Η Ουγγαρία παρατείνει τη συμφωνία με τη Ρωσία για πρόσθετες προμήθειες φυσικού αερίου

Η Ουγγαρία παρατείνει τη συμφωνία με τη Ρωσία για πρόσθετες προμήθειες φυσικού αερίου
Τετάρτη, 12/04/2023 - 07:09

Τα μέρη αποφάσισαν επίσης ότι η Ουγγαρία θα μπορεί να λάβει «αναβολή των πληρωμών πάνω από ένα ορισμένο όριο σε περίπτωση ακραίων αυξήσεων των τιμών».

Η Ουγγαρία παρέτεινε τη συμφωνία με τη Ρωσία για πρόσθετες προμήθειες φυσικού αερίου και συμφώνησε σε προνομιακούς όρους πληρωμής για τις κύριες ποσότητες καυσίμων που λαμβάνει από την Gazprom, όπως δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών και Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Ουγγαρίας Πέτερ Σίγιαρτο μετά από συνομιλίες που είχε στη Μόσχα με τον Ρώσο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι πέρυσι οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία για πρόσθετες προμήθειες φυσικού αερίου στην Ουγγαρία πάνω από τις ποσότητες που καθορίζονται στη μακροπρόθεσμη σύμβαση. «Η Gazprom θα διατηρήσει αυτή την επιλογή», δήλωσε ο Σίγιαρτο σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε στη σελίδα του στο Facebook.

Στις συνομιλίες συμφωνήθηκε επίσης ότι η Ουγγαρία θα είναι σε θέση να λάβει «αναβολή των πληρωμών πάνω από ένα ορισμένο όριο σε περίπτωση ακραίων αυξήσεων των τιμών του φυσικού αερίου», δήλωσε ο υπουργός. Επιπλέον, ο Νόβακ τον διαβεβαίωσε για την ασφάλεια και τη σταθερότητα των προμηθειών μέσω του αγωγού Turkish Stream. «Αυτά είναι τρία καλά νέα στον τομέα του εφοδιασμού με φυσικό αέριο», κατέληξε ο Σίγιαρτο.

Υπενθύμισε ότι «περίπου το 80-85% του εφοδιασμού της Ουγγαρίας με φυσικό αέριο προέρχεται απευθείας από τη Ρωσία, οπότε η συνέχεια και η αδιάλειπτη προμήθειά τους είναι θεμελιώδης και κρίσιμη». Διευκρίνισε ότι η Ουγγαρία θα είναι σε θέση να λάβει αναβολές πληρωμών εάν οι τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου αυξηθούν πάνω από 150 ευρώ ανά MWh. «Δόξα τω Θεώ, οι τιμές της ενέργειας είναι πολύ χαμηλότερες σήμερα, αλλά το περασμένο έτος μας έδειξε ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ακραίες καταστάσεις», δήλωσε ο Σίγιαρτο.

Μιλώντας για τον Turkish Stream, σημείωσε ότι η Ρωσία διαβεβαίωσε ότι διαθέτει «όλη την απαραίτητη τεχνολογία, τεχνογνωσία και εξαρτήματα για την ομαλή λειτουργία αυτού του αγωγού, παρά τις κυρώσεις της ΕΕ. Έτσι, οι εργασίες συντήρησης και επισκευής του φέτος θα εξελιχθούν χωρίς προβλήματα», δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός.

Ο Σίγιαρτο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δεχθεί κριτική, μεταξύ άλλων από την πολιτική αντιπολίτευση στην Ουγγαρία, για την επίσκεψή του στη Μόσχα υπό τις παρούσες συνθήκες, αλλά θεωρεί ότι είναι απαραίτητη για τα συμφέροντα της χώρας. «Το ζήτημα του ενεργειακού εφοδιασμού είναι φυσικό και όχι πολιτικό ή ιδεολογικό, είτε μας αρέσει είτε όχι. Η Ρωσία και η συνεργασία μαζί της θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σημείωσε ότι μετά από έναν σχετικά ήπιο χειμώνα, «η Ευρώπη προσπάθησε να ηρεμήσει», αλλά ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δημοσίευσε πρόσφατα μια «δυσοίωνη έκθεση», σύμφωνα με την οποία θα προκύψουν σοβαρές δυσκολίες κατά την επόμενη περίοδο θέρμανσης, όταν η ασφάλεια του εφοδιασμού θα καταστεί κρίσιμη.

«Πρώτον, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο επόμενος χειμώνας θα είναι το ίδιο ήπιος, και δεύτερον, η ζήτηση ενέργειας στην κινεζική οικονομία θα αυξηθεί σημαντικά καθώς θα ανακάμπτει από την πανδημία του κοροναϊού», προειδοποίησε ο υπουργός. Τρίτον, πρόσθεσε, η Ευρώπη δεν διαθέτει ακόμη την απαραίτητη ικανότητα για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο θα μπορούσε να αντικαταστήσει το καύσιμο από αγωγούς από τη Ρωσία.

Η Ουγγαρία λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου της μέσω του αγωγού Turkish Stream και των παραρτημάτων του μέσω Βουλγαρίας και Σερβίας. Πέρυσι, εισήγαγε 4,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού καυσίμου μέσω αυτής της οδού.