Ιράκ: Το νέο διυλιστήριο, το πρώτο εδώ και δεκαετίες, θα φτάσει σε πλήρη δυναμικότητα τον Ιούλιο

Ιράκ: Το νέο διυλιστήριο, το πρώτο εδώ και δεκαετίες, θα φτάσει σε πλήρη δυναμικότητα τον Ιούλιο
Τετάρτη, 11/01/2023 - 06:35

Το διυλιστήριο της Καρμπάλα, το οποίο εκτιμάται ότι κόστισε λίγο πάνω από 6 δισεκατομμύρια δολάρια, αναμένεται να ξεκινήσει την εμπορική παραγωγή καυσίμων στα μέσα Μαρτίου.

Το νέο διυλιστήριο της Καρμπάλα, νότια της Βαγδάτης, αναμένεται να φθάσει στην πλήρη δυναμικότητα των 140.000 βαρελιών ανά ημέρα (bpd) μέχρι τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, δήλωσε την Τρίτη πηγή της εγκατάστασης στο Reuters.

Το διυλιστήριο της Καρμπάλα, το οποίο εκτιμάται ότι κόστισε λίγο πάνω από 6 δισεκατομμύρια δολάρια, αναμένεται να ξεκινήσει την εμπορική παραγωγή καυσίμων στα μέσα Μαρτίου, δήλωσε το Σαββατοκύριακο ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου Χαγιάν Αμπντέλ Γάνι.

Κατά την έναρξη της παραγωγής το διυλιστήριο θα κάνει δοκιμαστικές λειτουργίες στο 60% της δυναμικότητας, σύμφωνα με την πηγή που μίλησε στο Reuters.

Η Καρμπάλα, το νέο διυλιστήριο του Ιράκ το πρώτο εδώ και δεκαετίες, έχει σχεδιαστεί για να παράγει βενζίνη, υγραέριο, καύσιμα αεροσκαφών, πετρέλαιο κίνησης, μαζούτ και άσφαλτο. Σύμφωνα με το Argus, τα καύσιμα από την εγκατάσταση θα βοηθήσουν το Ιράκ να μειώσει τις εισαγωγές διυλισμένων προϊόντων κατά περίπου 60%.

Το νέο διυλιστήριο δεν αναμένεται να επηρεάσει τις εξαγωγές αργού πετρελαίου του Ιράκ, καθώς ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ θα μπορούσε είτε να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου είτε να μειώσει τους ρυθμούς επεξεργασίας σε άλλα διυλιστήρια, δήλωσε η πηγή στο Reuters.

Οι εξαγωγές του Ιράκ από το νότιο λιμάνι της Βασόρας ήταν κατά μέσο όρο 3,24 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία του κρατικού φορέα εμπορίας SOMO που είδε το Reuters.

Το Ιράκ, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ πίσω από τη Σαουδική Αραβία, αποκόμισε περισσότερα από 115 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από το πετρέλαιο το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο πετρελαίου της χώρας την περασμένη εβδομάδα. Το ποσό αυτό προέρχεται από τις εξαγωγές αργού πετρελαίου ύψους 1,209 δισεκατομμυρίων βαρελιών πέρυσι - ή κατά μέσο όρο 3,320 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα.

Ως ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αργού πετρελαίου του ΟΠΕΚ, με παραγωγή 4,5 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως το γ' τρίμηνο, το Ιράκ βασίζεται στα έσοδα από το πετρέλαιο για το σύνολο σχεδόν των εσόδων από τις εξαγωγές του.

Τα πετρελαϊκά έσοδα του Ιράκ μειώθηκαν το 2020 σε μόλις 42 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Al-Monitor, καθώς ο πόλεμος των τιμών του πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας συγκρούστηκε με την έναρξη της πανδημίας, ρίχνοντας τις τιμές του αργού πετρελαίου. Το 2021, τα πετρελαϊκά έσοδα του Ιράκ ανέκαμψαν στα 75,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το Ιράκ διαθέτει τα πέμπτα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, με 145 δισεκατομμύρια βαρέλια.