθεωρία του Νταβός περισσότερο από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επακόλουθες γεωπολιτικές συνέπειες.

«Δοκιμάζονται και τα επενδυτικά πρότυπα που κυριάρχησαν τις τελευταίες τρεις δεκαετίες» σημείωσε.

«Το ερώτημα τώρα είναι εάν η δυναμική πίσω από την παγκοσμιοποίηση μετατοπίζεται προς την τοπική προμήθεια. «Η επιβολή κυρώσεων και οι προσπάθειες αποκοπής ορισμένων χωρών από το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα έχουν δει ρωγμές στη γεωπολιτική να διαχέονται στην οικονομική σφαίρα.

«Και δεν πρέπει να έχουμε καμία ψευδαίσθηση ότι η προσπάθεια «αποσύνδεσης» των οικονομιών ή η αντιστροφή της παγκοσμιοποίησης είναι προϊόν της δεκαετίας του 2020», είπε.