Uniper κατά Gazprom για «μη παραδοθείσες ποσότητες φυσικού αερίου»

Uniper κατά Gazprom για «μη παραδοθείσες ποσότητες φυσικού αερίου»
Παρασκευή, 02/12/2022 - 08:18

Διαδικασία διαιτησίας κατά της Gazprom Export κίνησε η γερμανική εταιρεία Uniper με σκοπό την ανάκτηση ζημιών που προέκυψαν από μη παραδοθείσες ποσότητες φυσικού αερίου.

Όπως ισχυρίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Uniper Klaus-Dieter Maubach, σε εκδήλωση στο Ντίσελντορφ, η γερμανική εταιρεία πρέπει να προμηθεύεται όγκους αντικατάστασης με υψηλότερο κόστος προκειμένου να εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις παράδοσης στους πελάτες με βάση τις τιμές και τους όγκους που είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν.

Αυτό οδηγεί στην κατάσταση ότι η Uniper πρέπει να αναλάβει ολόκληρο το κόστος αντικατάστασης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας μόνο αυτό το κόστος αντικατάστασης αερίου ανέρχεται επί του παρόντος σε τουλάχιστον 11,6 δισεκατομμύρια ευρώ και θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι το τέλος του 2024.

Αποστασιοποίηση Uniperαπό Unipro

Η Uniper ανακοίνωσε επίσης ότι αποφάσισε να αποστασιοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο, νομικά και σε επίπεδο προσωπικού, από τη ρωσική επιχειρηματική της μονάδα Unipro. Από το καλοκαίρι του 2021 είχε γίνει γνωστό ότι η Unipro θα πωλούταν και μάλιστα είχε συμφωνηθεί συναλλαγή με συγκεκριμένο αγοραστή, αλλά μέχρι σήμερα η πολιτική έγκριση για τη συναλλαγή είναι εκκρεμής και αβέβαιη

Σε ένα περαιτέρω βήμα, το διοικητικό συμβούλιο της Uniper ξεκίνησε την Τρίτη μια διαδικασία για περαιτέρω διαχωρισμό των δύο εταιρειών όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Uniper Klaus-Dieter Maubach δήλωσε σχετικά: "Προβήκαμε σε όλα τα δυνατά μέτρα για να εκχωρήσουμε τη Unipro. Τον Σεπτέμβριο, υπογράψαμε ακόμη και μια συμφωνία, αλλά από τότε εξακολουθεί να υπόκειται στις ρωσικές ρυθμιστικές αρχές με αβέβαιο αποτέλεσμα. Καθώς μια εκποίηση δεν είναι υπό τον έλεγχό μας, εμείς έχουμε λάβει εκτεταμένα μέτρα για να διαχωρίσουμε πλήρως τις δραστηριότητές μας εκτός Ρωσίας από τις ρωσικές δραστηριότητες και τους σχετικούς κινδύνους, ακόμη και χωρίς πώληση, στο μέτρο του δυνατού υπό τις τρέχουσες συνθήκες. Το κάνουμε αυτό χωρίς μνησικακία, με πλήρη συνέπεια και γνωρίζοντας ότι αυτό είναι ένα δύσκολο εγχείρημα για τη Russian Unipro».