Ουκρανία: Η ΕΕ δίνει κι άλλο φυσικό αέριο – Η Ρωσία καταστρέφει ενεργειακές υποδομές

Ουκρανία: Η ΕΕ δίνει κι άλλο φυσικό αέριο – Η Ρωσία καταστρέφει ενεργειακές υποδομές
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Πέμπτη, 27/10/2022 - 07:04

Στενεύει κι άλλο ο κλοιός του χειμώνα για το Κίεβο και οι κάτοικοι σε ολόκληρη την Ουκρανία, μαζί με την κυβέρνηση Ζελένσκι, θα έχουν να αντιμετωπίσουν τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Σε αυτό ακριβώς το πεδίο οι σύμμαχοι από την μια πλευρά και η επιτιθέμενη Ρωσία από την άλλη, θα παίξουν ένα σημαντικό χαρτί που ίσως αποδειχθεί αυτή τη στιγμή το πλέον κρίσιμο: το χαρτί της ενέργειας.

Η ψυχολογία του πληθυσμού που συνδέεται αφ’ ενός με την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Ζελένσκι και αφ’ ετέρου με την αντίσταση που ξεδιπλώνεται κατά μήκος της ουκρανικής επικράτειας και από τον μη στρατιωτικό πληθυσμό, είναι βέβαιο ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο για το πώς θα έχει διαμορφωθεί η κατάσταση την άνοιξη του 2023. Άλλωστε το Κρεμλίνο έχει παραδεχθεί ότι στους βασικούς στρατιωτικούς στόχους του αυτή τη στιγμή βρίσκονται οι ενεργειακές υποδομές.

Έτσι η Ρωσία από τις 10 Οκτωβρίου εξαπολύει μπαράζ επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι. Με αυτόν τον τρόπο σε συχνή βάση προκαλεί τακτικά μπλακ άουτ σε αστικές περιοχές. Τις τελευταίες είκοσι ημέρες από τη Μόσχα έχει δοθεί εντολή και περισσότερα από 300 χτυπήματα σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας. Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης τα χτυπήματα αυτά έχουν καταστρέψει ήδη το ένα τρίτο της παραγωγικής ικανότητας της χώρας.

Το κρίσιμο σημείο που έχει έρθει η κατάσταση το δείχνει η δήλωση της εθνικής ενεργειακής εταιρείας της Ουκρανίας Ukrenergo σχετικά με τις διακοπές ρεύματος. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα διακόπτει την ηλεκτροδότηση σε ολόκληρη τη χώρα για αρκετές ώρες καθημερινά προκειμένου να διατηρήσει το ενεργειακό σύστημα σε ασφαλή λειτουργία. Ως εκ τούτου ο άμαχος πληθυσμός επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο.

Όπως παραδέχθηκε ο ειδικός του ρωσικού ερευνητικού προγράμματος Conflict, Kirill Mikhailov «οι επιθέσεις έχουν ελάχιστη σχέση με τη στρατιωτική λογική, αλλά επιδιώκουν να προκαλέσουν ανθρωπιστική καταστροφή παρεμποδίζοντας την πρόσβαση των αμάχων σε ηλεκτρισμό και θερμότητα» και πρόσθεσε πως «ο Πούτιν πιστεύει ότι αυτό θα κάνει την Ουκρανία να παραδοθεί».

Από την άλλη πλευρά η ΕΕ αυξάνει συνεχώς την ενεργειακή βοήθεια που προσφέρει στην Ουκρανία. Την ευρωπαϊκή βοήθεια την ενισχύει τις τελευταίες εβδομάδες και η πτώση των τιμών στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ουκρανικής εταιρείας UGS Ukrtransgas Sergei Pereloma δήλωσε στις 21 Οκτωβρίου ότι ο όγκος του φυσικού αερίου, τον οποίο οι μη κάτοικοι αποθήκευαν στις εγκαταστάσεις της Ουκρανίας UGS με όρους «τελωνειακής αποθήκης», έχει επταπλασιαστεί από τις αρχές Οκτωβρίου.

Μέρος του φυσικού αερίου διοχετεύεται στις εγκαταστάσεις UGS της Ουκρανίας από τη Μολδαβία, η οποία δημιουργεί το απόθεμά της με τη βοήθεια της πιστωτικής διευκόλυνσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).