Μακρόν και Τοκάγιεφ έδωσαν τα χέρια για παραγωγή αιολικής ενέργειας στο Καζακστάν

Μακρόν και Τοκάγιεφ έδωσαν τα χέρια για παραγωγή αιολικής ενέργειας στο Καζακστάν
Παρασκευή, 02/12/2022 - 08:23

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγιεφ και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν τόνισαν τη σημασία της παραγωγής αιολικής ενέργειας 1,2 GW στο Καζακστάν, ανέφεραν οι δύο πρόεδροι σε κοινή δήλωση.

«Δεδομένης της συνάφειας της ατζέντας για το κλίμα, [οι πρόεδροι] σημείωσαν τη σημασία ενός έργου μεγάλης κλίμακας για την κατασκευή αιολικής ενέργειας 1,2 GW στο Καζακστάν με δυνατότητα συσσώρευσης, ένα έργο που θα διευκολύνει τη μετάβαση του Καζακστάν σε καινοτόμες πηγές ενέργειας μηδενικού άνθρακα», σύμφωνα με την κοινή δήλωση που μοιράστηκε κατά την επίσημη επίσκεψη του Τοκάγιεφ στη Γαλλία.

Αυτό το έργο συμβολίζει την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των χωρών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ανέφερε η δήλωση, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το Καζακστάν, πάντως, έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενεργειακού ενδιαφέροντος της ΕΕ συνολικά, με αποκορύφωμα τη σύναψη «στρατηγικής εταιρικής σχέσης» που υπογράφηκε κατά τη διάρκεια της διάσκεψης COP27 στην Αίγυπτο στις 7 Νοεμβρίου ανάμεσα στην πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής Ούρσουλας φον ντερ Λάινερ και τον πρωθυπουργό του Καζακστάν Αλικάν Σμαΐλοφ.

Η σύναψης της «στρατηγικής εταιρικής σχέσης» είναι στο πλαίσιο του σχεδίου REPowerEU της ΕΕ, το οποίο περιλαμβάνει την παραγωγή δέκα εκατομμυρίων τόνων ανανεώσιμου υδρογόνου και την εισαγωγή στην ΕΕεπίσης δέκα εκατομμυρίων τόνων μέχρι το 2030.

«Η ασφαλής και βιώσιμη προμήθεια πρώτων υλών, διυλισμένων υλικών και ανανεώσιμου υδρογόνου είναι ένα βασικό υπόστρωμα που θα συμβάλει στην οικοδόμηση μιας νέας, καθαρότερης βάσης για τις οικονομίες μας», είχε δηλώσει τότε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Λίγες ημέρες πριν, στις 27 Οκτωβρίου, δημοσίευμα του Bloomberg είχε αναφέρει πως το Καζακσταν ξεκινά την παραγωγή πράσινου υδρογόνου με την υλοποίηση έργου 50 δις δολαρίων, το οποία θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2030 με στόχο την τροφοδότηση της ΕΕ.

Την κατασκευή του εργοστασίου πράσινου υδρογόνου έχει αναλάβει η σουηδική εταιρεία Svevind Energy Group. Το εργοστάσιο προβλέπεται να είναι ένα από τα μεγαλύτερα τέτοιου τύπου εργοστάσια στον κόσμο, δεδομένου ότι η σουηδική εταιρεία ελέγχει το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg οι ηλεκτρολύτες θα έχουν τη δυνατότητα παραγωγής έως και 2 εκατομμύρια τόνους πράσινου υδρογόνου ετησίως από το 2032.

"Η επενδυτική συμφωνία που υπογράφηκε σήμερα οδηγεί το έργο στην επόμενη, καθοριστική φάση", είχε δηλώσει ο Wolfgang Kropp, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Svevind Energy Group και είχε συμπληρώσει: "Το Καζακστάν είναι η ιδανική χώρα υποδοχής για το έργο, καθώς διαθέτει εξαιρετικές συνθήκες ανέμου και ηλιακής ακτινοβολίας όλο το χρόνο. Η χώρα έχει χαμηλότερο κόστος παραγωγής πράσινου υδρογόνου, γεγονός που την καθιστά πολύ ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά".

Τελευταία τροποποίηση στις 02/12/2022 - 08:31