Η Κίνα μειώνει τις αγορές πετρελαίου της Βενεζουέλας μετά την ελάφρυνση από τις αμερικανικές κυρώσεις

Η Κίνα μειώνει τις αγορές πετρελαίου της Βενεζουέλας μετά την ελάφρυνση από τις αμερικανικές κυρώσεις
Παρασκευή, 24/11/2023 - 11:10

Τα ανεξάρτητα κινεζικά διυλιστήρια, οι μεγαλύτεροι πελάτες αργού πετρελαίου της Βενεζουέλας πριν από την ανακούφιση από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, συγκρατούν τώρα τις νέες αγορές πετρελαίου από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής λόγω των απρόβλεπτων εκπτώσεων στα φορτία μετά την επιστροφή των διεθνών μεγάλων εταιρειών στις συναλλαγές της Βενεζουέλας, δήλωσαν στοReuters εμπορικές πηγές στην Κίνα.

Η Κίνα και τα ανεξάρτητα διυλιστήρια της αγόραζαν αργό από τη Βενεζουέλα ακόμη και υπό τις αμερικανικές κυρώσεις, παρέχοντας διέξοδο στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας. Αλλά τώρα οι συναλλαγές με αργό από τη χώρα που διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα στον κόσμο είναι σε «αταξία» και οι εκπτώσεις δεν μπορούν να προβλεφθούν, δήλωσαν οι πηγές στοReuters.

Τα κινεζικά διυλιστήρια μειώνουν επίσης την πρόσληψη πετρελαίου από τη Βενεζουέλα λόγω της εποχικής μείωσης της ζήτησης για άσφαλτο, για την οποία το βαρύ αργό της Βενεζουέλας είναι κατάλληλο.

Πριν οι ΗΠΑ χαλαρώσουν τις κυρώσεις στη Βενεζουέλα, ηChevron ήταν η μόνη μεγάλη δυτική εταιρεία με ειδική εξαίρεση από τα τέλη του 2022 για να δραστηριοποιείται στη Βενεζουέλα και να εξάγει αργό από τη χώρα που διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα αργού πετρελαίου στον κόσμο.

Η χαλάρωση των κυρώσεων επιτρέπει πλέον την παραγωγή, την ανύψωση, την πώληση και την εξαγωγή πετρελαίου ή φυσικού αερίου από τη Βενεζουέλα και την παροχή σχετικών αγαθών και υπηρεσιών, καθώς και την πληρωμή τιμολογίων για αγαθά ή υπηρεσίες που σχετίζονται με τις δραστηριότητες του τομέα του πετρελαίου ή του φυσικού αερίου στη Βενεζουέλα.

Ως αποτέλεσμα, οι κορυφαίοι διεθνείς εμπορικοί οίκοι πετρελαίου επιστρέφουν στις συναλλαγές με πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα.

Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους οίκους εμπορίας πετρελαίου προσφέρουν ήδη φορτία από τη Βενεζουέλα, μεταξύ άλλων και σε αγοραστές των ΗΠΑ. Οι κολοσσοί των εμπορευμάτων έχουν επίσης συνάψει συμφωνίες για την αγορά αργού από μεσάζοντες που έχουν εγκριθεί από την κρατική πετρελαϊκή εταιρείαPDVSA της Βενεζουέλας.

ΗVitol Group, ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος έμπορος πετρελαίου στον κόσμο, έχει μισθώσει ένα υπερδεξαμενόπλοιο για να φορτώσει πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα, όπως έδειξαν οι κατάλογοι των ναυλώσεων πλοίων που συνέταξε τοBloomberg την περασμένη εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι του υπουργείου Πετρελαίου της Βενεζουέλας δήλωσαν την Τετάρτη ότι η παραγωγή έφτασε τα 850.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) μετά την χαλάρωση των κυρώσεων. Οι αναλυτές, ωστόσο, δεν βλέπουν ότι η Βενεζουέλα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει πολύ την παραγωγή στο εγγύς μέλλον. Η παραγωγή πετρελαίου της Βενεζουέλας είναι απίθανο να ξεπεράσει τα 900.000 βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του 2024, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA).