Παραδόθηκε το πρώτο αέριο στο Ισραήλ από το κοίτασμα Karish

Παραδόθηκε το πρώτο αέριο στο Ισραήλ από το κοίτασμα Karish
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Πέμπτη, 27/10/2022 - 07:07

Την πρώτη παράδοση φυσικού αερίου προς το Ισραήλ από το κοίτασμα Karish ανακοίνωσε εχθές η εταιρεία Energean.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη για την περιοχή, λίγες μόνο εβδομάδες μετά τη συμφωνία Ισραήλ – Λιβάνου, που φαίνεται ότι επέφερε μια ευρύτερη ηρεμία ανάμεσα στις δύο χώρες σε ότι αφορά στις διεκδικήσεις τους στις θαλάσσιες ζώνες. Σε επίπεδο δηλώσεων ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του Ισραήλ και της Χεσμπολάχ το κοίτασμα Karish είχε γίνει η αφορμή πρόκλησης ανησυχιών στη διεθνή κοινότητα τους τελευταίους μήνες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Energean Μάθιος Ρήγας δήλωσε: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσω ότι η Energean έφτασε στο πρώτο αέριο στο κοίτασμα Karish, στα ανοικτά του Ισραήλ», και πρόσθεσε: «παραδώσαμε ένα έργο ορόσημο που φέρνει ανταγωνισμό στην ισραηλινή αγορά φυσικού αερίου, ενισχύει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στην περιοχή east med και φέρνει προσιτή και καθαρή ενέργεια που θα εκτοπίσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα, επηρεάζοντας ουσιαστικά το περιβάλλον».

Ο κ. Μάθιος εξέφρασε τη δέσμευση της εταιρείας για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων. Όπως είπε, πρόκειται για «παραγωγή 200 kboed και 1,75 δισεκατομμύρια δολάρια EBITDAX σε ετήσια βάση». Ακόμα διαβεβαίωσε πως από τούδε και στο εξής η εταιρεία προσηλώνεται «στην αύξηση της παραγωγής και στην παροχή της πλήρους χωρητικότητας των 8 bcm μέσω του έργου επέκτασής μας στο Energean Power FPSO».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας «το αέριο παράγεται από το φρέαρ Karish Main-02 και η ροή φυσικού αερίου αυξάνεται σταθερά». Επίσης επισημάνθηκε πως η προετοιμασία για μεταφορά μέσω του αγωγού πώλησης φυσικού αερίου προχωρά και οι πωλήσεις φυσικού αερίου στους πελάτες της Energean αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες δύο ημέρες. Οι γεωτρήσεις, δε, Karish Main-01 και Karish Main-03 αναμένεται να ανοίξουν σε περίπου δύο και τέσσερις εβδομάδες, αντίστοιχα.

Όπως σημειώνεται από την εταιρεία, η Energean Power FPSO και ο αγωγός φυσικού αερίου πωλήσεων έχουν τελική χωρητικότητα 8 bcm / έτος, ενώ η αρχική δυναμικότητα είναι έως 6,5 bcm/έτος και οι εμπορικές πωλήσεις φυσικού αερίου αναμένεται να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο περίπου τέσσερις έως έξι μήνες μετά το πρώτο αέριο.