Η ενεργειακή κρίση βάζει σε μπελάδες το σχεδιασμό της Πτολεμαΐδας 5

Η ενεργειακή κρίση βάζει σε μπελάδες το σχεδιασμό της Πτολεμαΐδας 5
Τετάρτη, 15/06/2022 - 06:53

Έντονος σκεπτικισμός επικρατεί τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με το μέλλον της Πτολεμαΐδας 5, καθώς η εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου δημιουργεί έντονο προβληματισμό, για το πώς θα λειτουργεί μετά το 2028.

Η νέα μονάδα αναμένεται να μπει σε δοκιμαστική λειτουργία μετά το καλοκαίρι. Υπενθυμίζεται, πως θα έχει ισχύ 660MW, ενώ αν μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου θα έχει ισχύ 1000MW. Η επένδυση του έργου ξεπερνά το 1 δις. και αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Υπενθυμίζεται ακόμη πως υπό το βάρος της ενεργειακής κρίσης και της έντασης στις σχέσεις Ρωσίας και Ε.Ε. η ανάγκη αύξησης της λιγνιτικής παραγωγής μπήκε και πάλι στο προσκήνιο, ενώ σύμφωνα με τον ενεργειακό σχεδιασμό του υπουργείου Ενέργειας τόσο η λιγνιτική παραγωγή, όσο και μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με diesel θα στήριζαν τη χώρα σε περίπτωση που η Ρωσία διέκοπτε την παροχή της τροφοδοσίας της χώρας με φυσικό αέριο.

Ο πρωθυπουργός από την Κοζάνη πριν δύο μήνες τόνιζε πως «για την επόμενη διετία είναι λογικό να αυξήσουμε την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, αυξάνοντας κατά 50% την εξόρυξη, για να μειώσουμε την εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Η νέα μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαϊδα 5 θα λειτουργήσει ως λιγνιτική μέχρι το 2028 και αν χρειαστεί θα παραμείνουν σε λειτουργία μονάδες όπως η Μελίτη και ο 'Αγιος Δημήτριος 5. Θα αξιολογηθεί ανάλογα με τις ανάγκες, τη διαμόρφωση των τιμών και τη διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου».

Εν τέλει, ο σχεδιασμός για την συγκεκριμένη μονάδα μένει στον αέρα, ως προς το κομμάτι που αφορά τη μετατροπή της ή όχι σε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο. Εκτιμάται πάντως πως μέχρι τέλος του έτους θα μπει σε λειτουργία. Οι εξελίξεις σε σχέση με τη συγκεκριμένη μονάδα βρίσκονται σε άμεση συσχέτιση με το ρόλο που θα έχει το φυσικό αέριο στο ενεργειακό μίγμα της χώρας. Ενδιαφέρον για μονάδες ηλεκτροπαραγωγής υπάρχει και από άλλους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους, με το μεγάλο «αγκάθι» που αποτελεί η διαμόρφωση των τιμών διεθνώς να επηρεάζει την εκπλήρωση των μελλοντικών σχεδίων. Αναλυτές επισημαίνουν στο iEnergeia.gr πως δεν είναι λογικό να αντικαταστήσουμε το εισαγόμενο φυσικό αέριο με ένα εξίσου εισαγόμενο καύσιμο(LNG), τονίζοντας πως χρειάζεται επανασχεδιασμός της ενεργειακής πολιτικής της χώρας με έμφαση στην αυτοπαραγωγή και στην αναβάθμιση των υφιστάμενων δικτύων.