Πετρέλαιο: Αυξάνεται η ροή στην Ινδία από τη Ρωσία

Πετρέλαιο: Αυξάνεται η ροή στην Ινδία από τη Ρωσία
Σάββατο, 30/09/2023 - 07:14

Η Ινδία, ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, υποδέχθηκε περίπου 1,55 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) ρωσικού πετρελαίου τον Σεπτέμβριο.

Το φθηνότερο ρωσικό αργό σε σύγκριση με τα εναλλακτικά προϊόντα της Μέσης Ανατολής ώθησε τα ινδικά διυλιστήρια να εισάγουν περισσότερο αργό από τη Ρωσία τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με το χαμηλό επτά μηνών του Αυγούστου, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων.

Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Ινδίας από τη Ρωσία ανέκαμψαν εν μέσω στενότερης αγοράς και ακριβότερου αργού από τη Μέση Ανατολή, μεταξύ άλλων από τη Σαουδική Αραβία, η οποία έχει αυξήσει τις συμβατικές τιμές πώλησης για την Ασία.

Η Ινδία, ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, υποδέχθηκε περίπου 1,55 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) ρωσικού πετρελαίου τον Σεπτέμβριο, αυξημένα κατά 16% σε σύγκριση με τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG που επικαλείται το Reuters.

Τον Αύγουστο, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Ινδίας από τη Ρωσία υποχώρησαν σε χαμηλό επτά μηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Kpler και της Refinitiv, λόγω της συνήθους συντήρησης των διυλιστηρίων, καθώς και των μειωμένων εκπτώσεων στις ρωσικές ποιότητες. Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Ινδίας από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά περίπου 20% τον Αύγουστο από τα επίπεδα του Ιουλίου σε 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως -και από 2,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Ιούνιο.

Ενώ οι ινδικές εισαγωγές ρωσικού αργού ανέκαμψαν τον Σεπτέμβριο, οι εισαγωγές από τη Σαουδική Αραβία εκτιμάται ότι μειώθηκαν κατά 10% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σε περίπου 676.000 bpd τον Σεπτέμβριο.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η Σαουδική Αραβία παρέτεινε την περικοπή της κατά 1 εκατομμύριο bpd μέχρι τον Δεκέμβριο «με στόχο να στηρίξει τη σταθερότητα και την ισορροπία των αγορών πετρελαίου». Μία ημέρα αργότερα, το Βασίλειο ανακοίνωσε ακόμη μία αύξηση στις επίσημες τιμές πώλησης (OSP) για το αργό που θα πάει στην Ασία τον Οκτώβριο, μετά από μία αύξηση των τιμών και για τον Σεπτέμβριο.

Οι ρωσικές ποιότητες είναι φθηνότερες στην αγορά spot από ό,τι το αργό της Μέσης Ανατολής σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια. Υπό το πρίσμα των πρόσφατων αυξήσεων στις τιμές της Σαουδικής Αραβίας, τα ινδικά διυλιστήρια τείνουν περισσότερο να αγοράζουν το Basrah Medium του Ιράκ, το οποίο είναι περίπου 2 δολάρια το βαρέλι φθηνότερο από τα Arab Light και Arab Medium της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε στο Reuters ο Βίκτορ Κάτονα, επικεφαλής αναλυτής αργού στην Kpler.

Τις τελευταίες ημέρες, η σύσφιξη της παγκόσμιας προσφοράς αργού και η άνοδος των διεθνών τιμών έχουν αυξήσει την τιμή στην οποία πωλείται το ρωσικό αργό στην Ινδία κατά περίπου 20 δολάρια ανά βαρέλι πάνω από το ανώτατο όριο τιμών των 60 δολαρίων της G7. Η ναυαρχίδα του ρωσικού αργού, η κατηγορία Ουράλς, πωλείται σε έναν από τους δύο κορυφαίους πελάτες της Μόσχας, την Ινδία, σχεδόν στα 80 δολάρια ανά βαρέλι τώρα, δήλωσαν έμποροι στο Reuters. Παρόλα αυτά, αυτό είναι φθηνότερο κατά πάνω από 10 δολάρια ανά βαρέλι σε σύγκριση με τις ποιότητες από τη Μέση Ανατολή.