Η Aramco μπορεί να αποκτήσει περισσότερα διεθνή περιουσιακά στοιχεία πετρελαίου και φυσικού αερίου

Η Aramco μπορεί να αποκτήσει περισσότερα διεθνή περιουσιακά στοιχεία πετρελαίου και φυσικού αερίου
Παρασκευή, 22/09/2023 - 07:16

Ενώ εξακολουθεί να ανήκει και να επηρεάζεται από τη σαουδαραβική κυβέρνηση και τις στρατηγικές του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, κάτω από την επιφάνεια, η Aramco έχει γίνει ένας σημαντικός διεθνής παίκτης.

Ο ρόλος της Saudi Aramco θεωρούνταν πάντοτε ως ο ρόλος μιας εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας, βαθιά ενσωματωμένης στις δραστηριότητες του Βασιλείου και αποτελούσε σημαντικό παράγοντα στην αγορά πετρελαίου. Στόχος της ήταν να αποφύγει τις συζητήσεις σχετικά με την ισχύ στην αγορά και την επιρροή στις τιμές του πετρελαίου, ζητήματα που συχνά απασχολούν διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες (ΔΠΕ) όπως η Shell, η TotalEnergies, η ENI και οι αμερικανικές αντίστοιχες εταιρείες.

Από τώρα και στο εξής, η Saudi Aramco αναγνωρίζεται επίσημα ως Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (ΕΕΠ) και οι αγορές τη θεωρούν ως μια σταθερή και συντηρητική παρουσία στη βιομηχανία πετρελαίου. Ωστόσο, η αντίληψη αυτή εξελίσσεται και ο μετασχηματισμός αυτός συμβαίνει ταχύτερα από ό,τι πολλοί αναλυτές αντιλαμβάνονται.

Ενώ εξακολουθεί να ανήκει και να επηρεάζεται από τη σαουδαραβική κυβέρνηση και τις στρατηγικές του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, κάτω από την επιφάνεια, η Aramco έχει γίνει ένας σημαντικός διεθνής παίκτης. Έχει αποκτήσει πολυάριθμα περιουσιακά στοιχεία στην Ευρώπη, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική, αναμορφώνοντας τη συνολική δομή της περισσότερο σε αυτή μιας Διεθνούς Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου (ΔΕΕΠ) παρά μιας παραδοσιακής ΕΕΠ.

Ταυτόχρονα, η σύνδεση μεταξύ της Aramco και του κρατικού ταμείου πλούτου της Σαουδικής Αραβίας, του Δημόσιου Ταμείου Επενδύσεων (ΔΤΕ), εξακολουθεί να υποτιμάται κάπως. Τα έσοδα, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, ρέουν μεταξύ αυτών των δύο ισχυρών οντοτήτων, αν και η διαδικασία μπορεί να φαίνεται κάπως διάχυτη. Μεγάλο μέρος των κεφαλαίων που εισρέουν στο ΔΤΕ εντός του Βασιλείου προέρχεται απευθείας από τις συμμετοχές και την ιδιοκτησία της Aramco.

Ταυτόχρονα, το ΔΤΕ υποστηρίζει όλο και περισσότερο διεθνείς εξαγορές στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τα συμφέροντα της Aramco.

Πρόσφατα, η προσοχή επέστρεψε στην υψηλού προφίλ αρχική δημόσια προσφορά της ADES, ενός σαουδαραβικού γίγαντα γεωτρήσεων που υποστηρίζεται από την ΔΤΕ. Η ADES Holding ανακοίνωσε την τελική τιμή της δημόσιας εγγραφής της, ξεπερνώντας τις αρχικές προσδοκίες και αποτιμώντας την εταιρεία σε πάνω από 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Η ΑΜΚ συγκέντρωσε σημαντικό ενδιαφέρον από θεσμικούς επενδυτές, με παραγγελίες συνολικού ύψους 76,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η επιτυχία αυτή υπογραμμίζει την ελκυστικότητα του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Σαουδικής Αραβίας.

Η επιτυχία της ADES είναι στενά συνδεδεμένη με τη σημαντική παρουσία της στη Σαουδική Αραβία ως σημαντικός γεωτρητής για την Aramco, αλλά σηματοδοτεί επίσης ευκαιρίες για διεθνή επέκταση τα επόμενα χρόνια. Αυτό που ξεκίνησε ως μια αιγυπτιακή εταιρεία γεωτρήσεων έχει γίνει ένας κορυφαίος παίκτης, προωθώντας τα συμφέροντα της Σαουδικής Αραβίας όχι μόνο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, αλλά πιθανότατα επεκτείνεται και στις προσπάθειες της Aramco στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Καθώς η ΔΤΕ ενεργεί ως οικονομικός επενδυτικός βραχίονας της Aramco στο εξωτερικό, μπορούμε να περιμένουμε περισσότερες εξελίξεις στο μέλλον. Το 2022, η ΔΤΕ απέκτησε μειοψηφικά μερίδια σε αρκετές αιγυπτιακές οντότητες που σχετίζονται με υδρογονάνθρακες, υποδηλώνοντας ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον ενεργειακό τομέα της περιοχής.

Περαιτέρω επενδύσεις στις υποδομές φυσικού αερίου και πετρελαίου της Αιγύπτου, ενδεχομένως συμπεριλαμβανομένης μιας συμμετοχής στην TAQA Arabia, είναι πιθανές. Επιπλέον, η TAQA Arabia δημιούργησε κοινή επιχείρηση στο Βασίλειο, ευθυγραμμιζόμενη με τις αυξανόμενες επενδύσεις της Σαουδικής Αραβίας στον τομέα της εφοδιαστικής και της ναυτιλίας.

Ενώ η ΔΤΕ αποκτά μια σειρά περιουσιακών στοιχείων, η Aramco είναι επίσης ενεργή. Η εξαγορά από την Aramco της χιλιανής Esmax Distribución SpA από την Southern Cross Group, με έσοδα 2,5 δισ. δολαρίων το 2022, καταδεικνύει το ενδιαφέρον της για την επέκταση του downstream της Λατινικής Αμερικής. Η κίνηση αυτή ανοίγει πόρτες για την Aramco προκειμένου να εξασφαλίσει σημεία πώλησης για τα διυλισμένα προϊόντα της και να ενισχύσει τις διεθνείς λιανικές της δραστηριότητες, ιδίως για τα λιπαντικά με το εμπορικό σήμα Valvoline.

Η ευρύτερη εικόνα αποκαλύπτει ότι η Σαουδική Αραβία ξεκινάει μια σημαντική διεθνή εκστρατεία εξαγορών για να ενισχύσει τη δύναμή της στον τομέα του downstream, με πιθανή επέκταση στο upstream στο εγγύς μέλλον. Σε αντίθεση με την Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), η οποία έχει επικεντρωθεί σε upstream περιουσιακά στοιχεία, οι αυξανόμενοι οικονομικοί πόροι της Aramco, σε συνδυασμό με την υποστήριξη της ΔΤΕ, υποδηλώνουν ότι μια παρόμοια κίνηση μπορεί να είναι επικείμενη.

Η σημερινή ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας είναι όλο και περισσότερο εξωστρεφής, αναγνωρίζοντας τη σημασία της γεωπολιτικής ισχύος και της οικονομίας στη διεθνή σκηνή. Η ισχύς της Aramco είναι πιθανό να αξιοποιηθεί στις παγκόσμιες υποθέσεις, με αρχικούς στόχους την Αίγυπτο ή το Ιράκ και επέκταση στη Λατινική Αμερική, την Αφρική και άλλες περιοχές παραγωγής ενέργειας. Ο συνδυασμός του πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν και του Αμίν Νασρ, με την υποστήριξη του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, παρουσιάζει μια τρομερή δύναμη στη διεθνή ενεργειακή σκηνή.