Η στρατηγική ήπιας ισχύος της Κίνας στην Κεντρική Ασία

Η στρατηγική ήπιας ισχύος της Κίνας στην Κεντρική Ασία
Πέμπτη, 27/07/2023 - 08:01

Η Κίνα προωθεί μια στρατηγική ήπιας ισχύος στην Κεντρική Ασία, δρομολογώντας πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της συνεργασίας με ιδρύματα εμπειρογνωμόνων στο Ουζμπεκιστάν και την ενίσχυση των πολιτιστικών ανταλλαγών και του τουρισμού με το Κιργιστάν.

Μια αντιπροσωπεία εμπειρογνωμόνων του Ουζμπεκιστάν με επικεφαλής τον Ντονιγιόρ Κουρμπάνοφ, επικεφαλής του Κέντρου Πληροφοριών και Αναλύσεων για τις Διεθνείς Σχέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, περιόδευσε πρόσφατα στην Κίνα, πραγματοποιώντας συνομιλίες με εκπροσώπους κορυφαίων κινεζικών ερευνητικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Ακαδημίας Διεθνών Υποθέσεων, του Πανεπιστημίου του Πεκίνου και της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Review.uz, από την επίσκεψη προέκυψε μνημόνιο κατανόησης που περιγράφει «προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας σε ερευνητικές δραστηριότητες» και «περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ κορυφαίων» κινεζικών και ουζμπεκικών think tanks. Το πλαίσιο συνεργασίας θα περιλαμβάνει κοινά ερευνητικά έργα και ανταλλαγές εμπειρογνωμόνων, «λαμβάνοντας υπόψη την κινεζική εμπειρία».

Εν τω μεταξύ, ένας καταιγισμός συναντήσεων υψηλού επιπέδου μεταξύ Κινέζων και Κιργιζιανών αξιωματούχων αποσκοπεί στην επέκταση του τουρισμού και των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών. Ο Κινέζος υπουργός Πολιτισμού Χου Χεπίνγκ συναντήθηκε στις 11 Ιουλίου με την πρέσβειρα της Κιργιζίας στη ΛΔΚ, Ακτιλέκ Μουσάγιεβα, για να διερευνήσουν τη δυνατότητα ανοίγματος πολιτιστικών κέντρων και να λάβουν «περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της τέχνης, του κινηματογράφου κ.λπ.», σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κιργιζίας.

Λίγες ημέρες αργότερα, το υπουργείο Πολιτισμού της Κιργιζίας ανακοίνωσε ότι ένας Κινέζος εμπειρογνώμονας στον τομέα του τουρισμού, ο οποίος προσδιορίστηκε ως Πενγκ Σιαολάν, θα εργαστεί ως «εθελοντής» σύμβουλος στο υπουργείο για την προώθηση των διμερών «πολιτιστικών και ανθρωπιστικών δεσμών». Μία από τις αρχικές αποστολές του Πενγκ, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα είναι να ανοίξει ένα πολιτιστικό κέντρο της Κιργιζίας στην Κίνα.

Το Κιργιστάν και η Κίνα ενισχύουν επίσης τις εκπαιδευτικές ανταλλαγές. Ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας της Κιργιζίας και ο απεσταλμένος της ΛΔΚ στην Κιργιζία, ήταν εξέχοντες συμμετέχοντες σε μια τελετή στο Μπισκέκ στις 16 Ιουλίου για τους αποφοίτους της Κιργιζίας από το Πανεπιστήμιο Πετρελαίου Ξι’αν της Κίνας, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Σε άλλο σημείο, το πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε ότι φοιτητές από την Κιργιζία έγιναν δεκτοί σε πρόγραμμα του EastChina NormalUniversity στη Σαγκάη, το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης.

Επίσης το εργοστάσιο ADM Jizzakh του Ουζμπεκιστάν κατέληξε σε συμφωνία για την έναρξη της συναρμολόγησης οχημάτων με την επωνυμία Haval, συμπεριλαμβανομένων των συμπαγών οχημάτων M6 και των SUV H6, που σχεδιάστηκαν από την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Great Wall Motors.

Η συναρμολόγηση του Haval θα αντικαταστήσει την παραγωγή οχημάτων που σχεδιάστηκαν από τη ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία AvtoVAZ, «η παραγωγή της οποίας έχει πλέον ανασταλεί» λόγω των κυρώσεων, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Quto, ένα ρωσόφωνο μέσο που επικεντρώνεται στην αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρασίας. Η σύμπραξη Jizzakh-Great Wall θέλει τελικά να ξεκινήσει την παραγωγή υβριδικών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων. «Για τη Great Wall, το Ουζμπεκιστάν αναμένεται να γίνει ένας από τους σημαντικότερους μοχλούς ανάπτυξης», αναφέρει η έκθεση της Quto.

Το Καζακστάν εισήγαγε 16.333 οχήματα κινεζικής κατασκευής κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2023, ανέφερε το Πρώτο Γραφείο Πιστώσεων της χώρας της Κεντρικής Ασίας μέσω του καναλιού του στο Telegram. Σε χρηματικούς όρους, οι εισαγωγές κατά τη διάρκεια της περιόδου ανήλθαν σε 291,8 εκατομμύρια δολάρια. Το 2022, η αξία των εισαγωγών αυτοκινήτων για ολόκληρο το έτος αναφέρθηκε σε 183,9 εκατομμύρια δολάρια.

Από την πλευρά του το Καζακστάν διερευνά το ενδεχόμενο επέκτασης των εξαγωγών σιταριού προς την Κίνα. Το Υπουργείο Γεωργίας του Καζακστάν ανέφερε στις 13 Ιουλίου ότι ο Υπουργός Γιερμπόλ Καρασουκέγιεφ συναντήθηκε με κορυφαίους αξιωματούχους της COFCO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα καζακικού σιταριού στην Κίνα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο πλευρές συζήτησαν την αύξηση της ετήσιας προσφοράς σιταριού στην κινεζική αγορά «έως και 1 εκατομμύριο τόνους». Η συνάντηση έγινε σε μια περίοδο που οι δύο χώρες παζαρεύουν τις τιμές του σιταριού.

Οι παραγωγοί σιτηρών από το Καζακστάν έχουν αναστείλει τις εξαγωγές σιταριού στη ΛΔΚ λόγω των πολύ χαμηλών τιμών αγοράς, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Kursiv στις 17 Ιουλίου. Το δημοσίευμα πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής τον Ιούλιο, «23 τρένα με μεταφορείς σιτηρών» επρόκειτο να αναχωρήσουν για την Κίνα, αλλά μέχρι τα μέσα του μήνα, ούτε ένα τρένο δεν είχε περάσει τα σύνορα. «Η κινεζική πλευρά δίνει τώρα 240 δολάρια ανά τόνο. Αλλά οι εξαγωγείς μας από το Καζακστάν πιστεύουν ότι αυτή είναι χαμηλή τιμή, λαμβάνοντας υπόψη τις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και άλλους παράγοντες, και θέλουν τουλάχιστον 245-250 δολάρια», ανέφερε στο δημοσίευμα του Kursiv ο Ζεϊνόλ Αμπντουμανάποφ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Ένωσης Εξαγωγέων KazGrain.

Αξιωματούχοι των σιδηροδρόμων της Κιργιζίας αναφέρουν ότι έχει ολοκληρωθεί μνημόνιο κατανόησης μεταξύ των αρμόδιων φορέων στην Κιργιζία, το Ουζμπεκιστάν και την Κίνα για την εδραίωση των προσπαθειών επέκτασης μιας σχεδιαζόμενης συνδυασμένης διαδρομής προς το Αφγανιστάν. Η δήλωση της Κιργιζίας δεν περιέγραψε συγκεκριμένα μέτρα για την υλοποίηση του σχεδίου.

Τέλος ο υπουργός Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν Μπαχτιόρ Σαΐντοφ αποδέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου πρέσβη της Κίνας στην χώρα της Κεντρικής Ασίας, Γιου Τζουν, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του υπουργείου στις 12 Ιουλίου. «Έχουμε επιτύχει πολλά αποτελέσματα στη συνεργασία μας. Περισσότερα θα έρθουν. Οι σχέσεις Ουζμπεκιστάν-Κίνας αναπτύσσονται με υψηλούς ρυθμούς και οι υπάρχουσες δυνατότητες είναι ακόμη υψηλότερες», ανέφερε ο ιστότοπος ειδήσεων UzDaily, σύμφωνα με τον Σαΐντοφ.