Κίνα και Ρωσία διεκδικούν επιρροή καθώς η κρίση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται

Κίνα και Ρωσία διεκδικούν επιρροή καθώς η κρίση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται
Πέμπτη, 19/10/2023 - 14:02

Η Κίνα και η Ρωσία έχουν σκληρύνει τις θέσεις τους απέναντι στη σύγκρουση στη Γάζα τις τελευταίες ημέρες, καθώς ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς επιδεινώνει τις υπάρχουσες γεωπολιτικές εντάσεις.

Αυτή η νέα κρίση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε επίσης να ωφελήσει τόσο το Πεκίνο όσο και τη Μόσχα αποσπώντας την προσοχή του κύριου παγκόσμιου αντιπάλου τους, των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αμέσως μετά τις επιθέσεις της Χαμάς, η Κίνα έβγαλε έναν ουδέτερο τόνο που εξόργισε πολλούς Ισραηλινούς και δυτικές χώρες, καλώντας αόριστα και τις δύο πλευρές να «παραμείνουν ήρεμες» και αποτυγχάνοντας να καταδικάσει τις ενέργειες της παλαιστινιακής ομάδας.

Το Πεκίνο απέφυγε επιδεικτικά να χρησιμοποιήσει τη λέξη «τρομοκρατία», καθώς περιέγραφε την επίθεση της Χαμάς, παρόλο που τέσσερις Κινέζοι πολίτες σκοτώθηκαν από τη Χαμάς και τρεις ακόμη κρατήθηκαν όμηροι, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Τα τελευταία χρόνια, το Πεκίνο έχει αρχίσει να προσπαθεί να επεκτείνει την πολιτική του επιρροή στη Μέση Ανατολή στο πλαίσιο του οράματος του Σι Τζινπίνγκ για την κινεζική ηγεσία του Παγκόσμιου Νότου και η Κίνα βρίσκεται σε καλές σχέσεις με όλες σχεδόν τις δυνάμεις της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, το οποίο είναι ο κύριος υποστηρικτής της Χαμάς και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Η μακροπρόθεσμη επίδραση της αναζωπύρωσης στη Μέση Ανατολή είναι δύσκολο να προβλεφθεί και η κατάσταση επί τόπου κινείται γρήγορα, αλλά ανεξάρτητα από αυτό, το Πεκίνο βρίσκεται με νέες ευκαιρίες.

Η Κίνα θα μπορούσε να επιδιώξει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στην περιοχή για να αποτρέψει την περαιτέρω επέκταση των πραγμάτων σε περιφερειακή σύγκρουση και να κερδίσει την ιδιότητα του ειρηνοποιού. Η κρίση είναι επίσης ένα άλλο βασικό θέατρο που θα απαιτήσει την αμερικανική προσοχή να εκτραπεί από το Πεκίνο και την ευρύτερη περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.

Οι δυνατότητες για τη Ρωσία είναι ίσως μεγαλύτερες. Καθώς η Ουάσινγκτον επικεντρώνεται στη Μέση Ανατολή, η Ουκρανία έχει απομακρυνθεί από τα πρωτοσέλιδα των δυτικών εφημερίδων και πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι ένας νέος πόλεμος θα ενθαρρύνει το στρατηγικό στοίχημα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι μπορεί να ξεπεράσει τη δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Εάν ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή επεκταθεί, το Κίεβο έχει αναγνωρίσει ακόμη και τον κίνδυνο η ήδη συρρικνωμένη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ να γίνει ακόμη πιο σπάνια.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσο διαρκής στρατηγικός αντιπερισπασμός θα είναι αυτή η νέα κρίση για την Ουάσινγκτον.

Τον Μάρτιο, το Πεκίνο μεσολάβησε για μια προσωρινή συμφωνία μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν - μια πολυδιαφημισμένη διπλωματική ανακάλυψη για την Κίνα. Ακολούθησε τον Ιούνιο, όταν ο Σι προσφέρθηκε να βοηθήσει τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να προωθήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ.

Αλλά αυτό δεν αποτελεί εγγύηση για την επιτυχία. Αν μη τι άλλο, η τρέχουσα κρίση θα μπορούσε επίσης να εκθέσει την κινεζική απειρία στην περιοχή και να παρουσιάσει νέα εμπόδια για το Πεκίνο που θα σκοντάψει.

Το ίδιο ισχύει και για τη Ρωσία. Ακόμη και αν το Ισραήλ θα χρειαστεί στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ, το πιο επείγον αίτημά του μέχρι στιγμής είναι για αναχαιτιστές για το αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome, κάτι που δεν λειτουργεί στην Ουκρανία. Η κύρια επιθυμία του Κιέβου, εν τω μεταξύ, είναι για πυροβολικό και άλλα πυρομαχικά.

Επιπλέον, ενώ η Ουάσινγκτον πρόκειται να αναλωθεί στη διπλωματία της Μέσης Ανατολής, ο μέχρι στιγμής αμερικανικός ρόλος στην κρίση αναδεικνύει τη συνεχή σημασία και την παραμονή της στην περιοχή, με τις ομάδες αεροπλανοφόρων και τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να κινούνται γρήγορα για να βοηθήσουν στον περιορισμό της σύγκρουσης από την περαιτέρω εξάπλωση.

Αντίθετα, η Κίνα έχει κρατήσει ως επί το πλείστον χαμηλό προφίλ, καθώς η απειλή ενός περιφερειακού πολέμου συνεχίζει να αυξάνεται.