Σαουδική Αραβία: Για πώληση η συμμετοχή στην Aramco ύψους 85 δισ. δολαρίων

Σαουδική Αραβία: Για πώληση η συμμετοχή στην Aramco ύψους 85 δισ. δολαρίων
Τετάρτη, 26/10/2022 - 07:18

Στις αρχές του έτους, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας μεταβίβασε ποσοστό 4% της Aramco στο Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων του Βασιλείου.

Το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων (PIF), το κρατικό ταμείο πλούτου της Σαουδικής Αραβίας, θα μπορούσε σύντομα να έχει μια ανακοίνωση σχετικά με μια πιθανή πώληση μέρους του μεριδίου του 4% στη Saudi Aramco, το οποίο αξίζει σήμερα περίπου 85 δισ. δολάρια, δήλωσε ο διοικητής του ταμείου, Γιασίρ Αλ-Ρουμαγιάν, στο Bloomberg σε συνέντευξή του την Τρίτη.

Ο Αλ-Ρουμαγιάν δήλωσε ότι οι επενδυτές και οι αναλυτές θα πρέπει να «μείνουν συντονισμένοι» για ειδήσεις σχετικά με την πιθανή πώληση του μεριδίου του ταμείου στον κρατικό πετρελαϊκό κολοσσό, ο οποίος είναι η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο με βάση την παραγωγή και την αγοραία αξία.

Στις αρχές του τρέχοντος έτους, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας μεταβίβασε ποσοστό 4% της Aramco στο Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων του Βασιλείου για να ενισχύσει την πιστοληπτική του ικανότητα και τη χρηματοοικονομική του θέση.

«Η μεταβίβαση αποτελεί μέρος της μακροπρόθεσμης στρατηγικής του Βασιλείου για τη στήριξη της αναδιάρθρωσης της οικονομίας του, σύμφωνα με το Όραμα 2030», δήλωσε τον Φεβρουάριο ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

«Οι μετοχές θα ενισχύσουν μεσοπρόθεσμα την ισχυρή χρηματοοικονομική θέση και την υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση του Ταμείου, καθώς το PIF βασίζεται στην αξία των περιουσιακών του στοιχείων και στις αποδόσεις των υπό διαχείριση περιουσιακών του στοιχείων για τη στρατηγική χρηματοδότησής του», ανέφερε τότε ο πρίγκιπας διάδοχος από το Σαουδαραβικό Πρακτορείο Τύπου.

Η εισφορά μετοχών ήταν μέρος των προσπαθειών για την αύξηση του υπό διαχείριση ενεργητικού του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων από 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια μέχρι το τέλος του 2025. Η αξία του μεταβιβαζόμενου μεριδίου ανερχόταν τότε σε περίπου 80 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022, το PIF είχε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση αξίας 620 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο Αλ-Ρουμαγιάν, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Aramco, δήλωσε σήμερα ότι ο πετρελαϊκός γίγαντας δεν έχει ακόμη καθορίσει το χρονοδιάγραμμα της εισαγωγής της εμπορικής μονάδας του.

Την περασμένη εβδομάδα, το Bloomberg ανέφερε, επικαλούμενο πηγές με γνώση των σχεδίων, ότι η Aramco είχε ως στόχο να εισαγάγει τη μονάδα εμπορίας ενέργειας στο χρηματιστήριο στο τέλος του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του 2023. Η μονάδα θα μπορούσε να αποτιμηθεί σε πάνω από 30 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg.