Η απαγόρευση εξαγωγών σπάνιων γαιών της Κίνας γυρίζει μπούμερανγκ

Η απαγόρευση εξαγωγών σπάνιων γαιών της Κίνας γυρίζει μπούμερανγκ
Πέμπτη, 07/03/2024 - 12:29

Ο δείκτης MMI (Monthly Metals Index) των Σπάνιων Γαιών σημείωσε αρκετά σημαντική πτώση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας πτώση 24,73%.

Εκτός από το οξείδιο του κεραίου, όλα τα συστατικά του δείκτη είτε υποχώρησαν είτε κινήθηκαν πλάγια. Η ασθενέστερη από την αναμενόμενη ζήτηση σε μεταγενέστερο στάδιο κατέληξε να πλήξει ιδιαίτερα σκληρά ορισμένα μέταλλα που σχετίζονται με μαγνήτες σπάνιων γαιών, προκαλώντας κατακόρυφη πτώση του δείκτη.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τις τιμές των σπάνιων γαιών προέρχεται από τα έθνη που συνεχίζουν να προμηθεύονται σπάνιες γαίες εκτός Κίνας. Οι ειδικοί αναμένουν ότι τέτοιες αλλαγές στην παραγωγή και την εφοδιαστική των σπάνιων γαιών θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τον δείκτη τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Η κυριαρχία της Κίνας στην παγκόσμια αγορά σπάνιων γαιών συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις και η νέα ανακάλυψη σπάνιων γαιών στο Ουαϊόμινγκ θα μπορούσε να εντείνει την παγκόσμια μετατόπιση από τις κινεζικές πηγές. Πολλά έθνη αναλαμβάνουν τώρα πρωτοβουλίες για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τους κινεζικούς μαγνήτες σπάνιων γαιών, σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του Reuters,

Η Κίνα ήταν ιστορικά ο κορυφαίος παραγωγός σπάνιων γαιών στον κόσμο, κατέχοντας σημαντικό μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς. Ωστόσο, οι ανησυχίες για την ηγεμονία της Κίνας συνεχίζουν να αναγκάζουν χώρες όπως οι ΗΠΑ να αναζητούν εναλλακτικούς προμηθευτές σπάνιων γαιών.

Ένα άρθρο του Yahoo Finance διερεύνησε διεξοδικά το πρόσφατο εύρημα σπάνιων γαιών του Ουαϊόμινγκ, τονίζοντας πώς η νέα πηγή μαγνητών σπάνιων γαιών μπορεί να ανατρέψει άλλες αγορές και να προσφέρει στις ΗΠΑ ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Επιπλέον, το Wyoming Public Media τόνισε την πιθανότητα μιας νέας εξορυκτικής έκρηξης στο Mountain West λόγω αυτών των σημαντικών ανακαλύψεων σπάνιων γαιών.

Η πρόσφατη κίνηση της Κίνας να απαγορεύσει την εξαγωγή ορισμένων στοιχείων σπάνιων γαιών και της τεχνολογίας σπάνιων γαιών συνεχίζει να έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας. Πολλοί ειδικοί εικάζουν ότι η Κίνα θέσπισε την απαγόρευση για να διατηρήσει την παγκόσμια ηγεμονία της στις σπάνιες γαίες.

Η απαγόρευση των εξαγωγών της Κίνας επιτρέπει στην Κίνα να διατηρήσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα σε αυτή τη ζωτικής σημασίας αγορά, περιορίζοντας την εξαγωγή βασικής τεχνολογίας που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία και την παραγωγή μαγνητών σπάνιων γαιών. Διατηρώντας την πρόσβαση σε αυτούς τους ζωτικούς πόρους, η Κίνα μπορεί να στηρίξει τις προσπάθειές της για την προστασία των συμφερόντων της εθνικής της ασφάλειας.

Από την άλλη πλευρά, η Κίνα θα μπορούσε να υποφέρει λόγω αυτών των εξαγωγικών περιορισμών, γεγονός που μπορεί να επιβαρύνει τις εμπορικές συμφωνίες και τους πολιτικούς δεσμούς με άλλες χώρες. Οι εξαγωγικοί περιορισμοί στην τεχνολογία σπάνιων γαιών μπορεί να οδηγήσουν σε εμπορικές συγκρούσεις και άλλες δυσκολίες με έθνη που εξαρτώνται από αυτά τα στοιχεία για διάφορες βιομηχανικές εφαρμογές.

Μέχρι στιγμής, οι απόψεις διίστανται σχετικά με το αν η τιμή των σπάνιων γαιών θα αυξηθεί ή θα μειωθεί το 2024. Οι αναλυτές αναμένουν γενικά μια ανάκαμψη κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, γεγονός που υποδηλώνει ευνοϊκές προοπτικές. Επιπλέον, οι τάσεις και οι έρευνες αγοράς που δείχνουν πιθανή επέκταση και ανάκαμψη στον κλάδο των σπάνιων γαιών επικυρώνουν αυτή την εμπιστοσύνη.

Από την άλλη πλευρά, οι αντίθετες απόψεις συνιστούν προσοχή κατά την πρόβλεψη της τιμής των σπάνιων γαιών το 2024. Άγνωστοι παράγοντες όπως οι γεωπολιτικές αναταραχές και η οικονομική αστάθεια μπορούν ακόμη να επηρεάσουν τις τιμές των σπάνιων γαιών, όπως και κάθε άλλο εμπόρευμα. Κατά τον προσδιορισμό της πιθανότητας μεταβολής των τιμών στην αγορά σπάνιων γαιών, είναι ζωτικής σημασίας να λαμβάνονται υπόψη οι παράγοντες αυτοί.