Η Γερμανία εξακολουθεί να μην έχει αποκλείσει την απαλλοτρίωση των περιουσιακών στοιχείων της Rosneft

Η Γερμανία εξακολουθεί να μην έχει αποκλείσει την απαλλοτρίωση των περιουσιακών στοιχείων της Rosneft
Δευτέρα, 11/03/2024 - 10:33

Η Γερμανία θα μπορούσε ακόμη να απαλλοτριώσει τα γερμανικά περιουσιακά στοιχεία της Rosneft, δήλωσε την Παρασκευή το υπουργείο Οικονομίας της χώρας, σε μια προειδοποίηση προς τον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό να προτείνει πιθανούς αγοραστές των περιουσιακών της στοιχείων.

Η Γερμανία επέκτεινε την επιτροπεία της επί των περιουσιακών στοιχείων της Rosneft στη Γερμανία για τρίτη φορά νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αλλά οι νέες ενδείξεις ότι η Rosneft θα μπορούσε να είναι ανοιχτή στην εξεύρεση αγοραστή για τα περιουσιακά της στοιχεία στη Γερμανία εμπόδισαν το υπουργείο Ενέργειας να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση των περιουσιακών στοιχείων.

Η Γερμανία δήλωσε ότι θα πρέπει να εγκρίνει τους πιθανούς αγοραστές για να διασφαλίσει ότι συμμορφώνονται με τον νόμο περί εξωτερικού εμπορίου και πληρωμών και ότι θα εξετάσει επίσης τρόπους για να εμποδίσει τη Rosneft για επαναγορά ξανά μέσω υποκατάστατων ιδιοκτητών.

Τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνουν τρία διυλιστήρια και δύο άλλες γερμανικές συμμετοχές στα γερμανικά διυλιστήρια MiRo και Bayernoil. Η Rosneft κατέχει μερίδιο 54,1% στο διυλιστήριο Schwedt στη Γερμανία, το οποίο, μαζί με άλλα περιουσιακά στοιχεία της Rosneft, βρίσκεται υπό επιτροπεία από το 2022.

Δεν είναι σαφές ποια είναι η ακριβής αξία των περιουσιακών στοιχείων της Rosneft στη Γερμανία, αν και έχουν γίνει εκτιμήσεις της τάξης των 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μέχρι στιγμής, η Γερμανία έχει ήδη εθνικοποιήσει μία εταιρεία midstream, την Sefe-τα περιουσιακά της στοιχεία που κατείχε προηγουμένως η Gazprom.

Η Ρωσία, επίσης, έχει μπει στο παιχνίδι των εθνικοποιήσεων, παίρνοντας τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων της Γερμανίας στη Ρωσία-Uniper και Wintershall Dea.

Ωστόσο, το ζήτημα της απαλλοτρίωσης μπορεί να επεκταθεί πέρα από τα ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία της Γερμανίας, θέτοντας σε κίνδυνο τη Fortum, την Carlsberg, τη Danone και εκατοντάδες άλλες μη ενεργειακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.

Η γερμανική νομοθεσία επιτρέπει την απαλλοτρίωση για τη διασφάλιση του ενεργειακού της εφοδιασμού, η οποία είναι εκτελεστή βάσει του Συντάγματος με βάση το όφελος για το κοινό.

Η Γερμανία δήλωσε το περασμένο φθινόπωρο ότι δεν βλέπει «κανένα δρόμο επιστροφής στην ενεργειακή σχέση με τη Ρωσία που βλέπαμε πριν. Αυτή η σχέση έχει τελειώσει».